TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Akdağ, Lübnan’da ”Türkiye’nin sağlıkta dönüşüm programını” anlattı:
GÜNDEM”Türkiye, kısa bir süre zarfında sağlık sektöründe ciddi ilerleme kaydetti. Eğer gerçekten bir şey başarmak istiyorsanız çok hızlı olmanız gerektiğine inanıyorum” ”Sağlık sistemindeki dönüşüm sayesinde 20022012 arasındaki 10 yıl içerisinde Türkiye’deki ölüm oranında keskin bir düşüş yaşandı. Aynı zamanda yaşam ömrü ve doğum oranlarının çok hızlı bir şekilde arttığı görüldü”
BEYRUT (AA) TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Recep Akdağ, Türkiye'nin 2002'den itibaren sağlık sektöründe çok kısa sürede büyük dönüşümler ve ilerlemeler kaydettiğini söyledi.
Akdağ, Lübnan Sağlık Bakanı Firaz Abyad ve Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Ali Barış Ulusoy'un da katıldığı, "Lübnan'da Sürdürülebilir Sağlık Sistemi'ne Doğru" temalı konferansta konuştu.
Türkiye'nin 2002'de başlattığı "sağlıkta dönüşüm" programı ilgili bir sunum yapan Akdağ, şunları söyledi:
"Birçok makale ve raporda Türkiye'nin sağlık sektöründe kısa bir süre içinde ilerleme kaydettiğinin altı çiziliyor. Bu raporlardan bir tanesinde şu ifadeler vardı; sadece birkaç ülkenin yapabildiğini Türkiye başarabildi. Türkiye, kısa bir süre zarfında sağlık sektöründe ciddi ilerleme kaydetti. Eğer gerçekten bir şey başarmak istiyorsanız çok hızlı olmanız gerektiğine inanıyorum. Bir başarıya yavaş hareket ederek ulaşılabileceğine inanmıyorum. Çünkü yavaş ilerleme kaydedilince farklı aktörler ve zorluklar ortaya çıkıyor."
Sağlık sektörü önünde bekleyen esas sorunların neler olduğuna değinen Akdağ, "Kendi tecrübelerime binaen şunları söyleyebilirim. Yetersiz bütçe, sağlık uzman yetersizliği, sağlık sistemindeki kopukluk ve özellikle özel ve kamu arasında kaynakların dengesiz dağılımı esas zorlukların başını çekmektedir." dedi.
Sağlıkta dönüşüm projesinin 2002'de hayata geçirilmesinden sonra yaşanan ilerlemeden söz eden Akdağ, "Sağlık sistemindeki dönüşüm sayesinde 20022012 arasındaki 10 yıl içerisinde Türkiye'deki ölüm oranında keskin bir düşüş yaşandı. Aynı zamanda yaşam ömrü ve doğum oranlarının çok hızlı bir şekilde arttığı görüldü. Diğer ülkelerle karşılaştırıldığı zamanda kısa bir süre içerisinde elde edilen çok nadir bir sonuçtur." diye konuştu.
Atılan adımlar sayesinde vatandaşlardan da çok olumlu tepkiler aldıklarını aktaran Akdağ, 2002 yılı başlarında vatandaşın memnuniyeti yüzde 38 civarındaki iken bu oranın yüzde 75'lere kadar ulaştığını kaydetti.
Akdağ, "Yine sağlık sistemi dönüşümünde en önem verdiğimiz husus geliri düşük ailelere hizmetlerin ulaştırılması idi. Bu bağlamda söz konusu süre zarfı içinde neredeyse bu gruptaki vatandaşlarımızın yüzde 99'u sağlık sigortası kapsamına alındı." ifadelerini kullandı.
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?