5 aylık Heya bebek, böbrek büyüklüğündeki tümörü yendi
SAĞLIKBeyninde böbrek büyüklüğünde bir tümörle dünyaya gelen 5 aylık Iraklı bebek Heya, 7 saat süren başarılı bir operasyonla sağlığına kavuştu Anne Mays Walled: Iraktaki doktorlar ameliyatın başarılı olamayacağını söyledi. Eşim Türkiyedeki arkadaşları vasıtasıyla İstanbula geldi. Şu an çok mutluyum. Bu süreç benim, eşim ve ailemiz açısından çok sıkıntılı geçti. Türk hekimlerine minnettarım Medicana Çamlıca Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Yılmaz Kılıç: Bu büyüklükte gördüğüm ilk tümör ve ilk ameliyatım oldu. Yaklaşık 7 saatlik bir mikro cerrahi ameliyatıyla tümörü tamamen çıkardık
İSTANBUL (AA) Beyninde böbrek büyüklüğünde bir tümörle dünyaya gelen 5 aylık Iraklı bebek Heya, İstanbul'da 7 saat süren başarılı bir operasyonla sağlığına kavuştu.
Medicana'dan yapılan açıklamaya göre, Iraklı Mays Walled (21) ve Ahmed Mithat (38) çiftinin 5 ay önce Heya adını verdikleri bir kız çocukları oldu. Heya bebeğin kafasının sağ tarafında doğumdan kısa bir süre sonra büyüme görülmeye başlandı. Irak'ta hastaneye koşan aile, yapılan tetkiklerde bebeğin kafasında bir tümör olduğunu öğrendi.
Irak'ta tedavi edilemeyeceği belirtilen Heya bebek, İstanbul'a getirildi. Heya, Medicana Çamlıca Hastanesinde 7 saat süren başarılı bir operasyonla beynindeki böbrek büyüklüğündeki tümörden kurtularak sağlığına kavuştu.
Açıklamada, görüşlerine yer verilen anne Mays Walled, hamilelik döneminde bebeğinin hastalığına dair hiçbir belirti görülmediğini belirterek, doğumdan 4 ay sonra beyin tümörünün fark edildiğini bildirdi.
Walled, "İlk başlarda kafasında bir büyüme oldu. Irak'ta beyin tümörü teşhisi konuldu ve herhangi bir tedavi seçeneği sunulmadı. Irak'taki doktorlar 'beyin tümörü alınmaz, kafasından su çekilmesi gerekiyor' dediler. Bunun belli bir süre geçerli olacağını ve çocuğumu kaybedeceğimi belirttiler. Bebeğimde beyin tümörü olduğunu duyduğum an benim için hayat durdu." ifadelerini kullandı.
Irak'taki doktorların ameliyatın başarılı olamayacağını söylediklerini aktaran Walled, "Eşim Türkiye'deki arkadaşları vasıtasıyla İstanbul'a geldi. Şu an çok mutluyum. Bu süreç benim, eşim ve ailemiz açısından çok sıkıntılı geçti. Türk hekimlerine minnettarım." değerlendirmesinde bulundu.
"Nadir görülen bir tümördü"
Ameliyatı gerçekleştiren Medicana Çamlıca Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Yılmaz Kılıç, operasyonun detayları hakkında şu bilgileri verdi:
"Bebeğimiz 5 aylık. Doğumda beyninin ventrikül dediğimiz kısmında oldukça büyük çaplı bir beyin tümörü vardı. 8 santimetre büyüklüğünde, 5 santimetre çapında oldukça büyük bu yaş grubunda çok nadir gözüken bir tümör. Bize geldiğinde bebeğin kafası son derece gergin, 46 santimetre çapındaydı. Tümöre bağlı beyninde su toplamasıyla birlikte kafası büyümüştü. Bu büyüklükte gördüğüm ilk tümör ve ilk ameliyatım oldu. Yaklaşık 7 saatlik bir mikro cerrahi ameliyatıyla tümörü tamamen çıkardık. Çok başarılı ve sorunsuz bir ameliyattı. Patoloji raporu da gayet iyi geldi. Kafatası büyüklüğü de normal boyutlarına ulaştı. Bunlar çok nadir gözüken durumlardır. Büyüklüğü itibariyle de ekstra nadir bir hastalık halindeydi."
Kılıç, Heya bebeğin bundan sonra normal bir bebek olarak hayatına devam edeceğine dikkati çekti.
Tümörü çıkardıktan sonra bir şey kalmadığını kaydeden Kılıç, "Çocuk büyüdükçe kafasındaki büyüme gözlerinin içeri doğru çökmesiyle durum fark edilmişti. Beyin tümörlerinin yaklaşık yüzde 20'si çocuk yaş grubunda görülür. Bir kısmı anne karnında gelişir. Özellikle beynin su dolaşım yollarındaki tümörler ekstra tehlikelidir." değerlendirmesinde bulundu.
İlginizi Çekebilir
Her 10 kişiden biri KOAH
Dünyadaki en yaygın sağlık sorunlarından biri de KOAH… Öyle ki her 10 kişiden birinde görülüyor. Hastalıktan korunmanın başlıca yolu ise sigaradan uzak durmaktan geçiyor.
Sağlık sistemimizi lekelemeye çalışanlara göz açtırmayacağız
Sağlık Bakanı Memişoğlu, "Özel hastanelere ilişkin denetimler aralıksız devam ederken özel sağlık kurumlarına ilişkin yapısal reformlar da bakanlığımızın gündemindedir. Bütün dünyanın takdir ettiği sağlık sistemimizi, kişisel çıkarları ve maddi menfaatleri için lekelemeye çalışanlara göz açtırmayacağız" dedi.
Dünyanın ilk akciğer kanseri aşısı denemeleri yedi ülkede başlatıldı
Dünyanın ilk mRNA akciğer kanseri aşısı, Türkiye'nin de dahil olduğu 7 ülkedeki hastalar üzerinde denenmeye başladı. Uzmanlar, bu aşının binlerce hayatı kurtarma potansiyelini "çığır açıcı" olarak nitelendiriyor.
30'u yerli 39 ilaç daha geri ödeme listesine alındı
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan düzenlemeyle 30'u yerli üretim olmak üzere 39 ilaç daha geri ödeme listesine alındı.