Tarihe tanıklık eden matbaa makinelerini müzede sergilemek istiyor
GÜNDEMAydın’da babasından devraldığı matbaada çalışmaya devam eden 66 yaşındaki Yavuz Kolalı, 151 yıllık baskı makinesini gelecek kuşaklara aktarmak istiyor Kolalı: "Müzelerde dünya kadar eski araba var. Bu makineler topluma, kültüre hizmet vermiş ama hiç değerlendiren yok"
AYDIN (AA) Aydın’ın Efeler ilçesinde 62 yıllık matbaasında baskı işlerini sürdüren Yavuz Kolalı, tarihe tanıklı eden matbaa makinelerini müzede sergilemek istiyor.
MHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Kolalı Depboylu’nun abisi olan Yavuz Kolalı, Hasan Efendi Mahallesinde, AA muhabirine aile mesleği yürüttükleri matbaacılıkla pek çok önemli olaya tanıklık ettiklerini anlattı.
Kolalı, babası Mustafa Kolalı'nın 1958 yılında kurduğu matbaada çocukluk çağlarından bu yana çalıştığını söyledi. Babasının vefatı sonrası 1982'de işleri devraldığını belirten Kolalı, bir dönem kentteki yerel gazetelerin basıldığı matbaada halen kitap, kartvizit, afiş gibi evrakın basıldığını ifade etti.
Matbaada çalışır durumdaki makinaların tarihi vasfa sahip olduğuna işaret eden Kolalı, özellikle 151 yıllık tipo baskı makinesiyle 150 yıllık kesme makinesinin gelecek kuşaklara aktarılması gerektiğini bildirdi.
Kolalı şöyle konuştu:
"Bu makinelerin bir kısmı bize geldiğinde insan gücüyle çalışıyordu, teknoloji ilerleyince elektrik gücüne döndürdük. Gazete bastığımız zaman 17 çalışanımız vardı. O zamanki teknolojiyle herkes ekmek yiyordu. 17 kişinin yaptığı işi şimdi 1 kişi yapıyor. Hurufat dediğimiz harfleri, tek tek dizdikten sonra baskısını yapıyorduk. Sadece 5 işçi dizgiyle uğraşıyordu. Matbaamdaki tipo gazete basma makinesi 151 yıllık, çalışır durumda ama arz talep meselesinden dolayı ona uygun bir iş yok."
Antika araba kadar değerli
Kolalı, makinelere sahip çıkılmadığı takdirde kendisiyle birlikte yok olup gideceğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu makineleri benden başkası kullanamaz ve tamir edemez. Benimle birlikte bu makineler de yok olup gider. Eğer bunları bir kurum veya kuruluş alıp müze gibi bir alanda sergilerse ileriki nesle bunu tanıtırsa daha güzel olur. Bu makineler topluma ve kültüre hizmet ettiler. Mesela eski bir araba, kişilere hizmet vermiştir. Müzelerde dünya kadar eski araba var. Bu makineler topluma, kültüre hizmet vermiş ama hiç değerlendiren yok. Bunların manevi değeri aslında çok fazla."
İlginizi Çekebilir
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?
Yetkisiz çakar ve ruhsatsız silaha cezalar arttırıldı
Yetkisiz çakar kullanımına ve ateşli silahlara yönelik cezaların artırılmasını da içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
Cumhur İttifakı'nda görüş ayrılığı yok
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Cumhur İttifakı Türkiye Cumhuriyeti'dir, Türk milletinin özüdür. Yedi düvel topuyla tüfeğiyle üzerimize gelse bile ilke ve irademizden milim taviz vermedik, vermeyeceğiz" dedi.