Cevdet Said
Vefat Ettiğini öğrendiğim aslen Kafkas göçmeni Suriyeli İslam alimi muhterem Cevdet Said’e Allah tan rahmet sevenlerine ise sabrı cemil niyaz ediyorum.
İstanbul Sultan Abdülhamid Han Eğitim ve Araştırma Hastanesinde vefat eden Said, "Bireysel ve Toplumsal Değişmenin Yasaları Üzerine Araştırmalar" başlığı altında 1966 yılından itibaren çeşitli kitaplar yazdı, birçok konferans verdi.
Said'in ailesi, Rus-Kafkas Savaşı'nın 1864'te sona ermesinin ardından zorla yurtlarından edilince, Suriye'de Golan Tepesi'nin eteğindeki Bi'ru'l Acem köyüne yerleşti. Üniversitenin Arap Dili ve Edebiyatı bölümünü bitiren Said, eğitim fakültesinde ihtisas yaptı. Suudi Arabistan ve Suriye'de öğretmenlik de yapan Said, daha sonra Suriye'deki köyüne döndü.
İlk kitabı 1966'da çıktı.
Said, ilk kitabı "Adem'in İlk Oğlunun Mezhebi: İslami Harekette Şiddet Sorunu” nu 1966 yılında yayımladı. Daha sonra "Kendilerini Değiştirmedikçe", "Eylem: Kudret ve İrade", "Cömert Rabbinin Adıyla Oku", "Adem’in Oğlu Gibi Ol" kitaplarını kaleme alan Said'in bazı mektupları uzun makaleleri ve ders notları da sonradan kitaba dönüştürülerek basıldı.
Almanya, Belçika, Mısır, Katar, Fas, İtalya, İran, Fransa ve Rusya gibi birçok ülkede konferanslar veren Said, Suriye'deki iç savaşın köylerine ulaşmasının ardından 2012 yılının sonunda ailesiyle birlikte İstanbul’a göç etti ve Türk vatandaşlığı aldı.
Merhum Cevdet Said 91 yıllık dolu dolu hayatını Ümmet-i Muhammed’e ve bilhassa bölgemiz ülke halklarına adamış bir İslam Mütefekkiri idi.
İnandığı hakkaniyetli fikirleri hiç bir zaman anlatmaktan ve tebliğden geri durmadı... Bilhassa Suriye iç savaşının başlamasından mütevellit ilerlemiş yaşı sebebi ile Türkiye ye iltica edip yaşamını sürdürdüğü ülkemizde de bu yaşına kadar fikirlerini gerek kitapları ile gerekse verdiği konferans tebliğler ile yeni kuşaklara anlatmaya gayret gösterdi... Son devrin az sayıda hayatta kalmış İslam Mütefekkirlerinden olan Cevdet Said’e Allah Teâlâ’dan rahmet, sevenlerine ve Ümmet-i Muhammed’e sabrı cemil niyaz ederim...
Yorum Yazın