TBMM Başkanı Mustafa Şentop’tan Tacikistan ile iş birliğini artırma vurgusu
GÜNDEM”Türkiye olarak dost ülke Tacikistan’ın huzur ve refahı için 30 yıldır olduğu gibi bugün de katkı sağlamaya hazırız”
İSLAMABAD (AA) Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, Tacikistan ile ticaretten sanayiye, tarımdan eğitime her alanda iş birliğini ileriye taşıma bağlamında büyük bir potansiyele sahip olduklarını belirterek "Esas olan bu potansiyeli harekete geçirecek adımların atılmasıdır." dedi.
Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Parlamenter Asamblesinin (EİTPA), "Bölgesel Entegrasyon İçin Parlamenter Ortaklığın Desteklenmesi" başlıklı 2'nci Genel Konferansı’na katılmak için Pakistan’da bulunan Şentop, başkent İslamabad’daki Serena Otel'de Tacikistan Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmadtoir Zokirzoda ile bir araya geldi.
Görüşmede Şentop, Zokirzoda ile görüşmekten memnuniyet duyduğunu ifade ederek "Dost ve kardeş Tacikistan ile ülkemiz arasındaki ilişkiler Mevlana Celaleddini Rumi gibi büyük mütefekkirleri paylaştığımız güçlü bir kültür mirası üzerinde yükselmektedir." ifadelerini kullandı.
Şentop, 2019'da Tacikistan Temsilciler Meclisi Türkiye Dostluk Grubu Heyeti'nin Türkiye'yi ziyaret ettiğini anımsattı.
Tacikistan ile ticaretten sanayiye, tarımdan eğitime her alanda iş birliğini ileriye taşıma bağlamında büyük bir potansiyele sahip olduklarına dikkati çeken Şentop, "Esas olan bu potansiyeli harekete geçirecek adımların atılmasıdır." ifadelerini kullandı.
"Tacikistan ile Kırgızistan arasındaki hadiselerden üzüntü duyduk"
İhtisas Komisyonları ve Dostluk Grupları arasındaki diyaloğun ve karşılıklı temasların geliştirilmesi için birlikte gayret sarf edilebileceğine işaret eden Şentop, "Geçtiğimiz 21 Nisan'da davet mektubunu göndermiştim ama burada da ifade etmek isterim. Sizi ağırlamaktan memnun olurum." diye konuştu.
Şentop, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni tip koronavirüs (Kovid19) salgınının seyri izin verdiği takdirde bu sene içerisinde Tacikistan’ı ziyaret etme arzusunda olduğunu dile getirerek "Sayın Cumhurbaşkanımızın ziyaretinin gerçekleştirilmesi ikili ilişkilerimize yeni bir boyut katacaktır. Türkiye olarak dost ülke Tacikistan’ın huzur ve refahı için 30 yıldır olduğu gibi bugün de katkı sağlamaya hazırız." şeklinde konuştu.
Şentop, Tacikistan ile Kırgızistan arasında yaşanan gerilimle ilgili olarak, "TacikistanKırgızistan sınırının demarkasyonu henüz tamamlanmamış kesiminde nisan ayı sonunda yaşanan ve can kayıplarıyla sonuçlanan elim hadiselerden büyük üzüntü duyduk." dedi.
Kardeş Tacikistan halkına başsağlığı dileklerini ileten Şentop, "Bu hadiselerin tekerrürünün önlenmesi için taraflar arasında meseleye kalıcı bir çözüm bulunmasını temenni ediyoruz." diye konuştu.
Ticari ilişkilerin artırılması için somut adım çağrısı
Tacikistan Temsilciler Meclisi Başkanı Zokirzoda da TürkiyeTacikistan arasındaki dostluğu ve güzel ilişkileri devam ettirdiği için Şentop'a teşekkür ederek "Siz, Mevlana Celaleddin Rumi de dahil olmak üzere büyük kişilerden bahsettiniz. Onlar asla unutulmayan kişilerdir." ifadelerini kullandı.
Zokirzoda, iki ülkenin uzun süre ayrı düştükten sonra diplomatik ilişkileri başlattığını ve bu sene bu ilişkilerin 30'uncu yılı olduğunu anımsatarak "Özellikle ticari ilişkilerin daha iyi noktaya taşınması için somut adımlar atılmasını bekliyoruz." dedi.
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?