Türkiye Teknoloji Üssü, yapay zekanın merkezi olacak
TEKNOLOJİAK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırımın projeleri arasında yer alan Türkiye Teknoloji Üssünün, üniversitelerin, bakanlıkların, yerel yönetimlerin, sanayi ve ticari firmalarının iş geliştirme ve tasarım birimlerinin kümeleneceği bir merkez olması hedefleniyor Yapay zekanın da merkezi olacak teknoloji üssünde araştırmacılar projelerini geliştirebilecek
İSTANBUL (AA) AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım'ın projeleri arasında yer alan Türkiye Teknoloji Üssü, üniversitelerden, bakanlıklara, yerel yönetimlerden ticari firmalara kadar iş geliştirme ve tasarım birimlerinin kümeleneceği bir merkez olarak kurgulanıyor.
AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Yıldırım'ın Bayrampaşa'da hayata geçirmeyi planladığı Türkiye Teknoloji Üssü projesinin detayları açıklandı.
Fırsat bekleyen girişimcilerin yeni yuvası olması hedeflenen merkez, 1,5 milyar lira yatırımla kurulacak. Yapay zekanın da merkezi olacak teknoloji üssünde araştırmacılar, projelerini geliştirebilecek.
Tam kapasiteye eriştiğinde doğrudan 6 bin 500, toplamda ise 18 bin kişiye istihdam sağlaması hedeflenen merkezin, Türkiye'nin özellikle 2023 yılı hedeflerine ulaşma konusunda önemli bir katkı sunması bekleniyor.
İş geliştirme ve tasarım birimlerinin kümeleneceği bir üs
Yıldırım'ın projeleri arasında yer alan Türkiye Teknoloji Üssü'nde, üniversiteler araştırma merkezleri kurabilecek.
Üniversitelerin, şirketlerin, girişimcilerin, merkez ve yerel yönetimlerin eş güdüm halinde çalışabilecekleri teknoloji üssü, ülke ölçeğinde bir kuluçka merkezi olacak. Teknoloji Üssü, üniversitelerin, bakanlıkların, yerel yönetimlerin, sanayi ve ticari firmalarının iş geliştirme ve tasarım birimlerinin kümeleneceği bir merkez olarak kurgulanacak.
Ürünlerin prototiplerinin yapılacağı, laboratuvar ve test birimlerini barındıracak merkezde, yurt dışı iş birlikleri de sağlanacak.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin akıllı şehir uygulamaları çerçevesinde trafik, seyahat gibi şehre özgü yerel veriler, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve milli güvenlik göz önünde bulundurularak girişimcilere açılacak. Akademisyenler ve gençlerden oluşan girişimciler, büyük veriyi işleyerek başta finansal teknoloji uygulamaları olmak üzere, akıllı şehir uygulamaları ve mobil oyunlar gibi katma değeri yüksek yazılım ve ürünler geliştirebilecek.
Psikologlardan öğretmenlere, doktorlardan gıda mühendislerine kadar gelecekte her mesleğin ihtiyaç duyacağı yapay zeka/öğrenen yazılımların geliştirilmesi için zemin, burada hazırlanacak. Böylece İstanbul, turizmden eğitime, bilgi teknolojilerinden tasarıma kadar farklı birçok alanda katma değer üreterek ülke ekonomisine katkı sunacak. Aynı zamanda her İstanbulluya daha geniş iş imkanları sunulup ve gelir kapıları açılması bekleniyor.
İlginizi Çekebilir
Milli teknolojinin kalbinde Türk gençliğini görüyoruz
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, tam bağımsız Türkiye iddiası ve idari doğrultusunda her ne yapıyorsak işin kalbinde, merkezinde Türk gençlerini, TEKNOFEST kuşağını görüyoruz" dedi.
Türkiye'nin ilk kuantum bilgisayarı tanıtılacak
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinin çalışmalarıyla geliştirilen Türkiye'nin ilk kuantum bilgisayarı bugün faaliyete geçecek. Bilgisayar birçok alanda sağlayacağı katkılarla ülkenin bilgi işlem teknolojilerindeki gücünü artıracak.
Milyonlarca dolar cepte kalacak
Türkiye’nin insansız hava araçları yolculuğunda başrolde olan BAYKAR’ın yaklaşık 300 milyon dolarlık bir yatırımla ‘motor’ üreteceğini duyurması dikkate değer. Uzmanlara göre, bu yolla BAYKAR yurt dışından motor alımını belki de sonlandıracak ve milyonlarca dolar cepte kalacak. Motorun çok ciddi bir ihracat potansiyeli taşıyacağı beklentisi de var.
Togg T10F ilk kez görücüye çıktı
Togg, C araç segmentindeki ilk akıllı mobilite cihazı T10X'in ardından, yine aynı sınıfta geliştirilen ikinci cihazı T10F ilk kez Teknofest'te görücüye çıktı.