Sırp ve Kosovalı liderler BelgradPriştine Diyaloğu için bir araya geldi
GÜNDEMLiderler, Brüksel'deki görüşme öncesi ortak bildiri ile AB entegrasyonuna bağlı olduklarını vurguladı
BRÜKSEL (AA) Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile Kosova Başbakanı Avdullah Hoti, Avrupa Birliği (AB) entegrasyonuna bağlılıklarını vurguladı.
Vucic ve Hoti, Brüksel'de, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve AB Yüksek Temsilcisi Miroslav Lajcak ile diyalog süreci kapsamında bir araya geldi.
AB Komisyonundan yapılan açıklamaya göre, iki lider, BelgradPriştine Diyalog Toplantısı öncesinde yayımladıkları ortak bildiride, AB ile entegrasyona en üst seviyede öncelik verdiklerini ve AB kolaylaştırıcılığında yürütülen diyalog süreci için çaba göstermeye devam edeceklerini bildirdi.
Liderlerin yükümlülükleri doğrultusunda AB ile aynı çizgide ilerlemek için çabalarını artıracakları kaydedilen açıklamada, bu çerçevede ABD ile geçen hafta mutabakata vardıkları belgelerin kapsamlı ve ilişkilerin normalleştirmesi konusunda bağlayıcılığı bulunan bir anlaşmaya katkı yapabileceğine işaret edildi.
SırbistanKosova meselesi ve diyalog süreci
Kosova, 2008'de Sırbistan'dan ayrılıp tek taraflı bağımsızlığını ilan etse de Sırbistan, Kosova'yı hala kendi toprağı olarak görmeye devam ediyor.
Kosova, 100'den fazla ülke tarafından bağımsız bir devlet olarak tanınmasına rağmen Sırbistan ile Kosova arasındaki gergin ilişkiler sık sık gerilimi de tırmandırıyor.
İlişkilerin normalleşmesi amacıyla AB ara buluculuğunda 2011'de başlatılan diyalog süreci, son olarak Kasım 2018'de kesintiye uğramış, temmuz ayında ise Brüksel'de yapılan toplantı ile yeniden başlatılmıştı.
ABD de iki ülke arasındaki sürece dahil olurken, geçen hafta Vucic ve Hoti, ABD Başkanı Donald Trump'ın da katıldığı törende "iki ülke arasında ekonomik normalleşme" anlaşmasını imzalamıştı.
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?