Türkiye’nin Brüksel Büyükelçiliğinden ”Günümüz Uygarlığında Anadolu İzleri” etkinliği
GÜNDEM
BRÜKSEL (AA) Türkiye'nin Brüksel Büyükelçiliği himayesinde "Günümüz Uygarlığında Anadolu İzleri" isimli panel ve sergi düzenlendi.
Türkiye'nin Brüksel Büyükelçiliği AB İletişim Stratejisi kapsamında TOBB Brüksel Ofisi'nde, Dışişleri Bakanlığı AB Başkanlığı desteği ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinden akademisyenlerin iş birliği ile panel ve sergi etkinliği yapıldı.
Etkinliğin açılışında Büyükelçi Dr. Hasan Ulusoy, aralarında Belçika, NATO ve AB yetkilileri, Türk ve Belçikalı akademisyenler, öğrenciler ve dernek temsilcilerinin bulunduğu davetlilere hitap etti.
Ulusoy, Türkiye’nin ayrılmaz bir parçası olduğu Avrupa’nın sosyokültürel temellerinde ve inanç sistemlerinde Anadolu’daki oluşumların katkılarının önemine dikkati çekerek bunun, birlikte yaşama kültürünün güzel ve canlı örneğini oluşturduğunu vurguladı.
Ulusoy, "Bugün Avrupa, farklı kökenlerden insanların ayrım gözetilmeksizin yaşayabilecekleri, sosyal ve kültürel bütünlük içinde bir arada yaşama kültüründe hem bir kıta hem de ortak değerler ile normlar bütünüdür ve olmalıdır." diye konuştu.
İki kısımdan oluşan etkinliğin akademik panel bölümünde, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinden Prof. Dr. Demet Binan'ın moderatörlüğünde, Belçikalı akademisyen Koert Debeuf, Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, Prof. Dr. Fahri Işık ve Prof. Dr. Mustafa Şahin sunumlar yaptı.
Panelde, Avrupa’yı oluşturan sosyokültürel temellerin, tek tanrılı inanç sistemleri dahil olmak üzere, Avrupa kıtasında oluşma sürecinin esasen Anadolu topraklarında birlikte yaşama kültürü içinde var olup geliştiği, dolayısıyla Türkiye topraklarının bugünkü Avrupa değerlerinin çıkış noktalarından biri olduğu tespitleri ele alındı.
Panelin akabinde, Türkiye'de yapılan arkeolojik çalışmalar ışığında hazırlanan serginin açılışı yapıldı.
Türkiye'nin tarihi ve kültürel zenginliğini yansıtan görseller davetlilerin beğenisini toplarken etkinliğin sonunda, katılımcılara Türk lezzetlerinin sunulduğu resepsiyon verildi.
Etkinliğe, Brüksel'i ziyaretleri vesilesiyle Türkiye Bilimler Akademisi heyeti de katıldı.
Sergi, hafta sonu hariç, 1016 Mayıs tarihlerinde TOBB Brüksel Ofisinde 10.0016.00 saatlerinde gezilebilecek.
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?