Vatandaş sobaya geri dönüyor
GÜNDEMDoğalgaz zamlarının yanında kömür ve odun fiyatları da yüzde 150 oranında zamlandı. Bu durum karşısında ne yapacağını kara kara düşünen bir vatandaş, "8-10 sene sonra evimdeki sobayı tekrar kullanmaya başlayacağım bu sene... Odun ve kömür değil, palet yakacağım. Fabrikalardan eski paletleri bulup onları yakacağım. Eski devir şu an geri geliyor" dedi.
Yaklaşan kış mevsimi, yurttaşların içini şimdiden üşütmeye başladı. Çünkü hemen hemen herkes, gelecek doğalgaz faturasını düşünür hale geldi.
Evlerde kullanılan doğalgazın fiyatı haziran ayında yüzde 30 zamlanmıştı. Ağustos ayında doğalgaza bir dev zam daha geldi. Elektrik üretimi için kullanılan doğalgazın satış fiyatına yüzde 49.5, sanayide kullanılan doğalgazın satış fiyatına yüzde 50.8 ve konutlarda kullanılan doğalgazın satış fiyatına yüzde 20.4 zam yapıldı.
Bu kış doğalgaz yakamayacak olan vatandaşlar çareyi sobada arıyor. Ancak soba ile ısınmanın maliyeti de pahalılıktan nasibini aldı. Geçen seneye göre fiyatı iki kat zamlanan sobalar 800 liradan başlıyor, 10-15 bin liraya kadar çıkıyor. Sobayı yakmak için gerekli olan odun ve kömür fiyatları ise cabası. Yurttaşlar ısınmak için kömür ve oduna geçen seneye göre yüzde 150 zamlı fiyat ödemek zorunda.
“BU KIŞ SOBA SATIŞLARI ARTACAK”
Esnaf Furkan Çelik: “Soba fiyatları 800 liradan başlayıp 10-15 bin liralara kadar çıkıyor. Geçen sene ise bu fiyatlar yarı yarıya daha düşüktü. Geçen sene de talep vardı sobaya, bu talep şu anda daha kış gelmeden artarak devam ediyor. Son doğalgaz zammından sonra soba satışları arttı, eğer kışa doğru bir zam daha gelirse soba satışları yine artacaktır.”
“ODUNA VE KÖMÜRE DAHA ÇOK TALEP OLACAK”
Kömür ve odun satan, aynı zamanda İstanbul Ticaret Odası (İTO) kömür sektörü temsilcisi Hüseyin Akarçeşme: “Bu sene her şeyde zam olduğu gibi odun ve kömür fiyatları da yükseldi. Şu an için 25 kilogramlık torbalarda ithal kömürün fiyatı 175-180 lira arasında değişiyor. Yerli kömür ise 100 lira civarında satılıyor. Odun fiyatları da artış gösterdi. Dökme odunun fiyatı 3 bin lira. Geçen sene odunun fiyatı 1200-1300 lira civarındaydı. Kömür ise yüzde 150 artış gösterdi geçen seneye göre.
Odun ve kömür satışları geçen yıla göre artış gösterdi. Bu sene oduna ve kömüre geçen yıla göre daha çok talep olacak ve kış boyunca daha çok yakılacak. Evlerde baca yapılmaması büyük bir sorun, eski binalarda var ama yenilerde yok, yapılması çok çaba sarf ettik. Ancak aldığımız cevaplar çok enteresandı, ‘Bu zamanda kömür mü kaldı?’ gibi cevaplar aldık. Maalesef bacanın gerekli olduğu günler geldi…”
Şevket Şener: “Evimdeki sobayı tekrar kullanmaya başlayacağım bu sene. 8-10 senedir kullanmıyordum, bu yıl artan fiyatlardan dolayı tekrar kullanacağım. Sobalar çok pahalı yenisini alamam. Odun ve kömür değil, palet yakacağım. Fabrikalardan eski paletleri bulup onları yakacağım. Eski devir şu an geri geliyor. Eskiden biz yamalı pantolon giyerdik, yine o devir geliyor.”
“ÖNCEDEN KIŞ GELİYOR DİYE BU KADAR ENDİŞE DUYMUYORDUK”
Azimet Bey: “Bu sene faturalar bütçeyi sarsacak, memleket gitti artık. Önceki senelerde bu kadar endişe duymuyorduk, halimiz şimdikine göre çok iyiydi. Fiyatlar daha çok artacak.”
“DOĞALGAZ AÇAMIYORUZ”
İsmini vermek istemeyen vatandaş: “Fiyatları hiç iyi bulmuyoruz, bir emekli maaşı ile nasıl geçinelim? Faturalar 2 bin lira tutuyor, 3 bin lira ile nasıl geçinelim? Kış geliyor doğalgaz açamıyoruz, soğukta oturuyoruz. ‘Soba alacağız’ desek odun da pahalı kömür de… Battaniyeyi alacağız üstümüze, oturacağız.”
Haber : Batuhan SERİM
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?