Filistin uluslararası barış konferansı düzenlenmesi için Arap ülkelerinden destek bekliyor
DÜNYAFilistin Sosyal Kalkınma Bakanı ve FKÖ Yürütme Kurulu Üyesi Ahmed elMecdelani: ”ABD seçimlerinin ardından son uluslararası gelişmeler ışığında, uluslararası ilişkilerde yeni bir sayfa açılacak ve bunun bölgeye, Filistinİsrail barış sürecine etkisi olacaktır” ”Filistin yönetimi, değişikliklerin öneminin farkında ve Filistin davasına hizmet edecek ve İsrail işgaline son verecek şekilde bu değişikliklere uyum sağlamaya çalışıyor” ”Trump yönetiminin İsrail ile normalleşme, Arap uzlaşısının ve kararlarının ihlali için Arap ülkelerine baskı uyguladığı bir dönemin ardından bir Arap mutabakatına şiddetle ihtiyacımız var” ”Tüm Araplarla diyaloğu genişletmeye çalışıyoruz ve siyasi değişkenler de bizi destekliyor”
RAMALLAH (AA) KAYS EBU SEMRA Filistin yönetimi, barış süreci için uluslararası bir konferans çağrısında bulunan Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın girişimini desteklemeleri amacıyla Arap ülkeleriyle diyalog kurmaya çalışıyor.
Filistin Sosyal Kalkınma Bakanı ve Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Kurulu Üyesi Ahmed elMecdelani, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Devlet Başkanı Abbas'ın Ürdün ve Mısır'a yaptığı son ziyaretlerinin "verimli" geçtiğini ve bu ziyaretlerin "FilistinArap diyaloğu" çerçevesinde gerçekleştiğini söyledi.
Mecdelani, "ABD seçimlerinin ardından son uluslararası gelişmeler ışığında, uluslararası ilişkilerde yeni bir sayfa açılacak ve bunun bölgeye, Filistinİsrail barış sürecine etkisi olacaktır." dedi.
"Filistin yönetimi değişikliklerin öneminin farkında"
Filistinliler, Demokrat Joe Biden'ın Filistin davasına yönelik düşmanca politikalarıyla bilinen Donald Trump'a karşı kazandığı seçim zaferinden memnuniyet duyduklarını açıklamıştı.
Filistin Devlet Başkanı Abbas da ABD'deki seçimlerin ardından geçen ayın sonunda Amman ve Kahire'yi ziyaret ederek, Ürdün Kralı 2. Abdullah ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah esSisi ile görüştü.
Mecdelani, "Filistin yönetimi değişikliklerin öneminin farkında ve Filistin davasına hizmet edecek ve İsrail işgaline son verecek şekilde bu değişikliklere uyum sağlamaya çalışıyor." ifadelerini kullandı.
"Trump yönetiminin İsrail ile normalleşme, Arap uzlaşısının ve kararlarının ihlali için Arap ülkelerine baskı uyguladığı bir dönemin ardından bir Arap mutabakatına şiddetle ihtiyacımız var." diye konuşan Mecdelani, barış süreciyle ilgili uluslararası konferans düzenlenmesine ilişkin yeni ABD yönetimiyle siyasi ve diplomatik açıdan harekete geçmek amacıyla üçlü (Filistin, Ürdün, Mısır) bir Arap diyaloğu ve hatta Arap Birliği çerçevesinde diyalog istediklerini aktardı.
Filistin Devlet Başkanı Abbas, 25 Eylül'de BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e iki devletli çözümün sağlanması, işgalin sona ermesi, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulması için 2021'in başlarında uluslararası barış konferansı düzenlenmesi çağrısında bulunmuştu.
"Tüm Araplarla diyaloğu genişletmeye çalışıyoruz"
Mecdelani, Abbas'ın Arap ülkelerinin, BM çatısı altında uluslararası kararları uygulama temelinde uluslararası bir barış konferansı düzenlemek için Filistin'in girişimini destekleyen bir tutum içerisinde olmasını istediğini kaydetti.
Filistin yönetiminin İsrail ile sadece ABD'nin himayesinde eski formüllerin geçerli olduğu müzakerelere dönmeyi reddettiğini aktaran Mecdelani, barış sürecinde ilerlemek için daha iyi bir atmosfer olduğuna işaret etti.
Bu çerçevede Abbas'ın Arap ülkelerine yeni bir tur düzenleme çalışması bulunduğunu kaydeden Mecdelani, "Tüm Araplarla diyaloğu genişletmeye çalışıyoruz ve siyasi değişkenler de bizi destekliyor." dedi.
Fetih Hareketi Başkan Yardımcısı Mahmud elAlul daha önce Filistinlilerin uluslararası barış konferansı talebi kapsamında koordinasyon amacıyla Filistin, Ürdün, Mısır üçlü komitesinin oluşturulduğunu belirtmişti.
ABD yönetimiyle ilişkiler
Filistinli Bakan Mecdelani, Biden başkanlığındaki yeni ABD yönetimiyle olası ilişkilere de değindi ve bu konudaki göstergelerin olumlu olduğunu kaydetti.
Mecdelani, "Seçimlerden önce Joe Biden'ın ekibiyle bir iletişim kanalı açtık. İlişkileri seçilmiş başkan tarafından ifade edilen yeni ABD vizyonu üzerine inşa edebileceğimiz açık" dedi.
Filistin Devlet Başkanı Abbas, 19 Mayıs'ta İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'nın bazı kısımlarını ilhak etme planına karşı, ülkedeki güvenlik yetkililerine İsrail ile koordinasyonu derhal durdurmaları talimatı vermişti.
Filistin yönetimi, uluslararası arenadaki son gelişmelerin ardından 17 Kasım’da İsrail ile ilişkilerin yeniden başladığını açıklamıştı.
İlginizi Çekebilir
UCM'den Netanyahu için tutuklama emri
Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Gazze'de savaş suçu işledikleri gerekçesiyle katil Binyamin Netanyahu ve eski savunma bakanı Yoav Gallant hakkında tutuklama kararı çıkardı.
Gazze'de kıtlık riski 'felaket' düzeyine ulaştı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Gazze'de kıtlık riski uluslararası sınıflandırmalara göre 'felaket' düzeyine ulaşmıştır. Türkiye olarak, bölgeye 86 bin tondan fazla yardımda bulunduk, Lübnan'a yardımlarımız ise 1300 tonu aştı" dedi.
Gitti bir katil, geldi bir katil
Netanyahu, Savunma Bakanı Gallant'ı görevden aldı... Soykırımcı İsrail Başbakanı Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Gallant'ı görevden aldı.
Katil israil güçleri Beyrut'a bomba yağdırdı
Katil İsrail ordusu, Beyrut'un Dahiye bölgesine yoğun hava saldırıları düzenledi İsrail ordusu, Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güneyindeki Dahiye'ye gece boyu yoğun hava saldırıları gerçekleştirdi.