MOYSAD mobilya sektörünün geleceğini mercek altına aldı
EKONOMİMOYSAD Başkanı Alpaslan Baki Ertekin: ”Geçen sene 4,8 milyar dolar ihracatımız vardı. Bu sene ise 5,8 milyar dolar civarında kapanacak” Hepsiburada İnsan Kaynakları Grup Başkanı Esra Beyzadeoğlu: ”Yıl sonunda eticaret sektörünün 600 milyar TL’lik hacmi aşabileceği ön görülüyor. Mobilya sektörü bundan tabii ki payını alıyor ve daha fazla almalı”
İSTANBUL (AA) Mobilya ve Yatak Sanayicileri Derneği (MOYSAD) Başkanı Alpaslan Baki Ertekin, 2021'de Türkiye'nin mobilya ihracatının 4,8 milyar dolar olduğunu belirterek, bu yıl beklentinin 5,8 milyar dolar olduğunu bildirdi.
MOYSAD açıklamasına göre, dernek tarafından düzenlenen, mobilya ve yatak sektörünün temsilcilerini bir araya getiren sektör buluşmalarının ilki "Mobilya Sektörünün Geleceği, Tehditler ve Fırsatlar" başlığıyla mobilya üreticileri kooperatifi Masko'nun ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Açıklamada, etkinlikte yaptığı konuşmaya yer verileni Ertekin, sektörde faaliyet gösteren dev firmalar olarak, yeni bir vizyon ve misyon etrafında yapılanma fikrini benimsediklerini, Ekim 2021'de 21 şirket ve 30 marka ile derneği kurduklarını anımsattı.
Teknolojisi, üretim kabiliyeti ve yurt dışı tecrübesiyle yaşadıkları ve elde ettikleri tecrübeyi diğer şirketlere aktarmak istediklerini kaydeden Ertekin, 11 aylık süreçte belirli noktalarda mesafe kat ettiklerini, ancak yapacak çok işlerinin bulunduğunu anlattı.
Ertekin, Türkiye'de mobilya sektöründe 65 bin işletmenin bulunduğundan bahsedildiğini, direkt ve dolaylı 500 bin kişiye istihdam sağlandığını kaydederek, "Geçen sene 4,8 milyar dolar ihracatımız vardı. Bu seneyi ise 5,8 milyar dolar civarında kapanacak. İşin kötü tarafına değil bu kötünün içinde bizi farklı kılacak olan şeylere bakmak lazım." ifadelerini kullandı.
"Temel ajandamız ihracatı artırmak ve ihracatın niteliğini değiştirmek"
Açılış konuşmasının ardından, "Mobilya Sektörünün Geleceği, Tehditler ve Fırsatlar" başlıklı panel gerçekleştirildi. Kumaştan kauçuğa, yaydan süngere kadar mobilyanın bütün bileşenlerinin konuşulduğu panelde, sektör adına sorun ve çözüm önerileri sunuldu.
Panelde konuşan Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu Üyesi Hakan Yurdakul, 2002'den bu yana sanayi sektörünün GSMH'deki payının arttığını bildirdi.
"Bizim en önemli sorunlarımızdan biri; yüksek orta gelirli ülkelerle kıyasladığımız zaman paramız az." ifadesini kullanan Yurdakul, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Yani daha ekonomik şekilde ifade edersek; gayrisafi sabit sermaye birikimimiz düşük. Makineler ve fabrikalar özelinde baktığımızda rekabet ettiğimiz ülkelerden yüzde 30 civarında daha düşük bir sermayeden bahsediyoruz. Türkiye'nin böyle bir gerçeği var ve ne yazık ki özel sektörümüzün yatırımı da düşük. 20092020 arasında OECD'deki özel sektörün payı yüzde 6 yükselirken, bizde bu rakam yalnızca yüzde 2 artmış. OECD ülkeleri içerisinde özel sektörün toplam kapitaldeki payında en düşük ülkelerden biriyiz. İhracatımızda ciddi bir dönüşüm var. İhracatımızda bizim nihai malların payı azalırken sermaye malların sayısı artıyor."
Yurdakul, üretimde ve ihracatta markalaşmanın önemine dikkati çekerek, "Temel ajandamız ihracatı artırmak ve ihracatın niteliğini değiştirmek." yorumunu yaptı.
"Mobilya sektörü eticaretten daha fazla pay almalı"
OSTİM Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Berra Doğaner ise mobilya sektörünün ülke ekonomisine katkılarını anlattı.
Hepsiburada İnsan Kaynakları Grup Başkanı Esra Beyzadeoğlu da mobilyada eticaretin avantajlarından bahsetti.
Geçen yıl Türkiye'de eticaret hacminin 2020'ye göre yüzde 69'luk artışla 381,5 milyar TL'ye yükseldiğini hatırlatan Beyzadeoğlu, "Bu yılın sonunda eticaret sektörünün 600 milyar TL'lik hacmi aşabileceği ön görülüyor. eticaret, Türkiye'de büyüdüğü gibi küresel çapta da büyüyor. Tüm sektörler için eticaret aslında çok önemli bir kanal ve mobilya sektörü de bundan tabii ki payını alıyor ve daha fazla almalı." değerlendirmesinde bulundu.
İlginizi Çekebilir
Türkiye, Bilgisayarlı Transit Sisteminin yeni fazına geçti
Ticaret Bakanlığı, gümrük sistemlerinde ulusal ve ortak transit işlemlerinde kullanan "AB-Entegre NCTS Faz 5" uygulamasına geçildiğini duyurdu. Yeni güncelleme uluslararası ticareti destekleyen, verimli ve güvenilir bir transit sistemi oluşturmayı hedefliyor.
Gelecek yıl artık enflasyondan bahsetmeyeceğiz
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Gelecek yılın özellikle ortalarına, sonbahar dönemlerine geldiğimizde büyük oranda artık enflasyondan bahsetmeyeceğiz" dedi.
TÜFE ekimde aylık yüzde 2,51 arttı
Özel kapsamlı TÜFE ekimde aylık yüzde 2,51 arttı Mevsim etkilerinden arındırılmış özel kapsamlı Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ekimde bir önceki aya göre yüzde 2,51 artış gösterdi.
Merkez Bankası rezervlerinde yeni rekor
TCMB'nin toplam rezervleri, 25 Ekim haftasında bir önceki haftaya göre 33 milyon dolar artarak 159 milyar 398 milyon dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.