Bosna Hersek, göçmen krizinin çözümüne AB’nin daha güçlü katılımını istiyor
GÜNDEMBosna Hersek Dışişleri Bakanı Bisera Turkovic, Yunan mevkidaşı Nikos Dendias ile görüştü
SARAYBOSNA (AA) Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Bisera Turkovic, ülkesindeki göçmen krizinin çözümüne Avrupa Birliği'nin (AB) daha güçlü dahil olması gerektiğini ifade etti.
Turkovic, Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da resmi temaslarda bulunan Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile görüştü.
Turkovic, Dışişleri Bakanlığındaki görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, iki ülke arasındaki ilişkilerin son derece iyi olduğunu belirterek, bu ilişkilerin başta ticaret olmak üzere her alanda gelişme potansiyelinin bulunduğunu kaydetti.
Mevkidaşının yeni tip koronavirüs (Kovid19) salgınına rağmen Bosna Hersek'i ziyaret ettiğine dikkati çeken Turkovic, Yunanistan'ın bölge ülkelerinin AB üyeliği konusundaki tutumunu desteklediklerini ve bölgesel iş birliğinin bu kapsamda çok önemli olduğunu söyledi.
Ülkesindeki göçmen krizine de değinen Turkovic, göçmen kamplarının sadece iki kantonda bulunmasını da eleştirdi.
Turkovic, göçmen yükünü yalnızca iki kantonun üstlenmesinin hiç adil olmadığını dile getirerek, "Göçmen krizi ile ülkenin tamamı mücadele etmeli. Sınırlarımız bir an önce güçlendirilmeli ve göçmenlerin girişi engellenmeli. AB'nin, Bosna Hersek'teki göçmen krizinin çözümüne daha güçlü bir şekilde katılımı gerekiyor." ifadelerini kullandı.
Dendias: "Kovid19 salgını bir dayanışma sınavıdır"
Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias da AB üyesi olarak Bosna Hersek ve diğer tüm Batı Balkan ülkelerinin AB'ye üyeliğini desteklediklerini belirterek, "Umarım sizler de üye olmayı başarabilirsiniz. Bir zamanlar hayalini kurmak zor olsa da gelecekte AB'nin dörtte birini Balkan ülkeleri oluşturabilir." diye konuştu.
Kovid19 salgınının küresel bir sorun ve dayanışma sınavı olduğunu kaydeden Dendias, Yunanistan'ın Bosna Hersek'in salgınla mücadelesine destek için ülkedeki üç hastaneye 130 bin avro tutarında destekte bulunacağını sözlerine ekledi.
Dendias, Saraybosna'daki temasları kapsamında ayrıca Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak, Sırp ve Hırvat üyeleri ile görüştü.
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?