Nasıl Oluyor Da Kırlangıç Yavrusu Yuvadan Düşmüyor?
Zafer Dergisi’nin önceki sayılarından birinde kuş yuvaları üzerine yazdığım bir yazıda eski evimin penceresinin üzerindeki üzüm salkımı görünümünde bir kırlangıç yuvasından bahsetmiştim. Anne ve baba kırlangıcın o yuvayı yapım aşamalarına da gün gün şahit olmuştum. Gagalarıyla çamur veya kil parçaları toplayıp binanın çimentosunu yapmaları ve duvara yapıştırmaları hayret vericiydi. Büyük zahmetlerle bu yuvayı inşa etmiş, yüzlerce kez uçuş yapmış, malzeme taşımış, yılmadan, bıkıp usanmadan, müthiş enerji sarf etmiş, sabırla yuvayı tamamlamışlardı.
Penceremin, yuvanın altına denk gelen kısmı sürekli pislendiği halde o yuvaya senelerce dokunamamıştım. Anne ve baba kırlangıcın gün içinde sürekli girip çıktığı yuvanın ‘kapı’sı alt kısmındaydı. O zaman da düşünmüştüm; haydi anne babayı geçtim, nasıl oluyordu da yavrular aşağıya düşmüyordu?
…
Kırlangıç yavruları, yuvalarından düşmemek için bazı adaptasyonlarla yaratılıyorlarmış. İşte bir rahmet ve hikmet tecellisi olarak, yavruların yuvadan düşmemesini sağlayan o faktörlerden bazıları şöyle:
Yuva tasarımı: Kırlangıçlar, yuvalarını genellikle çamur, tükürük ve bitki malzemeleriyle yapıyorlar. Yuva yapısının yapışkanlığı ve sıkı dokuması sayesinde yavrular, yuvaya sıkıca tutunarak düşme riskini azaltıyorlar. Yuvanın yerleştirilmesi: Kırlangıçlar, yuvalarını genellikle çıkıntılar, çatı altları veya benzeri korunaklı yerlere yapıyorlar. Bu şekilde yuva, dış etkenlere karşı daha iyi korunuyor ve yavruların düşme riski azalıyor.
Kavrama yetenekleri: Kırlangıç yavruları, yuvada bulunan yapışkan malzemeleri ve yuva kenarlarındaki sert yüzeyleri kullanarak tutunma sağlayabiliyorlar. Güçlü pençeleri ve ayakları sayesinde yuvaya sıkıca tutunarak dengelerini koruyorlar.
Gelişmiş kanat yapısı: Kırlangıç yavruları, yuvadan düşme riskini azaltmak için kanatlarını kullanıyorlar. Yavaş yavaş gelişen kanatları sayesinde yuvadan düşmeyi engelleyebiliyor ve kontrolsüz düşmeleri önleyebiliyorlar.
Bu ve henüz bilmediğimiz faktörler bir araya geldiğinde, kırlangıç yavruları yuvadan düşme riskini minimuma indirebiliyorlar. Ayrıca ebeveynlerinin yakın gözetimi ve beslenmeleri de yavruların güvende kalmasına yardımcı oluyor.
…
Kısacası, kuşlar bulundukları mekâna ve amaçlarına en uygun olan yöntemi kullanıyorlar. Âlemlerin ve içindekilerin yaratanı ve idare edeni olan Allah, yarattığı tüm canlılara ihtiyaçlarına göre birbirinden farklı özellikler ve yetenekler veriyor. Bu özellikleriyle canlılar hayatlarını sürdürebiliyor ve yeryüzünde harika bir denge içinde bir hayat devam ediyor.
Yazımızı Allah’ın hakkı ve hakikati gösteren kelamından bir ayet ile bitirelim:
“Gökleri ve yeri (bir örnek edinmeksizin) yaratandır. O, bir işin olmasına karar verirse, ona yalnızca “Ol” der, o da hemen olur.” (Bakara Suresi, 117)
Yorum Yazın