Süleymaniyeli Taha amca, Bağdat’ta 48 yıldır hediyelik eşyaları ”sevgiyle” işliyor
GÜNDEMZanaatkar Osman Taha: ”Süleymaniye’de Park Azadi’de bir dönem hediyelik eşyaların üzerine yazı yazma işiyle ilgilendim. Oradaki görevli polisler insanların bana olan ilgisinden dolayı oluşan kalabalığı sürekli dağıtırdı”
BAĞDAT (AA) HAYDAR KARAALP Iraklı 77 yaşındaki hattat ve ressam Osman Taha, doğum yeri Süleymaniye’yi 20’li yaşlarda terk ederek geldiği başkent Bağdat’ta, yaklaşık 48 yıldır ilk günkü aşkla mesleğini icra ediyor.
Süleymaniyeli Taha amca, Bağdat’ın sahaflar sokağı olarak bilinen Mutennebi’de küçük tezgahını açarak her gün sabahın erken saatlerinde işinin başına geçiyor.
Iraklı zanaatkar, kalem, kol saati ve anahtarlık gibi hediyelik eşyaların üzerine Arapça, Kürtçe ve İngilizce isim, doğum günü ve yer isimleri nakşediyor.
”Ressamlık ve hattatlık yüce Rabbimin vergisi”
İlerleyen yaşına rağmen Bağdat’a kendisinin taşıdığı mesleğini ilk günkü şevkle devam ettiren Osman Taha, AA muhabirine hattatlık ve ressamlığa başlama hikayesini de anlattı.
”Bağdat’ta hattatlık ve ressamlığın yanı sıra hediyelik eşyalar üzerine işleme yapıyorum. ”diyen Taha amca, şöyle devam etti:
”Gençken önce resim yapmayı sonra da hat sanatını öğrendim. Bir gün rüyamda harabe bir evdeyim ve elinde poşet olan birisi bana doğru geldi ve poşeti uzatarak, ’Sen ressam olacaksın’ dedi. Ertesi gün uyandığımda rüyayı hatırladım.
Daha sonra fiilen resim yapmaya başladım ve hat sanatını da icra etmeye başlayarak hattat oldum. Güzel Sanatlar mezunu değilim, ressamlık ve hattatlık yüce Rabbimin vergisi.”
Basra’da 20 yıl askerlik yaptığını anlatan Taha, ”Basra’da Deniz Kuvvetlerinde askerlik yaptım. Orada görevdeyken babamın vefat haberi geldi. Ölmeden önce babamı yaklaşık 1 yıldır görmemiştim.” dedi.
Taha, şiddet yorgunu Bağdat’ta sanata olan ilginin azaldığını dile getirerek, buradaki iç savaştan kaçarak bir müddet Erbil ve Süleymaniye’de mesleğini icra ettiğini söyledi.
Osman Taha, ”Süleymaniye’de Park Azadi’de bir dönem hediyelik eşyaların üzerine yazı yazma işiyle ilgilendim. Oradaki görevli polisler insanların bana olan ilgisinden dolayı oluşan kalabalığı sürekli dağıtırdı.” ifadelerini kullandı.
Ana dili Kürtçenin yanı sıra iyi derecede Arapça ve Farsça bildiğini ifade eden Taha, orta düzeyde İngilizce ve Hintçe ve biraz da Türkçe konuşabildiğini belirtti.
Taha, İstanbul’u da birkaç kez ziyaret ettiğini aktardı.
Gençken sevdiği kızla evlenemeyince evliliği hayatından çıkardığını kaydeden Taha amca, devletten de herhangi bir maaş almıyor, yıllardır icra ettiği mesleğiyle ekmeğini kazanıyor.
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?