Şebi Arus törenleri Kovid19 nedeniyle buruk geçiyor
GÜNDEMKONYA (AA) Hazreti Mevlana'nın vefatının 747'nci yılı dolayısıyla düzenlenen Şebi Arus törenleri bu yıl yeni tip koronavirüs (Kovid19) salgınıyla mücadele tedbirleri kapsamında seyircisiz olarak gerçekleştirildiğinden, normalde yılın bu dönemleri yurt içi ve dışından binlerce insanın akın ettiği Mevlana Müzesi ve Mevlana Meydanı'nda sessizlik hakim.
Öğretileri ile tüm dünyada ilgi uyandıran düşünce adamı, mutasavvıf Mevlana Celaleddini Rumi, vefatının 747'nci yılında seyircisiz düzenlenen törenlerle anılıyor.
Her yıl, Şebi Arus döneminde binlerce insanın ziyaret ettiği Mevlana Müzesi ve Mevlana Meydanı, Kovid19 tedbirleri nedeniyle bu yıl önceki yıllara kıyasla sakin.
İzmir'den gelerek Mevlana Müzesi'ni ziyaret eden Adem Demirel, AA muhabirine, törenlere katılamayacakları için üzgün olduklarını söyledi.
Tedbirler nedeniyle Şebi Arus'un sakin bir atmosferde gerçekleştiğini belirten Demirel, "Bu sene Şebi Arus biraz buruk geçiyor ama yine de biz geldik, ziyaretimizi yaptık. Bu, benim ikinci kez gelişim. Akşam Şebi Arus'a da katılmak isterdik. Bu, çok hoş bir duygu, herkesin yaşamasını isterim. İnşallah Kovid19 sıkıntısı geçince yeniden gelmek istiyoruz." diye konuştu.
"Buradan hiç gitmek istemiyorum"
Adem Demirel'in İranlı eşi Leyla Demirel de "Mevlana Müzesi'ne ilk defa geldim. Çok keyif aldım. Böyle mekanları İran'da çok görmüştüm ama burada bambaşka bir atmosfer var. Buradan hiç gitmek istemiyorum. Mevlana çok özel bir insan. O sanki bu dünyada değil gibi." ifadesini kullandı.
Demirel, Şebi Arus programına katılamayacağı için üzgün olduğunu dile getirerek, "Program bu sene seyirciyiz oluyor. Bu, maalesef çok kötü oldu. Hiç böyle hayal etmemiştim. Özellikle sema ayinini görmek istiyordum. Normalde arkadaşlarım da İran'dan geliyordu ama tedbirler olduğu için gelemediler. Üzgünüz." dedi.
Ankara'dan gelerek Mevlana Müzesi'ni ziyaret eden Sebahat Demirci de şöyle konuştu:
"Şebi Arus için, Mevlana için geldim. Tabii ki Kovid19 nedeniyle Şebi Arus'un sessiz geçmesi hüzün veriyor ama tedbir de önemli. Yapılabilecek başka bir şey yok, Önemli olan gönül bağı. Mevlana bir aşk insanı. Aşk da hayatın hakikati zaten. Önemli olan bedensel olarak insan olmak değil, insanlaşma yolunda insan olmaya çalışanlarız bizler. Bunun yolu da aşktan, hemhal olmaktan geçiyor. Mevlana dendiğinde de bu yüreğe bu sevgi akıyor. İnşallah bundan sonra koronavirüssüz günlerde tekrar geliriz."
"Bakıyorum içim acıyor, üzülüyorum"
Kayseri'den gelen Murat Safa ise Şebi Arus'un geçmişte coşkuyla kutlandığını, bu yıl tedbirler nedeniyle o coşkunun yaşanamadığını belirterek "Her taraf maalesef sessiz. Ben bugün ilk defa geldim, ziyaret etmek istedim. Daha önce de gelmeyi çok istemiştim ama bugün hiç heyecan yok. Bakıyorum içim acıyor, üzülüyorum. İnşallah millet olarak bu virüsü atlatırız." diye konuştu.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar da açıklamasında, Hazreti Mevlana'yı anma etkinlikleri için daha önceki yıllarda olduğu gibi büyük programlar hazırladıklarını ancak Kovid19 salgını nedeniyle gerçekleştiremediklerini dile getirdi.
Yarar şunları kaydetti:
Sağlık her şeyden öncedir. Hazreti Mevlana bir sözünde der ki 'Sağlığı aramaktan, sağlığı korumak daha önemlidir'. Biz bu anlamda onun vuslat gününde bu sözünü de hayata geçirmeye gayret etmekteyiz. İnşallah pandemiden sonra yine bu alanda, bu coğrafyada, bu meydanda, on binlerin, farklı kültürlerden gelen, farklı dilleri, farklı dinleri, farklı inanışları olan insanlarımızın Hazreti Mevlana sevgisiyle buluştuğunu görürüz."
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?