Sudanlılar Aralık Devriminin birinci yılında sokakları doldurdu
GÜNDEM
HARTUM (AA) Sudan’da Ömer elBeşir yönetiminin devrildiği "Aralık Devrimi"nin birinci yıl dönümü kutlandı.
Başkent Hartum’un yanı sıra Umdurman, Ubeyd, Atbera, Port Sudan, Damazin gibi çok sayıda kentte caddeleri dolduran binlerce kişi, 19 Aralık 2018 devriminin birinci yıl dönümünü kutlarken rejim karşıtı gösterilerde hayatını kaybedenleri andı.
Sudan bayraklarıyla başkentteki Yeşil Meydan’da toplananlar, "özgürlük, barış, adalet", "devrim halkın tercihi, kısasa kısas", "halk şehitlerin kısasını istiyor" şeklinde sloganlar attı.
Geceden yoğun güvenlik önlemleri alan, çok sayıda ana caddeyi trafiğe kapatan, kritik noktalara beton bariyerler yerleştiren emniyet mensupları, göstericileri Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile devrim sürecinde gösterilerin odağındaki ordu karargahı çevresine yaklaştırmadı.
Başkentten kalkan devrim trenini binlerce kişi uğurladı
Başkentten devrimin fitilinin ateşlendiği kuzeydeki Atbera kentine binlerce Sudanlının katılımıyla devrim treni uğurlandı.
Bazı partiler ile şehit ailelerinin yakınları da vatandaşlara Atbera’daki kutlamalara katılmaları çağrısında bulundu. Devrim kutlamalarının bir hafta sürmesi bekleniyor.
Sudan'da 19 Aralık 2018'de hayat pahalılığı nedeniyle başlayan gösterilerin ülke genelinde rejim karşıtlığına dönüşmesi üzerine ordunun 11 Nisan'daki müdahalesiyle 30 yıllık Ömer elBeşir dönemi sona ermişti.
Askerin yönetime el koymasının ardından 21 Ağustos'ta asker sivil ortak geçiş yönetimi başlamıştı.
Beşir'in aylarca süren rejim karşıtı protestolar sonucu 11 Nisan’da devrilmesinin ardından siyasi kriz ortamında başkent Hartum’da muhalif gösterilerin odak merkezindeki ordu karargahı önünde sivil yönetime geçilmesi talebiyle nöbet tutan muhalif göstericiler, 3 Haziran sabahı güvenlik güçlerince gerçek mermi ve göz yaşartıcı gaz kullanılarak dağıtılmıştı. Olaylarda muhalif kaynaklara göre 128 kişi hayatını kaybetmişti. Sudan Savcılığı, olaylarda 87 kişinin öldüğünü bildirmişti.
Mahkemenin 14 Aralık’ta yolsuzluktan iki yıl hapsine hükmettiği Ömer elBeşir’in "iktidara geldiği 1989 darbesi", "Darfur ve Mavi Nil'de insanlık suçları", "tecavüz", "işkence", "zorla kaybetme", "rejim karşıtı protestocuların öldürülmesi" ve "diğer yolsuzluk suçlamalarından" da hakim karşısına çıkarılması bekleniyor.
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?