Yemek artıkları sokak hayvanlarına mama olacak
Konya Büyükşehir Belediyesi, sokak hayvanları için kentteki yemek artıklarının toplanarak, modern işleme teknikleriyle hayvan mamasına dönüştürülmesini sağlayacak çalışma başlattı Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay: "Atık ve artıkların tekniğine uygun olarak yapılacak olan ısıl işlemler sonucunda kedi ve köpek yemi olarak geri kazanımı sağlanacak. Bu suretle sahipsiz hayvanlara çok ucuz ve kaliteli mamalar temin edilecek"
KONYA (AA) Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, yemek artıklarını toplayarak modern ileri işleme teknikleriyle hayvan mamasına dönüştürecek proje üzerine çalıştıklarını söyledi.
Altay, gazetecilere yaptığı açıklamada, sahipsiz hayvanlara yönelik çok sayıda örnek proje gerçekleştirdiklerini vurguladı.
Konya'da yemek artıklarını toplayarak modern ileri işleme teknikleri ile hayvan mamasına dönüştürülmesini sağlamak için çalıştıklarını anlatan Altay, sokak hayvanları için yiyecek sağlanırken yemek artıklarının da yeniden ekonomiye kazandırılacağını aktardı.
"Günlük 2 ton mama üretimi planlıyoruz"
Altay, proses çalışması süren projenin dünyaya örnek olacağını belirterek, şöyle konuştu:
"Yemek artıkları, hayvanlar için besleyici değeri çok yüksek. Atık ve artıkların tekniğine uygun olarak yapılacak olan ısıl işlemler sonucunda kedi ve köpek yemi olarak geri kazanımı sağlanacak. Bu suretle sahipsiz hayvanlara çok ucuz ve kaliteli mamalar temin edilecek. Proje kapsamında laboratuvar analizleri, saha ve yedirme denemeleri devam ediyor. Kuracağımız tesisin günlük 10 ton yemek artığı işleme kapasitesi olacak. Günlük 2 ton mama üretimi planlıyoruz. Tesiste üretilecek yemler başta belediyemize ait Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezindeki sokak hayvanlarının beslenmesi olmak üzere 31 ilçe belediyemiz, sivil toplum kurulularımız, üniversitelerimizin hayvan hakları platformları, yerel hayvan koruma görevlileri, gönüllü olarak sokak hayvanı beslemesi yapan hemşehrilerimiz ve tüm hemşehrilerimizle birlikte sokak hayvanlarımız için kullanılacak."
Hayvanlar yerli mama ile beslenecek
Proje ile çoğu ithal olan mamalar yerine yerli mama üretimi yapılarak ekonomiye de kazanç sağlanacağını anlatan Altay, "Sadece belediyemiz barınağındaki sokak hayvanları için yıllık 400 ton mama tüketimi yapılıyor. Ülkemizde kediköpek mamaları büyük oranda ithal. Projemiz hayata geçince bu konuda dışa bağımlılığımız ve maliyetimiz çok azalmış olacak. Projeyle hem gıda artıkları değerlendirilerek ve çevre kirliliği önlenecek hem de sokak hayvanları için kaliteli mama elde edilecek." diye konuştu.
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın