Jose Parlanın Isthmus sergisi 9 Eylülde açılacak
GÜNDEMÇağdaş sanatlar üzerine çalışmalar yapan sanatçının İstanbula özel olarak hayata geçirdiği ve eski Türkçede İki tarafı su ile çevrili, iki büyük kara parçası arasında bağlantı sağlayan kara uzantısı anlamına geldiği belirtilen Isthmus başlıklı sergi, 28 Eylüle kadar görülebilecek
İSTANBUL (AA) Küba asıllı ABD'li sanatçı Jose Parla'nın hazırladığı "Isthmus" adlı sergi, Istanbul'74'ün ev sahipliğinde 9 Eylül'de sanatseverlerle buluşacak.
Çağdaş sanatlar üzerine çalışmalar yapan sanatçının İstanbul'a özel olarak hayata geçirdiği ve eski Türkçede "İki tarafı su ile çevrili, iki büyük kara parçası arasında bağlantı sağlayan kara uzantısı" anlamına geldiği belirtilen "Isthmus" başlıklı sergi, İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın düzenlediği "16. İstanbul Bienali"nin paralel sergilerinden biri olacak.
Parla'nın sembolik ve metaforik anlamda doğu ve batı kültürlerini birleştiren bir köprü işlevi olarak gördüğü İstanbul coğrafyasından ilham alarak hazırladığı sergide, özel olarak ürettiği kağıt ve cam üzerine işleri, resim ve seramik eserleri yer alıyor.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Parla, İstanbul'u ilk kez 1999'da ziyaret ettiğini aktararak, şunları kaydetti:
"O zaman İstanbul'un insanlarına ve içinde yaşadıkları güzel çevreye hayran kalmıştım. Kentle aramda yakın bir bağ hissetmiştim, zira bana bir şekilde anne ve babamın doğduğu şehir olan Havana'yı anımsatmıştı. İstanbul Boğazı'nın enerjisi, kentin surları ve mabet duvarlarındaki hat eserleri bana ilk görüşte ilham vermişti. Osmanlı İmparatorluğu'ndaki hattatların nasıl bir hayatları olduğunu merak etmiştim ve o zamandan beri hep dünya tarihinin bu usta hattatlarının yarattığı kültüre saygı duruşu niteliğinde bir proje yapmanın hayalini kurdum."
Sergi, 28 Eylül'e kadar görülebilecek.
Jose Parla hakkında
ABD'de Florida eyaletinin ikinci büyük kenti Miami'de 1973'te dünyaya gelen ve Savannah Sanat Tasarım Okulu'nda eğitim alan sanatçı, eserlerinde doğaçlama harekete dayalı bir ifadeci yaklaşımla birlikte, çoklu katmanların kullanımı ve gündelik hayattan buluntu malzemeleri kompozisyonlarına dahil etme gibi yaklaşımları benimsiyor.
Ziyaret ettiği şehirlerin kendi deyimiyle "yaşayan dokularını" eserlerine sindirip yansıtan Jose Parla'nın yapıtları, Londra'daki British Museum ve Küba'nın başkenti Havana'daki "Ulusal Güzel Sanatlar Müzesi" gibi birçok önemli kurumun koleksiyonlarında yer alıyor.
Sanatçının eserleri ayrıca, The Neuberger Museum of Art (New York, 2018), The SCAD Museum of Art (Savannah, 2017), The National YoungArts Foundation (Miami, 2016) ve The High Museum of Art'da (Atlanta, 2015) düzenlenen kişisel sergilerde sanatseverlerin beğenisine sunuldu.
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?