Türk Havacılık Sanayii’nde dönüm noktası: Kızılelma ve ANKA-3
TEKNOLOJİBayraktar Kızılelma ilk uçuşunu gerçekleştirdi… Bir yanda Kızılelma diğer yanda ANKA-3 gibi platformları Türkiye’nin İHA konusunda dünyaya bir meydan okuması olarak yorumlamak mümkün. Çok kısa sürede ortaya konan işler, Ankara’yı yakın gelecekte bu platformlar üzerinden diplomatik açıdan da farklı bir pozisyona yükseltebilir.
Türk savunma sanayiinin dünya vitrinindeki en güçlü oyuncularının Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA) olduğu sır değil. Söz konusu platformların Suriye’den Libya’ya, Karabağ’dan Ukrayna’ya kadar çok farklı alanlarda sergilediği performans bu durumun temel yapıtaşı.
Tüm bu başarıların ardından aslında herkesin merak ettiği temel bir soru vardı. Türkiye, Bayraktar TB-2 ve ANKA ile yakaladığı bu başarıyla mı yetinecekti yoksa bir adım daha öteye geçecek ve insansız savaş uçakları alanında da bayrak gösterecek miydi?
Muharip İnsansız Uçak Sistemi'nin üretim hattına giren gövde görseli Mart 2022'de paylaşılmıştı.
Cevap için fazla beklemeye gerek kalmadı. 12 Mart 2022 tarihinde Selçuk Bayraktar, “Üretim hattına 3 buçuk yıl sonra daha büyük ve daha çevik bir balık girdi” diyerek Kızılelma’nın üretim hattına giren gövde görselini paylaştı.
Aralık 2022’ye gelindiğinde ise Kızılelma gökyüzüyle buluştu. Yaklaşık 18 dakika süren ilk uçuşta başarılı bir kalkış, iniş ve dengeli bir uçuş gerçekleştirildi.
Türk SİHA’larına kritik kabiliyet: Hava hedeflerini de vurabilecek
TUSAŞ’ın ANKA-3’ü de üretim hattında
Baykar’ın Kızılelma ile ilgili çalışmaları devam ederken, Kasım 2022’de Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir çok önemli bir açıklama yaptı. “TUSAŞ’tan da bir insansız savaş uçağı görecek miyiz?” sorusuna Prof. Dr. Demir, “O da hatta… Bekleyin onu da” ifadesini kullandı.
Böylece kamuoyu TUSAŞ’ın bir insansız savaş uçağı üzerinde çalıştığını ve işin daha da ileri taşınıp üretim hattına girdiğini ilk kez duymuş oldu. İsminin ANKA-3 olduğu duyurulan Türk İnsansız Uçak Sistemi (TİUS) platformuyla ilgili henüz net bilgiler yok. Sadece beklentiler ve TUSAŞ tarafından paylaşılan bir animasyon görseli var.
İlginizi Çekebilir
Milli teknolojinin kalbinde Türk gençliğini görüyoruz
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, tam bağımsız Türkiye iddiası ve idari doğrultusunda her ne yapıyorsak işin kalbinde, merkezinde Türk gençlerini, TEKNOFEST kuşağını görüyoruz" dedi.
Türkiye'nin ilk kuantum bilgisayarı tanıtılacak
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinin çalışmalarıyla geliştirilen Türkiye'nin ilk kuantum bilgisayarı bugün faaliyete geçecek. Bilgisayar birçok alanda sağlayacağı katkılarla ülkenin bilgi işlem teknolojilerindeki gücünü artıracak.
Milyonlarca dolar cepte kalacak
Türkiye’nin insansız hava araçları yolculuğunda başrolde olan BAYKAR’ın yaklaşık 300 milyon dolarlık bir yatırımla ‘motor’ üreteceğini duyurması dikkate değer. Uzmanlara göre, bu yolla BAYKAR yurt dışından motor alımını belki de sonlandıracak ve milyonlarca dolar cepte kalacak. Motorun çok ciddi bir ihracat potansiyeli taşıyacağı beklentisi de var.
Togg T10F ilk kez görücüye çıktı
Togg, C araç segmentindeki ilk akıllı mobilite cihazı T10X'in ardından, yine aynı sınıfta geliştirilen ikinci cihazı T10F ilk kez Teknofest'te görücüye çıktı.