Yargıtay darbe davasında 26 sanığa verilen cezayı az buldu
GÜNDEMFetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminde Sualtı Taarruz (SAT) ile Kurtarma ve Sualtı Komutanlıklarında görevli askerler ile onlardan sorumlu sözde "gizli sorumlu" konumundaki sivillerin yargılandığı davayı inceleyen Yargıtay, yerel mahkemenin 26 sanık yönünden verdiği kararı bozdu.
FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin ardından SAT ile Kurtarma ve Sualtı Komutanlıklarında görevli askerler ile sözde "mahrem imam"lık yapan siviller hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosunca soruşturma başlatıldı.
Başsavcılıkça yürütülen soruşturma sonrasında sanıklar hakkında 2017 yılında iddianame hazırlandı.
İddianamede, sanıkların Türk Silahlı Kuvvetlerinin emir komuta zincirinden kopuk olarak FETÖ'nün sözde "mahrem imam"larından talimat aldıkları, darbe girişimi sırasında SAT ile Kurtarma ve Sualtı Komutanlıklarında muhalif olduklarını düşündükleri bazı askerleri derdest etmekle görevlendirildikleri aktarıldı.
Sanıkların, darbe girişiminin başarısız olması nedeniyle eylemlerini tamamlayamadıkları, bu aşamadan sonra kendilerini gizlemeye çalıştıkları anlatıldı.
Darbe girişimi sonrası SAT Komutanlığına ait 2'si uzun namlulu olmak üzere 4 silah ile bu silahlara ait mühimmatlar, SAT komandolarının kullandığı çok sayıda can yeleği ve çelik yelekler de dahil birçok malzemenin kaybolduğu kaydedilen iddianamede, kaybolan mühimmatların ihbar üzerine yapılan aramada Ümraniye'de bir apartmanın bodrumunda bulunduğu ifade edildi.
Savcılıkça hazırlanan iddianame, İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilerek 52 sanık hakkında dava açıldı.
Yargılamanın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, darbe girişiminin başarısız olmasının ardından silahları gömen eski SAT'çı Binbaşı Hakan Egemen'i, "Anayasa'yı ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum etti. Heyet, eski binbaşılar Murat Çetinkaya ve Tahsin İşlekel ile eski astsubaylar Nihat Çengel ve Hüseyin Kayabaşı'nın da aralarında bulunduğu 7 sanığı "Anayasa'yı ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırırken, bu sanıkların duruşmalardaki iyi halini dikkate alarak cezayı müebbet hapse indirdi.
Mahkeme heyeti, eski Binbaşı Zeki Bayer'in de aralarında bulunduğu 11 sanığı "Anayasa'yı ihlal suçuna yardım" suçundan 12 yıl 6'şar ay, aynı suçtan iki sanığı 13 yıl 4'er ay hapis cezasına çarptırdı.
"Gizli sorumlu" olduğu tespit edilen sanık Ahmet Taşçıoğlu'na, "silahlı terör örgütü yönetme" suçundan 12 yıl 6 ay hapis cezası veren heyet, eski Albay Şeyhmus Direk'in de aralarında bulunduğu 10 sanığı "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 8 yıl 9'ar ay, 8 sanığı ise aynı suçtan 7 yıl 6'şar ay hapis cezasına mahkum etti.
Heyet, etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanan sanık E.T.'yi "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 1 yıl 10 ay 15 gün hapis cezasına çarptırırken, bu sanığın cezasını erteledi.
Sanıklar Emre Akgün, Serkan Nalçakar, Şenol Özer ve Ahmet Ordu'nun tüm suçlardan beraatine hükmeden heyet, 11 sanığın ise tutuklulukta geçirdikleri süreyi dikkate alarak tahliyelerine karar verdi.
Yargıtay, bazı sanıkların cezalarını bozdu
Yargıtay 3. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararı üzerinde yaptığı temyiz incelemesini tamamlayarak 26 sanık yönünden kararı bozdu.
Sanıklar yeniden hakim karşısına geçti
Bozma kararının ardından Marmara Cezaevi'nin karşısındaki duruşma salonunda görülen duruşmaya 16 tutuklu sanık, avukatları ve müşteki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı katıldı. Duruşmaya, bir tutuklu sanık ise bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlandı.
Bozma ilamına karşı diyecekleri sorulan sanıklar, mahkemenin kararında direnmesini istedi.
Mahkeme heyeti, Yargıtayın bozma ilamına uyulmasına oy birliğiyle karar verdi. Heyet ayrıca, 9 firari sanığın bozma ilamına karşı diyeceklerinin sorulmasının gerektiği ve yakalanamamış olmaları gerekçesiyle dosyalarının tefrik edilmesine hükmetti.
Duruşma, 17 sanığın tutukluluk halinin devamına karar verilerek ertelendi.
İlginizi Çekebilir
Cumhur İttifakı'nda görüş ayrılığı yok
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Cumhur İttifakı Türkiye Cumhuriyeti'dir, Türk milletinin özüdür. Yedi düvel topuyla tüfeğiyle üzerimize gelse bile ilke ve irademizden milim taviz vermedik, vermeyeceğiz" dedi.
66 ilde FETÖ'ye Kıskaç operasyonu
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 66 ilde FETÖ’ye yönelik düzenlenen 'Kıskaç-30' operasyonlarında 459 şüphelinin yakalandığını açıkladı.
Yenidoğan çetesi için hesap vakti
İstanbul'da, haksız kazanç elde etmek için bebek acil hastaların ölümlüne neden oldukları iddia edilen 'Yenidoğan çetesi' davasının ilk duruşması dün görüldü. Kimlik tespiti yapılan sanıkların savunmalarına bugün devam edilecek.
Kira sözleşmelerinde e-Devlet dönemi başladı
Kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı üzerinden hazırlanmasına ilişkin hizmet, bugün itibarıyla vatandaşların kullanımına açıldı.