Osmanlı döneminde Selanik’te yaşayan Müslümanlara ait naaşlar yeniden defnedildi
GÜNDEM
ATİNA (AA) Yunanistan'ın Selanik yakınlarındaki Halkidiki iline bağlı Gargara (Simandra) köyünde şubatta bir inşaat kazısında ortaya çıkan, Osmanlı döneminden kalma Müslüman mezarlığında bulunan naaşların yeniden definleri yapıldı.
Bölgede Osmanlı döneminde yaşamış Müslümanların naaşları, Nea Propondita Belediyesinin koordinasyonuyla ve Türkiye'nin Selanik Başkonsolosu Efe Ceylan'ın da katılımıyla düzenlenen dini törenle Gargara Belediye Mezarlığı içerisinde tahsis edilen müstakil bir bölüme yeniden defnedildi.
Törende kılınan cenaze namazının ardından naaşlar yeniden defnedilerek, defin bölgesine Türkçe ve Yunanca "Gargara eski Müslüman sakinlerinin defin ve anma alanı" yazısını içeren mermer bir sütun yerleştirildi.
Gargara köyünün okul bahçesine Şubat 2021'de yapılan bir spor salonunun inşaatı sırasında Osmanlı döneminden kalma mezarlık kalıntıları ortaya çıkarılmıştı. Bu gelişme üzerine Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı ile temasa geçmişti. Arazide bulunan 201 naaşın İslami usullere uygun bir şekilde, törenle yeniden defnedilmesi için diplomasi trafiği başlatılarak yerel yetkililer nezdinde de girişimlerde bulunulmuştu.
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?