İlaçların yüzde 68ini yurt dışından ithal ediyoruz
GÜNDEMGazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erden Banoğlu: Yıllık 25 milyar liralık ilaç sarfiyatımız var. Bu ilaçların yüzde 68ini yurt dışından ithal ediyoruz
DİYARBAKIR (AA) Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Kimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erden Banoğlu, "Yıllık 25 milyar lira ilaç sarfiyatımız var. Bu ilaçların yüzde 68'ini yurt dışından ithal ediyoruz." dedi.
Banoğlu, Dicle Üniversitesi (DÜ) Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen Farmasötik Bilimler Sempozyumu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'de ilaçların bir kısmının gereksiz kullandığını söyledi.
İlaç kullanımında insanların bilinçlendirilmesinin önemini vurgulayan Banoğlu, "Hekim gözetiminde olmayan şekilde ilaç kullanılıyor. Bu da ülkemizdeki sağlık ekonomisine büyük bir yük getiriyor. Yani gereksiz bir ilaç sarfiyatımız var. Öncelikle bu konuda bilinçlenmemiz gerekiyor." diye konuştu.
Banoğlu, Türkiye'nin ilaç pazarında önemli bir ülke olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Türkiye ilaç pazarında dünyada 16. sırada yer alıyor. Yıllık 25 milyar lira ilaç sarfiyatımız var. Bu ilaçların yüzde 68'ini yurt dışından ithal ediyoruz. Yani harcadığımız 25 milyar liranın yüzde 68'i yurt dışına gidiyor. Üniversitelerimizin ve ilaç endüstrisinin bu konuya iyi konsantre olması lazım. Bu yüzde 68'lik payın yerli firmalara geçmesi gerekiyor. Bunun için yeni ilaç geliştirme çalışmalarının çok önemli olduğunu vurgulamak istiyorum."
DÜ Rektörü Prof. Dr. Talip Gül ise dünya nüfusunun hızla artarak yaşlandığını, buna bağlı olarak ilaç tüketiminin arttığını söyledi. İlaç teknolojisinin de buna göre kendisini geliştirmesi gerektiğini aktaran Gül, "Yeni ilaçlar ve farklı yeni tedavi yöntemleri konusunda dünya çok fazla yatırım yapıyor." dedi.
DÜ Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meral Erdinç de ilaç tüketimindeki artışa dikkat çekerek, "Avrupa'da en fazla ilaç tüketen ülkelerdeniz. Bizler bu kadar ilaç tüketen bir ülke, ilaç üretiminde neden arka sıralarda yer alıyor?" ifadelerini kullandı.
Çok sayıda akademisyenin katıldığı sempozyum yarın sona erecek.
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?