Yemek artıkları sokak hayvanlarına mama olacak
GÜNDEMKonya Büyükşehir Belediyesi, sokak hayvanları için kentteki yemek artıklarının toplanarak, modern işleme teknikleriyle hayvan mamasına dönüştürülmesini sağlayacak çalışma başlattı Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay: "Atık ve artıkların tekniğine uygun olarak yapılacak olan ısıl işlemler sonucunda kedi ve köpek yemi olarak geri kazanımı sağlanacak. Bu suretle sahipsiz hayvanlara çok ucuz ve kaliteli mamalar temin edilecek"
KONYA (AA) Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, yemek artıklarını toplayarak modern ileri işleme teknikleriyle hayvan mamasına dönüştürecek proje üzerine çalıştıklarını söyledi.
Altay, gazetecilere yaptığı açıklamada, sahipsiz hayvanlara yönelik çok sayıda örnek proje gerçekleştirdiklerini vurguladı.
Konya'da yemek artıklarını toplayarak modern ileri işleme teknikleri ile hayvan mamasına dönüştürülmesini sağlamak için çalıştıklarını anlatan Altay, sokak hayvanları için yiyecek sağlanırken yemek artıklarının da yeniden ekonomiye kazandırılacağını aktardı.
"Günlük 2 ton mama üretimi planlıyoruz"
Altay, proses çalışması süren projenin dünyaya örnek olacağını belirterek, şöyle konuştu:
"Yemek artıkları, hayvanlar için besleyici değeri çok yüksek. Atık ve artıkların tekniğine uygun olarak yapılacak olan ısıl işlemler sonucunda kedi ve köpek yemi olarak geri kazanımı sağlanacak. Bu suretle sahipsiz hayvanlara çok ucuz ve kaliteli mamalar temin edilecek. Proje kapsamında laboratuvar analizleri, saha ve yedirme denemeleri devam ediyor. Kuracağımız tesisin günlük 10 ton yemek artığı işleme kapasitesi olacak. Günlük 2 ton mama üretimi planlıyoruz. Tesiste üretilecek yemler başta belediyemize ait Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezindeki sokak hayvanlarının beslenmesi olmak üzere 31 ilçe belediyemiz, sivil toplum kurulularımız, üniversitelerimizin hayvan hakları platformları, yerel hayvan koruma görevlileri, gönüllü olarak sokak hayvanı beslemesi yapan hemşehrilerimiz ve tüm hemşehrilerimizle birlikte sokak hayvanlarımız için kullanılacak."
Hayvanlar yerli mama ile beslenecek
Proje ile çoğu ithal olan mamalar yerine yerli mama üretimi yapılarak ekonomiye de kazanç sağlanacağını anlatan Altay, "Sadece belediyemiz barınağındaki sokak hayvanları için yıllık 400 ton mama tüketimi yapılıyor. Ülkemizde kediköpek mamaları büyük oranda ithal. Projemiz hayata geçince bu konuda dışa bağımlılığımız ve maliyetimiz çok azalmış olacak. Projeyle hem gıda artıkları değerlendirilerek ve çevre kirliliği önlenecek hem de sokak hayvanları için kaliteli mama elde edilecek." diye konuştu.
İlginizi Çekebilir
Yetkisiz çakar ve ruhsatsız silaha cezalar arttırıldı
Yetkisiz çakar kullanımına ve ateşli silahlara yönelik cezaların artırılmasını da içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
Cumhur İttifakı'nda görüş ayrılığı yok
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Cumhur İttifakı Türkiye Cumhuriyeti'dir, Türk milletinin özüdür. Yedi düvel topuyla tüfeğiyle üzerimize gelse bile ilke ve irademizden milim taviz vermedik, vermeyeceğiz" dedi.
66 ilde FETÖ'ye Kıskaç operasyonu
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 66 ilde FETÖ’ye yönelik düzenlenen 'Kıskaç-30' operasyonlarında 459 şüphelinin yakalandığını açıkladı.
Yenidoğan çetesi için hesap vakti
İstanbul'da, haksız kazanç elde etmek için bebek acil hastaların ölümlüne neden oldukları iddia edilen 'Yenidoğan çetesi' davasının ilk duruşması dün görüldü. Kimlik tespiti yapılan sanıkların savunmalarına bugün devam edilecek.