Kapitalizm Aileden Nefret Eder
İtalyan filozof, feminist kuramcı Rosi Braidotti, “İnsan Sonrası” isimli eserinde; “…insan sonrası kuramı, insan merkezciliğin kibrine ve insanın aşkın bir kategori olarak ‘istisna addedilmesine’ karşı çıkar." derken felsefeci ve hayvan hakları aktivisti Paola Cavalieri de onunla hemfikir; “İnsan haklarından insanı çıkarmanın vakti geldi.” der.
Yani “İnsan” aşkın bir varlık değildir; dolayısı ile “İnsan Hakları” diye özel bir kategoriden bahsedilemez. Hayvanlarla, insanlar ayrı kategorilerde, ayrı haklarla savunulmamalı, tüm canlılar aynı haklara sahip olmalıdırlar” diyorlar.
Kadın ve erkeği eşitlemekle kalmayacaklar hayvanlarla insanları da eşitlemeye yönelik ciddi çalışmalar yapılıyor.1957 yılında Avrupa Birliği çerçevesinde imzalanan Roma Anlaşmasının 119. maddesindeki “Kadın Erkek Eşitliği”nden bahsediliyor. Çünkü asıl hedef; aile. Çünkü kapitalizm aileden nefret eder.
Weber, “Akılcı kapitalizmin gelişiminin önünde en büyük engel ailedir” diyordu.
Dr Kilpatrick’e göre ise; “Aile denen şey nihayetinde, geri kalmış ayaklarımıza dolanıp bizi geri çeken bir kurumdan başka bir şey değildi. Judith Halbestam’ da “Aile hem modern kültürde hem de akademik kültürlerde insan etkileşiminin son derece gerici bir anlayışının cilalanması için kullanılan bir kavramdır.
İsveç, içinde cinsiyete dair hiçbir uyaranın bulunmadığı, her çocuğun aynı renk ve tarz giyinip aynı oyuncaklarla oynadıkları öncü okulları kurdu bile!
TV ve sosyal medyada aktifler.
“Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” olarak bize yutturulmaya çalışılan bu büyük proje üzerine özel sektörün faaliyetleri de azımsanmayacak kadar fazla. Örneğin; Ariel’in #ShareTheLoad, Dove’un #SpeakBeautiful, Unilever’in #unstereotype ve Badger&Winters’ın #WomenNotObjects gibi bir çok firma Twitter’la ortak düzenledikleri kampanyalarla reklam ve internet sektöründeki cinsel ayrımcılığı hatırlatan kelimelerle mücadele başlattılar. Arçelik de WhatsApp gruplarında cinsiyeti çağrıştıran kelimeleri takip etme kararı aldı. İlaveten KOÇ Grubu ve Fenerbahçe Spor Kulübü’ne varana kadar meseleye yoğun bir alaka gösteriliyor.
2017 yılında Brezilya’da homofobiye karşı kurulan 16 takımlı LiGay-LGBTi+ (LiGay Nacional de Futebol) ilk sezonunu tamamladı. Sanırım önümüzdeki zamanlarda farklı spor dallarında da yarışmalara katılacaklar.
Medya bu alanda büyük sorumluluk almış gibi görünüyor. Toplumsal Cinsiyet Ayrımcılığına neden olduğu için sosyal medya, TV ve yazılı basındaki kelimeleri dahi takip edip, bu kelimeler yerine cinsiyeti hatırlatmayan kelimeler öneriyorlar.
Rahatsız oldukları kelimelerden bazılarına bakar mısınız? Baba, ana, anne, dede, nene, ata, atasözü, namus, kız, birader, kadın, hanım, hanımefendi, bey, beyefendi, bayan, hatun, bacı, bey, beyler, adam, ağa, er, efe, dayı, amca, teyze, hala, ağabey, oğlan, delikanlı, yiğit, babayiğit, cadı, aslan parçası, kral vs.
TV’ler ve sosyal medya da “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” konusuna hassasiyetle(!) yaklaşıyor: Öyle ki, birçok çizgi filimde karakterlerin cinsiyetlerini birbirlerinden ayırt etmek oldukça zor. Erkeksi duruşa kız kafası, kız kaşlarına erkek saçı, kız kirpiklerine erkek elleri çizerek cinsel karakterleri birbirlerinden ayırt edilemez kılıyorlar.
Avrupa Birliği çerçevesinde LGBT evliliklerin önündeki kanuni engellerin kaldırılma süreci hemen hemen tamamlandı. Avrupa Adalet Divanı, tüm Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin, eşcinsel vatandaşlarının birlik dışındaki ülkelerde yaşayan eşler ile yaptıkları evliliklerin de resmen tanıması gerektiğine karar verdi.
Medya, “Farklı Aile Formaları”nın toplum tarafından kanıksanması ve kabul görmesi için 1996’lardan beri onlarca diziyi Avrupa ve Dünya TV’lerine taşıyor.
Trans babanın ailesi, gaylerin ailesi, lezbiyenler ailesi, kendi kardeşine hamile bir bakirenin ailesi gibi en uç ilişki biçimleri onlarca dizi üzerinden sanal âleme taşınarak toplumlar farklı birliktelik formlarına alıştırılmaya çalışılıyor.
Kısacası sıradan bir proje ile karşı karşıya değiliz. İnsan neslini topyekûn tehdit eden, aileyi ortadan kaldıracak, farklı cinsel yönelimleri sıradanlaştıracak bir proje var karşımızda.
Daha fazlası için; http://ahmethakancakici.blogspot.com/2018/11/ailesiz-toplum-modern-family-ya-sonras.html
Yorum Yazın