Nureddin Nebati, 2023 yılı hedeflerini paylaştı
EKONOMİHazine ve Maliye Bakanı Nebati, 2023 hedeflerinin arasında Türkiye'nin finansal mimari ve altyapısını daha da güçlendirmeye yönelik birçok adım atılacağını anlattı.
Türkiye küresel anlamda yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen ortaya attığı "Türkiye Ekonomi Modeli" çerçevesinde birçok uygulamayı ardı ardına yürürlüğe soktu.
Bu çalışmaların mimarlarından Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, elde edilen kazanımların 2023 yılında da güçlenerek artmasını hedeflediklerini aktardı.
"Ekonomi büyük mesafe katetti"
Nebati, ekonominin son dönemde şokların üstesinden gelme ve risklere maruz kalabilecek alanları azaltma noktasında da önemli mesafe katettiğini belirtti.
"Türkiye kamu borçluluğunda pozitif ayrıştı"
Nebati, Türkiye'nin hem kamu borçluluğunda hem de toplam borçluluğunda gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerden pozitif ayrıştığına işaret ederek, "Önümüzdeki dönemlerde karşılaşabileceğimiz şoklara karşı eskisinden çok daha dirençli ve dirayetli bir Türkiye ekonomisi göreceğimizi vurgulamak isterim. Öte yandan mevcut yurt içi ve küresel gelişmeleri yakından takip ediyor, olası risk ve fırsatlar üzerinde tüm paydaşlarımızla koordinasyon içinde çalışıyor ve gereken adımları zamanında isabetle atıyoruz. 2023-2025 dönemini kapsayan Orta Vadeli Programı'mızı da bu yaklaşımla hazırladık ve yapısal dönüşüme ilişkin yol haritamızı belirlemiş olduk. Büyümenin güçlü, kapsayıcı ve sürdürülebilir olması için gerekli uygulamalara devam edeceğiz. Ülkemizi, Türkiye Yüzyılı’na, Türkiye Ekonomi Modeli'yle hazırlıyoruz." ifadelerini kullandı
"KKM uygulamasına 2023 yılında da devam"
Bu çerçevede sanayi üretiminde, istihdamda, yatırımlarda ve ihracatta akran ülkelerden pozitif ayrışmaya devam edeceklerinin altını çizen Nebati, "Vatandaşlarımızın yüksek teveccühü ile KKM uygulamasını 2023 yılında da uygulamaya devam edeceğiz. Böylece finansal istikrar ve kalıcı fiyat istikrarı noktasında kazanımlarımız da sürecek." dedi.
"Finansal mimari ve altyapıyı güçlendirmeye devam"
Nebati, sermaye piyasalarını derinleştirmeye, TL cinsinden alternatif yatırım enstrümanları geliştirmeye, katılım finans ekosistemini güçlendirmeye ve finansal sistemde risk yönetimini iyileştirmeye devam edeceklerini belirterek, "Gelecek yıl da finansal mimari ve altyapımızı daha da güçlendirmeye yönelik birçok adım atacağız." diye konuştu.
"Hazine Destekli Kefalet Sistemi kapsamında, 700 milyar lira kredi kullandırıldı"
Türkiye'nin ise hızlı karar alma ve uygulama kabiliyeti sayesinde her iki alanda da arz güvenliğini tesis etmeyi başardığını kaydeden Nebati, "2 Aralık 2022 tarihi itibarıyla, Bakanlığımızca yürütülen Hazine Destekli Kefalet Sistemi kapsamında, firmalarımıza ve salgından olumsuz etkilenen yaklaşık 7 milyon dar gelirli vatandaşımıza toplam 8,2 milyon kredi işlemi gerçekleştirilerek 700 milyar lira kredi kullandırılmıştır." dedi.
"Büyüme odaklı kefalet paketleriyle işletmelerimizi destekleyeceğiz"
İlginizi Çekebilir
Türkiye, Bilgisayarlı Transit Sisteminin yeni fazına geçti
Ticaret Bakanlığı, gümrük sistemlerinde ulusal ve ortak transit işlemlerinde kullanan "AB-Entegre NCTS Faz 5" uygulamasına geçildiğini duyurdu. Yeni güncelleme uluslararası ticareti destekleyen, verimli ve güvenilir bir transit sistemi oluşturmayı hedefliyor.
Gelecek yıl artık enflasyondan bahsetmeyeceğiz
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Gelecek yılın özellikle ortalarına, sonbahar dönemlerine geldiğimizde büyük oranda artık enflasyondan bahsetmeyeceğiz" dedi.
TÜFE ekimde aylık yüzde 2,51 arttı
Özel kapsamlı TÜFE ekimde aylık yüzde 2,51 arttı Mevsim etkilerinden arındırılmış özel kapsamlı Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ekimde bir önceki aya göre yüzde 2,51 artış gösterdi.
Merkez Bankası rezervlerinde yeni rekor
TCMB'nin toplam rezervleri, 25 Ekim haftasında bir önceki haftaya göre 33 milyon dolar artarak 159 milyar 398 milyon dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.