Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Burhan: ”Bazı diplomatik misyonlar halkı kışkırtıyor”
GÜNDEM
HARTUM (AA) Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah elBurhan, bazı diplomatik misyonları fitne çıkarmak ve halkı orduya karşı kışkırtmakla suçlayarak bunlar hakkında yasal işlem başlatacaklarını söyledi.
Burhan, Nil Nehri eyaletindeki Maakil askeri bölgesinde ordunun "Tehraka Torunları 5" askeri tatbikatının kapanışında konuştu.
Burhan, "Hartum'da diplomatik misyonların serbestçe dolaştığını görüyoruz. Bazıları, orduya karşı fitne çıkarmaya ve halkı kışkırtmaya çalışıyor. Biz de onları bırakmayacağız ve haklarında yasal işlemler başlatacağız." dedi.
Silahlı kuvvetlerin, seçimle gelmiş bir hükümet kurulana kadar Başbakan Abdullah Hamduk ile olan anlaşmasına bağlı kalacağı sözünü veren Burhan, Hamduk ile insanların hayat şartlarını iyileştirmek, barış sürecini tamamlamak ve ülkeyi seçimlere hazırlamak için çalışacaklarını vurguladı.
Burhan, ülke genelindeki protestolarda ve Darfur bölgesindeki kabile çatışmaları sonucunda hayatını kaybedenler için duyduğu üzüntüyü dile getirerek "Aileleri için adaleti sağlamaya kararlıyız." diye konuştu.
Egemenlik Konseyi Başkanı, Etiyopya sınırındaki durumla ilgili, "Askerlerimiz son iki hafta Faşaka bölgesinde vatanı savundu ve çok güzel fedakarlıklar yaptı. Şimdiye kadar 16 şehit verdik." ifadelerini kullandı.
"Muhtemel savaş senaryoları icra edildi"
Sudan ordusunun bu tatbikatında gelecekteki muhtemel bir savaşın senaryolarının icra edildiğini söyleyen Burhan, tatbikatlarının kimseyi hedef almadığını ve rutin bir prosedür olduğunu kaydetti.
Sudan'da ordunun 25 Ekim'de hükümeti feshedip, Başbakan dahil onlarca siyasetçiyi gözaltına almasıyla sonuçlanan askeri müdahale sonrasındaki yönetim krizini sona erdirmek amacıyla 21 Kasım'da Burhan ile görevine iade edilen Hamduk arasında siyasi anlaşma imzalanmıştı.
25 Ekim'den bu yana alınan kararlara ve anlaşmaya tepki olarak ülke genelinde protestolar düzenlendi ve güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucunda 44 kişi öldü.
Batı Darfur eyaletine bağlı Kiranik kentinde, aralık ayının ilk haftasında iki kabile arasında çıkan silahlı çatışmada da 48 kişi hayatını kaybetmişti.
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?