TBMM Başkanı Şentop, Zimbabve Ulusal Meclis Başkanı Mudenda ile görüştü
GÜNDEMMustafa Şentop: ”2008’de Afrika ülkelerinin ülkemizdeki büyükelçiliklerinin sayısı 10 iken bugün 37’ye ulaşması, kayda değer ivme kazanan TürkiyeAfrika ilişkilerinin en güzel özetidir”
TBMM (AA) TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "2008 yılında Afrika ülkelerinin ülkemizdeki büyükelçiliklerinin sayısı 10 iken bugün bu sayının 37'ye ulaşması esasen kayda değer ivme kazanan TürkiyeAfrika ilişkilerinin en güzel özetidir." dedi.
Şentop, Zimbabve Ulusal Meclis Başkanı Jacob Francis Mudenda ile baş başa görüştü, ardından heyetler arası görüşmelere geçildi.
Görüşmede, Mudenda ve beraberindeki heyeti TBMM'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade eden Şentop, Zimbabve'den Türkiye'ye parlamento başkanı düzeyinde gerçekleştirilen bu ilk ziyareti, iki ülke meclisleri arasındaki ilişkiler bakımından bir dönüm noktası olarak gördüğünü vurguladı.
Şentop, parlamentolar arasında kurulacak diyalog ve sağlam zeminin, ikili ilişkilerin her alanda daha da gelişmesine katkı sunacağını belirterek, ziyaretin iki ülkedeki dostluk grupları, ihtisas komisyonları ve meclis genel sekreterlikleri arasındaki iş birliği için de bir başlangıç noktası olacağına ilişkin inancını dile getirdi.
Afrika'nın, Türkiye'nin çok boyutlu dış politikasının en önemli unsurlarından biri olduğuna işaret eden Şentop, şunları kaydetti:
"Ülkemizin Kıta ile mevcut tarihi ve kültürel bağları, Afrika ülkeleri ile yapıcı ilişkiler kurmamızı sağlamaktadır. Bu ilişkiler karşılıklı güven ve samimiyet üzerine tesis edilmiştir. Ülkeniz Zimbabve, coğrafi olarak uzakta olsa da yeni iş birliği kanalları geliştirmek ve mevcut potansiyelimizi müşterek projelere dönüştürmek bakımından kendimizi yakın hissettiğimiz dost bir ülkedir. Ankara'daki büyükelçiliğinizin 22 Haziran'da resmi olarak açılışı, ülkelerimiz arasındaki müspet ilişkilerin daha da geliştirilmesi yönündeki iradenin somut bir tezahürü olmuştur. 2008 yılında Afrika ülkelerinin ülkemizdeki büyükelçiliklerinin sayısı 10 iken bugün bu sayının 37'ye ulaşması esasen kayda değer ivme kazanan TürkiyeAfrika ilişkilerinin en güzel özetidir."
"İş dünyasının teşvik edilmesinde fayda görüyorum"
TBMM Başkanı Şentop, yeni tip koronavirüs (Kovid19) küresel salgınına rağmen, ikili ticaret hacminin 2020'de artış gösterdiğini, bu yılın ilk çeyreğinde de önemli bir ivme yakaladığını ancak mevcut verilerin TürkiyeZimbabve arasındaki gerçek ticari potansiyeli henüz yansıtmadığını söyledi. Şentop, "İkili ekonomik ilişkilerimizi her alanda derinleştirerek yeni iş birliği ve yatırım imkanlarıyla çeşitlendirmek için karşılıklı olarak gayret sarf etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Ekonomik bağlarımızın güçlendirilmesi bakımından iş dünyasının teşvik edilmesinde de fayda görüyorum. Türkiye ziyaretinizin bu çerçevede verimli, faydalı geçmesini, siyasi, ekonomik, kültürel ve beşeri ilişkilerimize faydalı olmasını temenni ediyorum." değerlendirmelerinde bulundu.
Zimbabve Ulusal Meclis Başkanı Mudenda da kendilerini ağırladığı için TBMM Başkanı Şentop'a teşekkür etti.
Mudenda, "Bugün ziyaretimizin amacı parlamentolar arası ilişkilerimizi üst düzeye çıkarmaktır. Dostluk grubunda yaptığımız çalışmalarda ilk hedefimiz birbirimize sevgi ve saygı göstermektir." dedi.
Şentop, görüşmelerin ardından Mudenda ve beraberindeki heyete, 15 Temmuz darbe girişiminde Meclis'te bombalanan alanı gezdirdi.
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?