Bartın'da ki Maden Patlamasını Sayıştay 3 yıl önce uyardı mı?
GÜNDEMSayıştayın Patlayan Maden için 2019 Raporu Ne Anlama Geliyor?
Bartın'daki maden patlamasında 40 işçi hayatını kaybetti. Sayıştay'ın 2019 tarihli raporunda patlamanın yaşandığı maden bölgesi için "grizu patlaması riski var" uyarısı yaptığı iddia edildi. Türkiye Taş Kömürü haberlerin dezenformasyon amaçlı olduğunu söyledi.
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesinde gerçekleşen patlamada 40 işçi hayatını kaybetti, 11 işçi yaralandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, patlamayla ilgili detayların soruşturulması üzere 3 savcının görevlendirildiğini açıkladı.
Göçük altında kalanları kurtarma çalışması devam ederken Sayıştay'ın 2019 tarihli raporunda müessesi için "grizu patlaması uyarısı olabilir" uyarısı yapıldığı iddia edildi.
İşte raporda yer alan ifadeler:
"2019 yılında müessesenin dengelenmiş üretim derinliği -300 metre olmuştur. Bu derinleşme, ani gaz degajı ve grizu patlaması gibi ciddi kaza risklerinin artmasına neden olmaktadır. Çalışılan damarların tamamında gaz içeriklerinin yüksek olduğu, dolayısıyla degaj kapasitelerinin de yüksek olduğu, arıza zonlarında riskin daha da arttığı bilinmektedir. Bu nedenle müessese ocaklarında ilgili mevzuat hükümlerinin yanı sıra “Kurum Degaj Yönergesi” hükümlerinin titizlikle uygulanması gerekmektedir."
Türkiye Taş Kömürü'nden açıklama
Türkiye Taş Kaşkömürü medyada yer alan haberlerin dezenformasyon amaçlı olduğunu savundu. Yapılan açıklamada şu ifadeler yer verildi;
2019 yılında yayımlanan Sayıştay raporuna atıfta bulunularak yapılan haberlerde, çalışan damarların tamamında gaz içeriğinin yüksek olduğu ifade edilmektedir. Söz konusu haberlerde kömürün içerisinde yer alan metan gazı, "Çalışılan ortamdaki havada yüksek metan gazı tespit edildi" şeklinde lanse edilmektedir. Söz konusu ifade tamamen yanlıştır. Ocak içerisindeki havalandırma ile kömürün bünyesindeki metan gazı birbirinden farklı konulardır. Dolayısıyla bu durum iş sağlığını ve güvenliğini etkileyen bir durum değildir. Öte yandan Kurumumuzdaki tüm müesseselerimizde maden iş sağlığı ve güvenliği kurallarına sıkı sıkıya riayet edilerek üretim yapılmaktadır.
İlginizi Çekebilir
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?
Yetkisiz çakar ve ruhsatsız silaha cezalar arttırıldı
Yetkisiz çakar kullanımına ve ateşli silahlara yönelik cezaların artırılmasını da içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
Cumhur İttifakı'nda görüş ayrılığı yok
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Cumhur İttifakı Türkiye Cumhuriyeti'dir, Türk milletinin özüdür. Yedi düvel topuyla tüfeğiyle üzerimize gelse bile ilke ve irademizden milim taviz vermedik, vermeyeceğiz" dedi.