Türk Konseyi Bilgi ve İletişim Teknolojileri Çalışma Grubu 4. Toplantısı
GÜNDEM
ALMATI (AA) Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi) Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT) Çalışma Grubu Dördüncü Toplantısı Kazakistan'ın Almatı kentinde yapıldı.
Türk Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Ömer Kocaman’ın başkanlığında düzenlenen toplantıya, Kazakistan, Türkiye, Kırgızistan ve Azerbaycan'dan temsilci ve uzmanlar katıldı.
Toplantıda, siber güvenlik, Trans Avrasya Süper Enformasyon Koridoru (TASİM) projesi, uydu hizmetleri, "elektronik devlet" ve diğer alanlarda iş birliği konuları ele alındı.
Kocaman, AA muhabirine teknik toplantında alınan kararlara ilişkin açıklamasında, toplantıda Türk Konseyine üye devletlerin bu yıl Türkiye’de siber güvenlik tatbikatı yapmasına karar verildiğini söyledi.
Kocaman, bu yıl Azerbaycan'da düzenlenecek Türk Konseyi Devlet Başkanları zirvesi çerçevesinde milli yazılım yapan firmaların katılacağı bir iş forumunun yapılmasının kararlaştırıldığı, Hongkong'dan Frankfurk'a kadar gidecek ve Türk Konseyine üye devletlerin üzerinden geçecek fiber optik ağının döşenmesiyle ilgili TASİM projesinin uygulanmasına ilişkin çalışmaların yapıldığına dikkati çekti.
Kocaman ayrıca, söz konusu proje çerçevesinde gelecek ay İstanbul'da Türkiye, Kazakistan, Kırgızistan, Çin ve Rusya’nın ilgili telekom operatörlerinin katılımıyla bir toplantının yapılması kararı alındığını kaydetti.
Uydu hizmetleri konusunda konseye üye devletlerin resmi televizyon kanallarının mevcut uydulardan yayın yapabilmelerini istediklerini vurgulayan Kocaman, "Böylece toplumlarımızın birbirlerini daha iyi tanımalarını istiyoruz." diye konuştu.
Kocaman, toplantıda 1115 Mart tarihlerinde Azerbaycan'da Siber güvenlik haftasının düzenlenmesi kararı alındığını ifade ederek, teknik toplantıda alınan kararların yarın yapılacak Türk Konseyi Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Bakanlar toplantısında bakanların onayına sunulacağını sözlerine ekledi.
Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, 2015'te Astana’da yapılan Türk Konseyi Devlet Başkanları zirvesinde enformasyon ve iletişim alanında iş birliği yapılmasını önermiş, üye devletlerin ilgili bakanlıkları ve kurumları arasında siber güvenlik, edevlet, uydu hizmetleri ve TASİM projesinde iş birliği çalışmaları başlamıştı.
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?