Burak Çileli’den “Avrupa-Merkezcilik” Semineri
KÜLTÜR SANAT28 Şubat döneminde bile FETÖ'nün ihanetini dillendiren araştırmacı-yazar Burak Çileli, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş.’nin organize ettiği programlarına devam ediyor. Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi’nde verilecek seminerin bu ayki konusu “Avrupa-Merkezcilik” başlığını taşıyor.
Geçtiğimiz hafta Yeni Zelanda’da Hıristiyan bir teröristin bir camiye saldırarak 49 Müslümanı şehit etmesi neticesinde maskesi daha da düşen Batı’nın ve içimizdeki Batıcı zihniyetlilerin tutumları vesilesiyle tarihi, dini, kültürel ve coğrafi farklılıklarıyla Doğu ve Batı ayrımı bir kez daha gündeme oturdu.
Kökü Eski Yunan’a dayanan Batı medeniyeti, günümüze kadar geçirdiği tarihi süreçlerin her bir safhasında, kendisinin “mutlak hakikat”i temsil ettiği zannıyla Doğu medeniyetlerini farklı isimlerle yaftalayarak ötekileştirmiştir. Nihayet post-modern döneme gelindiğindeyse, yine Batılı entelektüeller tarafından bu mutlakçı bakış açısı farkedilmiş, “Avrupa-merkezcilik” adıyla eleştirilere mevzu olmuştur. Türkiye’de bu alanda henüz emekleme dönemindeki çalışmalar, çoğunlukla Batılı postmodern aydınların perspektifini yansıtır.
Burak Çileli, seminerinde bu konulara özetle değindikten sonra, Doğu ve Batı ayrımının kökenine, Doğu ve Batı’nın kendi içinde mahiyetine, kendi kendilerine ve birbirlerine bakışlarına değinecek.
Öte yandan “Avrupa-merkezcilik” eleştirisinde Batı’nın her dönemde ortaya koyduğu görüşlerin “mutlak”çı karakterini temelinden eleştiren postmodern yaklaşım, doğruyu ne derece temsil etmektedir? Merkezci bakış açısı, eleştiri konusu mu olmalıdır, yoksa içi “iyi, doğru ve güzel”in prensiplerini mutlak olarak koymuş İslâmî bir yaklaşımla mı doldurulmalıdır? Bu bakımdan Çileli, bir veçhesiyle Avrupa-Merkezcilik eleştirisi yaparken diğer yönüyle de postmodern eleştirinin eleştirisini de yapacak.
Yeni Nizam Yeni İnsan Derneği (YENİNDER) Başkanı Burak Çileli, seminerinde eleştiri paradigmasını, Necip Fazıl’ın ve Salih Mirzabeyoğlu’nun “öz”cü karakterdeki Büyük Doğu-İBDA fikriyatı üzerine bina edecek.
Seminere giriş serbest...
İlginizi Çekebilir
Oscar'da kırmızı broşlarla Gazze'de ateşkes çağrısı
Oscar töreninde aralarında Ramy Youssef, Mark Ruffalo ve Billie Eilish gibi isimlerin bulunduğu birçok sanatçı salona "Gazze'de ateşkes" talebini sembolize eden kırmızı broşlarla geldi.
Sanat dünyası Gazze İçin Ben de Oradayım konserinde buluştu
"Gazze İçin Ben de Oradayım" konseri, Türkiye ve dünyadan birçok sanatçının katılımıyla Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) gerçekleştirildi.
Türkiye Kültür Yolu Festivalleri
Masallar diyarı'ndan Kültür Yolu'na... Ülkemizin uluslararası marka değerini artırmayı amaçlayan Türkiye Kültür Yolu Festivalleri, masallar diyarı Kapadokya'dan başlıyor. 5-13 Ağustos tarihleri arasında yapılacak festivalde sergi, konser, söyleşi ve atölyelerden oluşan 300’den fazla etkinlik sanatseverlerle buluşacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın düzenlediği festivalde binden fazla sanatçı yer alacak.
Türk Dil Kurumu bazı sözcüklerin yazımını değiştirdi
Türk Dil Kurumu (TDK) Güncel Türkçe Sözlüğün 12. baskısı ile birlikte pek çok sözcüğün yazımında değişikliğe gitti. Artık unvan değil ünvan; çiğ börek değil çi börek; kümeden düşmek değil küme düşmek. İşte o sözcüklerden bazıları...