Ukrayna’da düşürülen Malezya uçağı davasında 3 gün sürecek duruşmalar başladı
GÜNDEM
AMSTERDAM (AA) Hollanda'da, 2014'te Ukrayna'da düşürülen Malezya Havayollarına ait MH17 sefer sayılı uçağın düşürülmesinden sorumlu tutulan 3 Rus ve 1 Ukraynalının yargılandığı davada esasa ilişkin duruşmalar başladı.
Hollanda'nın Schiphol şehrindeki yüksek güvenlikli mahkemede, Mart 2020'de başlayan hazırlık duruşmalarının ardından bugün itibarıyla delillerin tartışıldığı esasa ilişkin 3 gün sürecek duruşmalara geçildi.
3 Rus ve 1 Ukraynalı şüphelinin gıyabi yargılandığı davada, sadece sanık Oleg Poelatov avukatı aracılığıyla duruşmada temsil edildi.
Poelatov'un avukatı Sabine Ten Doesschate müvekkilinin suçlamaları kabul etmediğini bildirdi.
Doesschate, Poelatov'un Buk füzesinin Ukrayna'ya taşınmasında, ateşlenmesinde ve uçağın düşürülmesinde rol almadığını kaydetti.
Dosyada 65 bin sayfa belge olduğunu belirten Doesschate, mahkemeden dosyaların tamamına erişim verilmesi ve incelenmesi için süre verilmesini talep etti.
Hollanda Savcılığının açtığı davada Poelatov'un yanı sıra Donetsk'te ayrılıkçılarca ilan edilen "Donetsk Halk Cumhuriyeti"nin "istihbarat başkanı" olduğu düşünülen Rus asıllı Sergey Dubinskiy, Donetsk Cumhuriyeti'ndeki "savunma bakanı" eski Rus istihbarat albayı Igor Girkin ve Ukraynalı Leonid Kharchenko bulunuyor.
Delillerin mahkeme huzurunda incelendiği duruşmalara yarın devam edilecek.
298 kişi hayatını kaybetmişti
MH17 sefer sayılı uçak, 17 Temmuz 2014'te Amsterdam'dan Kuala Lumpur'a gitmek üzere Ukrayna hava sahasında yol alırken UkraynaRusya sınırına 40 kilometre mesafede düşürülmüştü.
Uçaktaki 283 yolcu ve 15 kişilik mürettebat toplam 298 kişi hayatını kaybetmişti.
Hollanda Dışişleri Bakanlığı, uçağın düşürülmesinden Rusya'yı sorumlu tuttuklarını açıklamıştı.
"MH17 uçağı Rus ordusuna ait bir füze tarafından vurulduğu"
Uluslararası Ortak Soruşturma Ekibi (JIT), söz konusu uçağın Rus ordusuna ait bir füze tarafından vurulduğunu tespit etmişti.
JIT'ten yapılan açıklamada, füzenin Koersk'ta bulunan Rus askeri birliğine ait 53. Tugay Birliği'nden olduğu belirtilmişti.
Açıklamada, MH17 sefer sayılı yolcu uçağının düşürülmesinden yaklaşık dört hafta önce Rus yapımı Buk füzelerinin Koersk'tan Ukrayna'ya doğru yol aldığı konvoyda bulunan bir füzenin, uçağın düşürüldüğü füze ile benzerliklerinin tespit edildiğine dikkat çekilmişti.
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?