Sivas’ta ”İki Fidan Birlikte Büyüyor” projesiyle 13 bin bebek için fidanlar dikildi
DOĞA - ÇEVRESİVAS (AA) Sivas'ta "İki Fidan Birlikte Büyüyor" projesi kapsamında, 13 bin bebek için 13 bin fidan toprakla buluşturuldu.
Valilikten yapılan açıklamaya göre, doğayı yeşile bürümek ve ağaçlandırmaya uygun arazileri fidanla buluşturmak amacıyla Sivas Valiliği gözetiminde Orman İşletme Müdürlüğünün geçen yıl başlattığı "İki Fidan Birlikte Büyüyor" projesi sürüyor.
Proje kapsamında her doğan bebek için geçen yıl Tavra Deresi ağaçlandırma sahasında 8 bin, bu yıl da Esenyurt Mahallesi'ndeki Ahmet Türkseven İlköğretim Okulu karşısında 5 fidan dikimi gerçekleştirildi.
Etkinlikte konuşan Vali Salih Ayhan, "En çok heyecan duyduğum ve haz aldığım projelerden birisi doğaya veya çevreye yapılan ağaçlandırma çalışmalarıdır. Sivas halkı doğasever, çevreye duyarlı ve ağaçlandırmada da güzel bir kültür kazandı. Bunu sürdürülebilir hale getirmek, farklı ve özgün projelerle de biraz daha farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Doğaya, çevreye yaptığımız hizmetler gelecek nesillere ve evlatlarımıza yapılan hizmetlerdir." ifadelerini kullandı.
Ayhan, bu yıl 4 milyon fidanın toprakla buluşturulacağını da aktararak, "Programımızın 1 milyonu tamamlandı. Yıl sonuna da 3 milyonu tamamlayacağız. Yanan ormanlarımızla ilgili bir açıklamamız olmuştu. İnşallah ekim ayından itibaren kasım sonuna kadar 1 milyon ilave fidan dikeceğiz." açıklamasında bulundu.
Sivas Orman İşletme Müdürü Sefa Duman ise "İki Fidan Birlikte Büyüyor" projesine taleplerin gittikçe arttığını, bu sayede oluşan ağaçlandırma kültüründen son derece mutlu olduklarını kaydetti.
İlginizi Çekebilir
Türkiye’nin suskun volkanları uyanıyor mu?
Manisa Kula’da magma odasında tespit edilen püskürme riski, gözleri Türkiye’nin volkanlarına çevirdi. Ülkemizdeki volkanlar yüzlerce yıldır suskun olsa da bir gün aktif hale gelip gelmeyecekleri merak konusu.
Depozito iade sisteminin pilot uygulaması geri dönüşümü hızlandırdı
Sıfır Atık Projesi kapsamında hayata geçirilen "Depozito Yönetim Sistemi", pilot bölge seçilen Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinde 2 yıldır başarıyla uygulanıyor. Sistem sayesinde, sokak ve caddeler cam şişe, pet ve alüminyum ambalaj atıklarından büyük oranda arınırken, vatandaşlar da ek gelir elde ediyor.
Müsilaj sonrası Marmara'da balık çeşitliliği yüzde 25 azaldı
Prof. Dr. Mustafa Sarı, 2021'deki müsilajın ardından Marmara Denizi'ndeki balık tür çeşitliliğinde yaklaşık yüzde 25 azalış, köpek balığı ve vatoz gibi türlerin sayı, miktar ve biyokütlelerinde ise yüzde 100'e yakın artış tespit ettiklerini belirtti.
Sahilleri kaçak yapılardan temizleyeceğiz
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "Tüm kaçak yapıları temizleyip milletimizin sahillere, plajlara rahat bir şekilde ulaşmasını sağlayacağız." dedi.