Sudan’da görevden alınan hakimler, hükümeti ”yargıyı siyasallaştırmakla” suçladı
GÜNDEMHARTUM (AA) Sudan’da geçiş dönemi hükümetince görevden alınan 150 hakim, görevlerine son verilmesinin "yargının siyasallaştırılması ve anayasa ihlali" olduğunu, kararın iptali için hukuki mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti.
Görevden alınan hakimler, açtıkları davalar hakkında kamuoyunu bilgilendirmek için başkent Hartum’da basın toplantısı düzenledi.
Eski Hakim Selman Ahmed Muhammed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Hükümete bağlı siyasi bir komisyonun kararıyla 150 hakim görevden alındı. Bu karar, yürütme organının yargıya müdahalesine imkan tanıdı. Bu da yargının siyasallaştırılması demek oluyor." dedi.
Kararın anayasadaki kuvvetler ayrılığı ilkesine aykırı olduğunu belirten Muhammed, "Bu kararın mağdurları olarak gerçekten çok fazla etkiye maruz kalan adaletten korkuyoruz. Eski Rejimin Ortadan Kaldırılması Komisyonu, hükümet ve bakanlıkların çalışma düzenini bozan, hizmetlerin yapılmasını engelleyen, hakim ve savcıların, tüm devlet memurlarının korktuğu bir korkuluk haline geldi." diye konuştu.
Anayasa Mahkemesine itiraz ederek mağduriyetlerini gidermek istediklerini belirten eski hakimlerden Yusuf Seyyid Ahmed de mahkeme üyelerinin görev sürelerinin dolduğunu ve 2019’dan beri yeni üye atanmaması nedeniyle mahkemenin hizmet veremediğini kaydetti.
Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah elBurhan, 30 yıllık iktidarın ardından 2019 nisan ayında devrilen Cumhurbaşkanı Ömer elBeşir rejiminin izlerinin ortadan kaldırılması, yolsuzlukla mücadele ve kamuya ait tüm hakların iadesi için 10 Aralık 2019'da bir komisyon oluşturulmasını kararlaştırmıştı.
Eski Rejimin Ortadan Kaldırılması Komisyonu, 24 Ağustos 2020’de eski rejimle bağlantılı oldukları gerekçesiyle yüzlerce hakimin görevine son vermişti.
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?