Tunuslu hukukçular, Cumhurbaşkanı Said’in Yüksek Yargı Konseyi kararını protesto etti
GÜNDEM
TUNUS (AA) Tunus'ta hakimler ve avukatlar, Cumhurbaşkanı Kays Said’in Yüksek Yargı Konseyini feshetme kararını protesto etmek için gösteri düzenledi.
Başkentteki Tunus Adalet Sarayı önünde toplanan hakim ve avukatlar, Cumhurbaşkanı Said’in Yüksek Yargı Konseyini feshetmesine tepki gösterdi.
Çok sayıda Tunuslunun da destek verdiği gösteride, Tunus Milli Marşının okunmasının ardından, "Halk bağımsız yargı istiyor", “Hayır, talimatlara uymaya hayır" ve "Yargının çöküşü devletin çöküşüdür" yazılı pankartlar açıldı, Yüksek Yargı Konseyine destek sloganları atıldı.
Tunus Hakimler Derneği de Yüksek Yargı Konseyinin feshedilmesini protesto etmek için dün "iki günlük iş bırakma eylemi" başlatmıştı.
Derneğin, Yüksek Yargı Konseyi önünde bugün bir gösteri düzenleyeceği duyurulmuştu.
Yüksek Yargı Konseyi'nin feshi
Cumhurbaşkanı Said, 7 Şubat Pazartesi akşamı Başbakan Necla Buden ile görüşmesinde, Yüksek Yargı Konseyinin feshedildiğini duyurmuştu.
Said, "Yüksek Yargı Konseyi feshedildi ama ben yargıya asla dokunmayacağım. Çözüm için bu kararı almak zorunluluk haline gelmişti." ifadelerini kullanmıştı.
Cumhurbaşkanı'nın Konseye ilişkin açıklamasının ardından birçok siyasi parti, yargı mensubu ve sivil toplum kuruluşu, yasal olmadığı gerekçesiyle karara tepki göstermişti.
Tunus'ta siyasi kriz
Tunus Cumhurbaşkanı Said, geçen seneden bu yana tartışmalı birçok karara imza attı.
Cumhurbaşkanı Said, 25 Temmuz 2021'de ilan ettiği olağanüstü kararlarla parlamentonun çalışmalarını dondurdu ve milletvekili dokunulmazlıklarını kaldırdı.
Said, 22 Eylül 2021'de yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek yürütme organını tamamen kendine bağladı. Cumhurbaşkanının aldığı tüm bu kararlar, ülkede bir tür "istisnai durum" oluşmasına yol açtı.
Ülkedeki siyasi ve sivil toplumdan birçok kesim Said'in kararlarını "darbe" olarak nitelendiriyor ve Tunus'un demokrasiden uzaklaştığını savunuyor.
İlginizi Çekebilir
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?
Yetkisiz çakar ve ruhsatsız silaha cezalar arttırıldı
Yetkisiz çakar kullanımına ve ateşli silahlara yönelik cezaların artırılmasını da içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
Cumhur İttifakı'nda görüş ayrılığı yok
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Cumhur İttifakı Türkiye Cumhuriyeti'dir, Türk milletinin özüdür. Yedi düvel topuyla tüfeğiyle üzerimize gelse bile ilke ve irademizden milim taviz vermedik, vermeyeceğiz" dedi.