Tunus’ta AB ve ABD’ye karşı “dış müdahale” protestosu
GÜNDEMBaşkent Tunus’ta bir araya gelen göstericiler, Cumhurbaşkanı Kays Said’in 25 Temmuz’da aldığı olağanüstü kararların ardından AB ve ABD’nin yaptığı açıklamalar ile sergiledikleri tutuma tepki gösterdi
TUNUS (AA) Tunus’ta Cumhurbaşkanı Kays Said’in olağanüstü kararlarının ardından yurtdışından yapılan açıklamalar protesto edildi.
Cumhurbaşkanı Said'in aldığı olağanüstü kararlar ile tüm yetkiyi elinde toplamasının ardından yurtdışından yapılan açıklamaları “dış müdahale” olarak değerlendiren göstericiler, Başkent Tunus'taki Belediye Tiyatrosu önünde bir araya geldi.
Avrupa Birliği (AB) ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) karşıtı sloganların atıldığı gösteride, AB ve ABD’nin 25 Temmuz olağanüstü kararlarının ardından yaptığı açıklamalar ve aldıkları tutum protesto edildi.
AA muhabirine konuşan eylemcilerden Mağrip Stratejik Araştırmalar Ağı Koordinatörü Slah Davudi, “AB ve ABD’nin Tunus’un içişlerine karışmalarını protesto etmek için toplandık. Tunus bağımsız ve özgür bir ülkedir, içişlerimize herhangi bir dış müdahalenin olmasına karşıyız. Kendilerini kardeş veya stratejik ortak olarak tanımlayan ülkelerin kanunlarımıza ve anayasamıza saygı göstermelerini bekliyoruz.” dedi.
Geçtiğimiz perşembe günü, ABD Tunus Büyükelçisi'ni kabul eden Cumhurbaşkanı Said, Tunus'un siyasi durumunun tartışılmak üzere ABD Kongresi gündemine alınmasından dolayı duyduğu memnuniyetsizliği dile getirmişti.
Ayrıca geçtiğimiz cuma günü, Avrupa Parlamentosu'nda, Cumhurbaşkanı Said'in kararlarının Tunus'taki demokratik ve siyasi sonuçları değerlendirilmiş ve Tunus'un iç durumunu incelemeye almak üzere bir oturum düzenleme kararı alınmıştı.
Said, yasama ve yürütme yetkilerini devraldı
Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, 25 Temmuz'da Meclis'in çalışmalarını dondurması ve başbakanı azletmesinden sonra 22 Eylül'de yetkilerini genişleten yeni kararnameler yayımladı.
Yeni kararnamelerle Cumhurbaşkanı'nın yasama ve yürütme yetkisine yönelik olağanüstü düzenlemeler yapıldı ve yasa tekliflerinin anayasaya uygunluğunu denetleyen geçici komisyon feshedildi.
Cumhurbaşkanı'nın yetkilerini genişleten kararnameler Resmi Gazete'de yayımlandı.
Buna göre, Tunus Cumhurbaşkanı'na Bakanlar Kurulu'nun görüşünü aldıktan sonra cumhurbaşkanlığı kararlarıyla "yasama metinleri" çıkarma yetkisi verildi.
Kararname uyarınca, Bakanlar Kurulu artık Meclis'e değil Cumhurbaşkanı'na karşı sorumlu oldu. Cumhurbaşkanı, başbakanı atayabiliyor, kabine üyelerini, hükümetin siyasetini ve kararlarını belirleyebiliyor.
Tunus’ta Başbakan Necla Buden Ramazan tarafından 11 Ekim’de oluşturulan yeni hükümet, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yapılan yemin töreninin ardından göreve başladı.
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?