Türkiye ile Karadağ arasındaki iş fırsatları Ankara’daki konferansta tartışıldı
Karadağ’ın Ankara Büyükelçisi Perisa Kastratovic: ”Osmanlı İmparatorluğu’nun eskiden kalma izlerini Karadağ’da görebiliyorsunuz. Karadağ’dan insanlar Türkiye’ye geldiğinde kendilerini evlerindeymiş gibi hissediyorlar. Aynı şekilde Türkler de bunu ülkemizde hissediyor”
ANKARA (AA) Ankara Sanayi Odası (ASO) ve Uluslararası Hukuk, Kalkınma ve Yatırımlar Derneği (ILIDA) tarafından düzenlenen "TürkiyeKaradağ İş, Hukuk ve Yatırımlar Programı"nda iki ülke arasındaki ticaret ve yatırım faaliyetleri görüşüldü.
Büyükelçiler ile İş Sohbetleri etkinlik serisi kapsamında düzenlenen, ASO Konferans Salonu'ndaki etkinliğe, Karadağ'ın Ankara Büyükelçisi Perisa Kastratovic, ASO Başkanı Nurettin Özdebir, iş insanları, davetliler ve çeşitli iş kollarından kişiler katıldı.
Programda iki ülke arasındaki yatırım fırsatları masaya yatırıldı.
Konferans öncesinde Karadağ ile ilgili bir tanıtım video gösterimi yapıldı.
Moderatör eşliğinde düzenlenen konferansta konuşan Büyükelçi Kastratovic, iki ülke arasında 140 yıla dayanan bir diplomatik ilişkinin bulunduğunu belirterek Türkiye'de bulunmaktan büyük memnuniyet duyduğunu kaydetti.
Kastratovic, Türkiye ile ilişkilerin çok iyi bir seviyede olduğunu vurgulayarak hükümetler arası diyaloğun da devlet başkanları düzeyindeki karşılıklı ziyaretlerden görüleceği üzere çok olumlu bir havaya sahip olduğunu kaydetti.
Türkiye'nin, Karadağ'ın 2017'de NATO'ya katılması aşamasında çok yardımcı olduğunu anımsatan Kastratovic, iki ülkenin ilişkilerinin çok boyutlu bir şekilde geliştiğine işaret ederek halihazırda 400 Karadağlı öğrencinin, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) programları sayesinde Türkiye'deki üniversitelerden mezun olduğuna değindi.
Kastratovic, Karadağ ile Türkiye arasındaki serbest ticaret anlaşmasının somut sonuçlarını gelecekte daha iyi göreceklerini kaydetti.
Ülkeler arası tarihsel ortaklıklara da değinen Kastratovic, "Osmanlı İmparatorluğu'nun eskiden kalma izlerini Karadağ'da görebiliyorsunuz. O yüzden Karadağ'dan insanlar Türkiye'ye geldiğinde kendilerini evlerindeymiş gibi hissediyorlar. Aynı şekilde Türkler de bunu ülkemizde hissediyor." dedi.
Kastratovic, "Yemek kültüründe de özellikle Karadağ'ın kuzey kısmıyla Türk yemekleri çok benzer." diye konuştu.
"Karadağ'ın potansiyelini ortaya çıkarmak için her türlü kolaylığı sağlıyoruz"
Büyükelçi Kastratovic, yabancı yatırımcıları ülkelerine çekmek için ellerinden geleni yaptıklarını kaydederek, "Karadağ'ın potansiyelini ortaya çıkarmak için her türlü kolaylığı sağladıklarının" altını çizdi.
Karadağ'ın 620 binlik nüfusunun içinde Türk vatandaşları olduğunu kaydeden Kastratovic, ülkelerindeki Türklerin varlığının gelecek için çok önemli olduğunu belirtti.
Karadağ'daki yatırım fırsatlarına ilişkin Kastratovic, Karadağ'ın bölgedeki en istikrarlı ülkelerden biri olduğunun altını çizerek kendilerinin 90'lı yıllardaki savaşta yer almadığını ve bölgedeki savaş atmosferinden çok kültürlü, çok etnik dokularını koruyarak çıkmayı başardıklarını belirtti.
Kastratovic, AB'ye girme konusunda başvuru sürecinde olduklarını ve AB mevzuatlarına hızlı bir şekilde adapte olmaya çabaladıklarını ifade etti.
Çok küçük bir ülke olduklarını ancak coğrafi olarak önemli bir yerde, diğer ülkelere ulaşım yolunda da önemli bir transit hatta olduklarını kaydeden Kastratovic, Türkiye'nin Karadağ'a en çok yatırım yapan 10 ülkeden biri olduğunu belirterek yatırım yapmak isteyenler için hava, deniz ve demir yolu bağlantılarının yeterince güçlü olduğunu söyledi.
Sahte danışmanlık şirketlerine dikkat uyarısı
Karadağ'ın Türkiye'de 5 fahri konsolosu olduğunu kaydeden Kastratovic, Türkiye'den Karadağ'a yatırım yapmak isteyen kişilerin yatırım vaadiyle kandırılma vakalarının yaşandığını vurgulayarak Türk vatandaşlarının her zaman resmi makamlar üzerinden işlem yapmalarını tavsiye etti.
Karadağ'daki Türk ticareti
AA muhabirinin aldığı bilgilere göre, Karadağ'da 3 binden fazla Türk şirketi faaliyet gösteriyor.
Özellikle inşaat, turizm, tarım, enerji, altyapı, bankacılık ve demir çelik sektörleri Türk yatırımcılardan yoğun ilgi görüyor.
İki ülke arasındaki aktif ticaret hacminin, 2023'te 250 milyon dolar seviyesine ulaşması bekleniyor.
Karadağ ile Türkiye arasında vize muafiyeti anlaşmasının olması da ticari hayatı kolaylaştıran bir unsur olarak dikkati çekiyor.
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın