© Müzakerat 2017 - 2021

Türkiye yeni uydusuyla 'uzay vatan'daki gücünü pekiştirecek

Türkiye, Milli Uzay Programı kapsamında planladığı adımları birer birer atarken temmuz ayının ikinci haftasında fırlatılması planlanan Türksat 6A ile "kendi haberleşme uydusunu üretip geliştirebilen ülkeler" arasına dahil olarak projelerini taçlandıracak.

 Haberleşme, istihbarat ve gözlem uydularıyla "uzay vatan"daki haklarını korumaya alan Türkiye, yeni uydularıyla etkinliğini artırıyor. Uzay alanında çok sayıda uydu ve roket projesi bulunan ülkenin haberleşme uydularındaki serüveni 1990'lı yıllara kadar uzanıyor.

Ülkenin ilk iletişim uydu denemesi olan Türksat 1A, 24 Ocak 1994'te uzaya fırlatılmasına karşın rokette meydana gelen arıza nedeniyle 12 dakika 12 saniye sonra okyanusa düşmüştü. Uydu teknolojilerine yatırımlarına devam eden Türkiye, 10 Ağustos 1994'te Türksat 1B ile uzaydaki yerini aldı. Uzayda uydusu olan ülkeler listesine dahil olan Türkiye, tarihi adımlarını sürdürdü.
30 yıl sonra yeni milat

Yeni uydularını peyderpey uzaya göndermeye devam eden Türkiye, savunmadan haberleşmeye çok yönlü teknolojiler üretebilen ülkeler arasında öne çıkmaya başladı. Temmuz ayının ikinci haftasında fırlatılması planlanan yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A ise ülkeyi yeni bir boyuta taşıyacak. Türkiye, kendi haberleşme uydusunu üretip geliştirebilen ülkeler sınıfına geçerek, yeni bir milada imza atacak.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER