Ziraat Katılım Milli Teknoloji Hamlesi Açık Kaynak Kod Uygulaması Tanıtım Programı
GÜNDEMSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank: “Ziraat Katılım Bankası’nın şubelerin tamamında ve genel müdürlükteki birçok bilgisayarda TÜBİTAK tarafından geliştirilen PARDUS işletim sistemine geçiş yapıldı. Millileşme ve yerlileşme yolunda atılan bu önemli adımlar sektöre ve ülkemize hayırlı uğurlu olsun” “Şuna yürekten inanıyorum, şu anda tekil çabalardan ibaret olan bu dönüşümler bir noktadan sonra dalga dalga yayılacak ve bütün işletmelerimiz bu dönüşüm rüzgârına dâhil olacak. Açık kaynak kodlu yazılımlara geçilmesiyle birlikte hem işletmelerimiz hem de ülkemiz kazanacak”
İSTANBUL (AA) Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Ziraat Katılım Bankası’nın şubelerin tamamında ve genel müdürlükteki birçok bilgisayarda TÜBİTAK tarafından geliştirilen PARDUS işletim sistemine geçiş yapıldı. Millileşme ve yerlileşme yolunda atılan bu önemli adımlar sektöre ve ülkemize hayırlı uğurlu olsun.” dedi.
Varank, Ziraat Katılım Milli Teknoloji Hamlesi Açık Kaynak Kod Uygulaması Tanıtım Programı'nda yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararlı duruşu ve liderliğiyle sadece savunma sanayisinde değil sivil alanda da büyük bir yerlileşme hareketi başlattıklarını belirtti.
Milli Teknoloji Hamlesi ışığında dijital teknolojilerin geliştirilmesinden stratejik malzemelerin üretilmesine, dijital dönüşümden girişimciliğe, insan kaynaklarından altyapıya kadar her alanda büyük bir atılım içerisinde olduklarını ifade eden Varank, “Bu yolculukta elbette en önemli yol arkadaşımız da özel sektör. Yerlileşmeyi bireysel kazançtan ziyade milli menfaat olarak gören girişimcilerimiz, büyük bir fedakârlık ve özveriyle bizimle beraber yol yürüyorlar. Bu manada ben cesur girişimcilerimize bir kez daha buradan şükranlarımı sunuyorum.” diye konuştu.
Varank, bugün tanıtımını yaptıkları Ziraat Katılım Açık Kaynak Kod Uygulaması projesinin, Milli Teknoloji Hamlesi Vizyonu’na güç vermek için yola çıktığını aktararak, şunları kaydetti:
“Bu proje sayesinde Ziraat Katılım, ithal yazılımlardan, açık kaynak kodlu yerli sistemlere göç etti, göç etmeye devam ediyor. Daha önce müşteri hizmetleri platformu, kurumsal portal, güvenli dosya paylaşımı, sanal sunucu gibi ithal yazılım çözümleri kullanırken, bugün bu yazılımları açık kaynak muadilleri ile ikame ediyor. Bu proje kapsamında video konferans sistemi, varlık envanteri ve konfigürasyon yönetim sistemi açık kaynak kodla hayata geçirildi. Ziraat Katılım Bankası’nın şubelerin tamamında ve genel müdürlükteki birçok bilgisayarda TÜBİTAK tarafından geliştirilen PARDUS işletim sistemine geçiş yapıldı.
Son rakamları söylemek istiyorum. 133 şube, 1.400’den fazla istemcide PARDUS işletim sistemi dönüşümü, 20’den fazla açık kaynak kod uygulaması, 10’dan fazla uygulama sisteminde dönüşüm, 100’den fazla ARGE çalışması tamamlandı. Millileşme ve yerlileşme yolunda atılan bu önemli adımlar sektöre ve ülkemize hayırlı, uğurlu olsun. Şuna yürekten inanıyorum, şu anda tekil çabalardan ibaret olan bu dönüşümler bir noktadan sonra dalga dalga yayılacak ve bütün işletmelerimiz bu dönüşüm rüzgârına dâhil olacak. Açık kaynak kodlu yazılımlara geçilmesiyle birlikte hem işletmelerimiz hem de ülkemiz kazanacak.”
“Sektörü adeta destek yağmuruna tutuyoruz”
Bakan Varank, Ziraat Katılım’ın ilk şubesinin açılışında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın danışmanı olarak bulunduğunu belirterek, “Danışman olarak ilk şubesini açtığınız bir kurumun dijital dönüşümde ve açık kaynak koda geçişinde bir Bakan olarak neler yaptığını görmek, bunlara şahitlik etmek benim açımdan çok büyük bir mutluluk.” dedi.
Artık yazılımın hayatın her alanını kuşattığını, yazılım sayesinde dünyada büyük bir devrim yaşandığını ifade eden Varank, sanayide, eğitimde, sağlıkta, tarımda, ulaştırmada, akla hangi sektör, hangi alan gelirse yazılımın büyük bir role sahip olduğunu söyledi.
Varank, böyle kapsayıcı, kuşatıcı bir sektörün piyasa değerinin de her zaman artmaya devam ettiğini aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“2021 yılında tüm dünyada 565 milyar dolara ulaşan yazılım gelirlerinin bu sene 610 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Esasında etkilediği alanları da dahil etsek bu rakamlar bunların kat be kat fazlası. Bu manada yazılım alanından elde ettiğimiz katma değeri artırabilmek için yatırım teşviklerimizle, TÜBİTAK, KOSGEB, kalkınma ajanslarımızla sektörü adeta destek yağmuruna tutuyoruz. TÜBİTAK ile ARGE projelerine son 20 yılda 7 milyar liraya yakın destek verdik. Yazılım alanındaki ARGE ve tasarım merkezlerine sağladığımız destek 2,5 milyar lirayı aşmış durumda. Kalkınma ajanslarımızla 328 projeye şimdiye kadar 100 milyon liranın üzerinde kaynak aktardık. Örnekleri artırmam mümkün ama ben bir hususun altını çizmek istiyorum. Artık açık kaynak yazılımlar da büyüyen yazılım sektöründe önemli paya sahip. Bir taraftan sektörün hızla büyümesine yardımcı olurken, diğer taraftan insan kaynağı gelişimine katkı sağlıyor.”
“Biz yazılımcı sayımızı Türkiye’de artırmaya devam edeceğiz”
Varank, açık kaynak yazılımların bunların ötesinde birkaç önemli özelliğinin bulunduğunu anlatarak, kaynak kodlar açık olduğu için bilgi güvenliği açısından bunun avantaj sağladığını, lisans maliyetlerini düşürdüğünü, yazılımda dışa bağımlılığı azalttığını, birlikte üretime dayalı olduğu için iş birliği kültürünün açık kaynak kodlu yazılımlar sayesinde geliştiğini ve geliştirilen yazılımların sürekli inovasyon yaklaşımıyla beslendiğini dile getirdi.
Bu kadar çok kazanıma sahip bir alanı, devlet olarak boş bırakamayacaklarını aktaran Varank, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak paydaşlarla birlikte 2019 yılında kurdukları Türkiye Açık Kaynak Platformu’nun bu alanda bir dizi projeyi devam ettirdiğini söyledi.
Varank, Türkiye’nin genç ve dinamik nüfusu ile büyük bir potansiyele sahip olduğunu anımsatarak, “Platformla, yazılımcı ekosistemimizi büyütmeyi, yazılımcı sayımızı artırmayı hedefliyoruz. Türkiye Açık Kaynak Platformu altında başlattığımız 42 İstanbul ve 42 Kocaeli okulları bu hedefe hizmet eden önemli girişimlerimiz. Bu okulların özelliği öğrencilere kendi kendilerine ve birbirlerinden öğrenerek yazılımı öğretmesi. Bu sistemde bir öğretmen ya da hoca bulunmuyor. En önemlisi 18 yaşından büyük her bir vatandaşımız, sınavda başarılı olması durumunda bu okullardan ücretsiz faydalanabiliyor. Bu okullardaki heyecana şahitlik ettiğimizde ne kadar doğru bir iş yaptığımızı görüyoruz. Bunun gibi uygulamalarla biz yazılımcı sayısını Türkiye’de artırmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
“PARDUS’un rakamlarının çok daha yukarılara tırmanması için harekete geçmenin tam zamanı”
Bakan Varank, Türkiye Açık Kaynak Platformu çatısı altında insan kaynağıyla birlikte bir diğer temel hedeflerinin, kritik yazılımların açık kaynak kod tabanlı geliştirilebilmesi olduğunu anlattı.
Varank, şunları kaydetti:
“Bu noktada, PARDUS’un yaygınlaştırılması, Türkçe doğal dil işleme, milli ERP yazılımı gibi projeler de devam ediyor. Bugünün de konusu olan PARDUS’un yaygınlaştırılması hususunda, daha önce Diyanet İşleri Başkanlığı ile bir protokol imzaladık. PARDUS’un 10 bin bilgisayara yaygınlaştırılmasını kapsayan o protokol, kamuda şu ana kadar yapılmış en yaygın kullanım sözleşmesi oldu. Diğer taraftan biliyorsunuz okullarda PARDUS kurulu etkileşimli tahta sayısı 100 binin üzerinde. Sırası gelmişken ben buradan kurumlarımıza, şirketlerimize seslenmek istiyorum, yerli ve milli işletim sistemi PARDUS’un rakamlarının çok daha yukarılara tırmanması için harekete geçmenin tam zamanı. Bakınız diyoruz ki paranız cebinizde kalacak.
İş dünyası, burada başka bir şey söylememize gerek var mı? Eğer paranız cebinizde kalıyorsa, lisans maliyetlerinden kurtuluyorsanız bu gerçekten önemli ve size katkı sağlayacak bir dönüşüm demektir. Bütün bunlarla birlikte platform çatısı altında farklı etkinlikler de yapıyoruz. Bakınız her ay Açık Seminer markasıyla üst düzey konuşmacılarla çevrim içi seminerler düzenliyoruz. Bu seminerler ilham alabileceğiniz, ufkunuzu genişletebileceğiniz, sorularınıza çözüm bulabileceğiniz eşsiz ortamlar. Bu bakımdan bilhassa açık kaynak konusuna ilgi duyanların, bu konuda ter dökenlerin Türkiye Açık Kaynak Platformu web sitesini yakından takip etmelerini öneriyorum. Orada sağladığımız etkileşimle beraberce iş geliştirme kültürünü de yakalayabiliriz.”
TÜBİTAK BİLGEM ve TÜBİTAK ULAKBİM’in faaliyetlerine değinen Bakan Varank, iki kurumun da açık kaynak yazılım geliştirme noktasında destekleyici ve öncü rol üstlendiğini söyledi.
“Fintek alanında unicorn görmekten gerçekten memnun olurum”
Varank, Türkiye’nin kendine yaraşır şekilde hedeflerini büyük tuttuğunu vurgulayarak, “Hedefimiz, dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girebilmek. Bu hedefe ulaşmanın yolunun nereden geçtiğini de gayet iyi biliyoruz. Bunun yolu yüksek teknolojiden geçiyor. Yazılım gibi katma değerli işlerden geçiyor. Yazılım sektörünün lokomotifi insan kaynağımızın sayısı her geçen gün artıyor.” dedi.
Yazılım sektöründeki başarıların her geçen gün perçinlendiğine işaret eden Varank, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye’nin unicornları yani milyar dolar değerlemenin üzerine çıkan şirketleri artık yazılım firmaları arasından çıkıyor. Attığımız adımlarla birlikte bu alanın önünü çok daha fazla açmış olacağız. Yeter ki biz ülkemize, insanımıza, kendi teknolojilerimize güvenmeye devam edelim. Yerli ve milli teknolojilerimizi baş tacı edelim. Evelallah üstesinden gelemeyeceğimiz, başaramayacağımız hiçbir şey ondan sonra olmaz. Ziraat Katılım Açık Kaynak Kod Uygulaması Tanıtım Programı’nın burada başarılan işin hem sektöre hem de Türkiye’ye hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Buradaki tecrübenin Ziraat Bankası'na aktarılmasının da çok değerli olduğuna inanıyorum. Böyle büyük bir markaya da açık kaynak kodlu çalışmalar yaraşır. Burada yerlileştirilmiş, millileştirilmiş yazılımlar yaraşır. Ben inşallah yönetim kurulu başkanımızın da bunu dikkate alacağına inanıyorum.”
Varank, açık kaynak kodlarının en önemli özelliğinin bir topluluk oluşturabilmesi, beraberce bir şey geliştirmenin önünü açabilmesi olduğunu vurgulayarak, “Türkiye’de fintek anlamında çok ciddi işler yapılıyor, çok ciddi girişimci firmalarımız var. Fintek anlamında da açık kaynak kod ile farklı işler yapılabilir diye düşünüyorum. Burada da hem Ziraat Bankası'na hem de Ziraat Katılım’a önemli işler düşüyor. Kendi güç ve tecrübelerini ortaya koyarak, onlardan da fintek alanında unicorn görmekten gerçekten memnun olurum. Ülkemize bu değerleri katabilecek potansiyelleri olduğunun bilincindeyim. İnşallah bunları da hep beraber çalışarak başarabiliriz.” diye konuştu.
İlginizi Çekebilir
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?
Yetkisiz çakar ve ruhsatsız silaha cezalar arttırıldı
Yetkisiz çakar kullanımına ve ateşli silahlara yönelik cezaların artırılmasını da içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
Cumhur İttifakı'nda görüş ayrılığı yok
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Cumhur İttifakı Türkiye Cumhuriyeti'dir, Türk milletinin özüdür. Yedi düvel topuyla tüfeğiyle üzerimize gelse bile ilke ve irademizden milim taviz vermedik, vermeyeceğiz" dedi.