Zeytinburnu Belediyesi ”Kent Çalışmaları Ödülleri” sahiplerini buldu
GÜNDEMYÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar: ”Bu organizasyonda akademik, ilmi anlamda hizmet veren başta seçici kurul, değerlendirme yapan hocalar, hakem heyeti doğrusu Zeytinburnu Belediyesi ile birlikte aslında bir sosyal sorumluluk projesine de imza atmış oluyorlar. Bu açıdan bakıldığında aslına bakarsanız üniversitelerin Türkiye’de bu bakımdan mahalli yönetimle, idarelerle yapabilecekleri projelere en güzel örneklerden bir tanesini sergiliyorlar” Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy: ”Birbirinden değerli 200’e yakın eser başvurdu. İnşallah biz bundan sonra da bunu sürdürmeye kararlıyız. Maksadımız akademisyenleri, akademik camiayı kent çalışmalarına yoğunlaşmalarını sağlamak ve aynı zamanda kent çalışmalarını görünür kılmak” ”İlki olmasına rağmen çok iyi bir netice elde ettiğimizi düşünüyorum. Bundan sonraki kent çalışmaları için de teşvik edici olmasını diliyorum”
İSTANBUL (AA) Zeytinburnu Belediyesi tarafından kente yönelik bilgi üretimini teşvik etmek amacıyla düzenlenen "Kent Çalışmaları Ödülleri" sahiplerini buldu.
Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezinde düzenlenen ödül törenine, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ve Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy katıldı.
Törende makale, doktora tezi, kitap ve jüri özel ödülü olmak üzere 4 ayrı kategoride ödül almaya hak kazananların isimleri açıklandı.
Bu kapsamda "Jüri Özel Ödülü" Prof. Dr. Süha Göney'e takdim edildi. "Makale Kategorisi"nde Mersin Üniversitesi Harita Mühendisliği Bölümünden Dr. Muzaffer Can İban ödüle layık görülürken, "Doktora Tezi Kategorisi"nde Şehir ve Bölge Plancısı Dr. Zeynep Deniz Yaman Galantini, "Kitap Kategorisi"nde Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümünden Dr. Leyla Bektaş Ata ödüle değer bulundu.
Çalışmayla, kentleşme sürecinin ve yaşamının dinamiklerini açıklayan ve bu dinamiklerin oluşturduğu değişimlere ve sorunlara yeni bakış açıları ve çözümler geliştiren çalışmaları teşvik etmek, iş birliklerini geliştirmek ve bunların görünürlüğünü arttırmak amaçlanıyor.
Ödüller, mimarlık, şehir bölge planlama, coğrafya, sosyoloji, sağlık, ekonomi gibi farklı bilim dallarında yayımlanmış bilimsel çalışmaların desteklenmesini sağlıyor.
Ödüle hak kazanan isimleri belirleyen jüride Prof. Dr. Murat Gül, Prof. Dr. Çiğdem Dürüşken, Prof. Dr. Aydın Gülan, Prof. Dr. Murteza Bedir, Prof. Dr. Gülden Erkut, Prof. Dr. İsmail Coşkun ve Doç. Dr. Murat Şentürk yer aldı.
Düzenlenen ödül töreninde makale kategorisinin kazananına 10 bin TL, doktora tezi kategorisinin kazananına 15 bin TL, kitap kategorisinin kazananına 20 bin TL ve jüri özel ödülü kategorisinin kazananına 25 bin TL takdim edildi.
"Üniversitelerin temel işlevlerinden bir tanesi topluma yönelik hizmetleridir"
Törende konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, bu tür organizasyonların Türkiye'de ilmi faaliyetleri, araştırmaları, kaliteli, nitelikli yayınları teşvik etmek amacıyla bu çalışmaları yapan öğretim elemanlarını öncelikle anmak, hatırlamak, toplumun, cemiyetin, basının önüne çıkarmak maksadıyla yapıldığını söyledi.
Çalışma kapsamında İstanbul Üniversitesi ile Zeytinburnu Belediyesinin iş birliği yaptığını, bundan da ayrıca memnuniyet duyduğunu dile getiren Prof. Dr. Özvar, şu değerlendirmede bulundu:
"Üniversitelerin temel işlevlerinden bir tanesi toplumsal sorumluluk projeleri, topluma yönelik hizmetleridir. Bu açıdan bakıldığında bu organizasyonda akademik, ilmi anlamda hizmet veren başta seçici kurul, değerlendirme yapan hocalar, hakem heyeti doğrusu Zeytinburnu Belediyesi ile birlikte aslında bir sosyal sorumluluk projesine de imza atmış oluyorlar. Bu açıdan bakıldığında aslına bakarsanız üniversitelerin Türkiye'de bu bakımdan mahalli yönetimle, idarelerle yapabilecekleri projelere en güzel örneklerden bir tanesini sergiliyorlar. Bu vesileyle belediyenin yanında böyle bir ödül töreninde organizasyonda görev almış bütün hocalarımızı, akademisyenlerimizi kutluyorum. Bu açıdan çok önemli bir faaliyeti de gündeme bu vesileyle taşımış oluyorlar."
Kent çalışmalarının sosyal bilimlerde herhangi bir sahadan ziyade, pek çok farklı alt disiplini bir araya getiren ve o alt disiplinleri besleyen, kendine mahsus neredeyse bir sosyal bilimlerin branşı gibi faaliyet gösterilen, akademik çalışmaların yapıldığı bir alan olduğuna işaret eden Özvar, "Kent çalışmalarının ödüllendirilmesi bu açıdan aslında Türkiye'de sosyal bilimlerin gelişimine katkı sağlayacak, onu teşvik edecek, bu alanda yapılan ya da yapılacak olan çalışmaları destekleyen bir etkinlik." diye konuştu.
"Birbirinden değerli 200'e yakın eser başvurdu"
Zeytinburnu Belediye Başkanı Arısoy da çalışmanın üniversitelerle belediyeler arasında bir iş birliği ve teşvik sağlamak üzere tasarlandığını dile getirerek, şu bilgileri paylaştı:
"Yarışmada 4 kategoride ödül verilecek. İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü iş birliğiyle hazırlandı. Yaklaşık bir yıl önce dijital olarak duyuruldu. Bütün süreçleri dijital olarak tamamlandı. 190 eser yarışmaya başvurdu. Çok kıymetli üniversite hocalarımız jüride görev aldılar. Yüksek Öğretim Kurulu Başkanımızın teşrifleriyle ödüllerini vereceğiz. Başlangıç için kesinlikle çok iyi bir netice elde ettiğimizi düşünüyorum. Birbirinden değerli 200'e yakın eser başvurdu. İnşallah biz bundan sonra da bunu sürdürmeye kararlıyız. Maksadımız akademisyenleri, akademik camiayı kent çalışmalarına yoğunlaşmalarını sağlamak ve aynı zamanda kent çalışmalarını görünür kılmak. Makale, doktora, kitap ve jüri özel ödülleri sahiplerini bulacak. Emeği geçen bütün hocalarımıza çok teşekkür ediyoruz."
Türkiye'nin 53 ilinden başvuru geldiğini aktaran Arısoy, "Yaklaşık 50 farklı üniversiteden mezun hocamız, akademisyenler buraya müracaat ettiler. İlki olmasına rağmen çok iyi bir netice elde ettiğimizi düşünüyorum. Bundan sonraki kent çalışmaları için de teşvik edici olmasını diliyorum. Biz her yıl Kent Çalışmaları Ödüllerini vermeye devam edeceğiz." dedi.
İlginizi Çekebilir
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?
Yetkisiz çakar ve ruhsatsız silaha cezalar arttırıldı
Yetkisiz çakar kullanımına ve ateşli silahlara yönelik cezaların artırılmasını da içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
Cumhur İttifakı'nda görüş ayrılığı yok
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Cumhur İttifakı Türkiye Cumhuriyeti'dir, Türk milletinin özüdür. Yedi düvel topuyla tüfeğiyle üzerimize gelse bile ilke ve irademizden milim taviz vermedik, vermeyeceğiz" dedi.