Malatya’da bazı altyapı yatırımları törenle hizmete alındı
GÜNDEMJaponya’nın Ankara Büyükelçisi Suzuki Kazuhiro: ”Dostluğumuzun sembolü olan bu ve bundan sonraki projelerle JaponyaTürkiye dostluğunun daha da gelişeceğine inanıyorum”
MALATYA (AA) Malatya Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü, İller Bankası (İLBANK) ve Japonya Uluslararası İşbirliğiAjansı (JICA) tarafından uygulamaya konulan bazı altyapı yatırımları törenle hizmete alındı.
UNESCO Dünya Kültür Mirası Kalıcı Listesi'ne alınan Arslantepe Höyüğü'nün yanında düzenlenen törende konuşan Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Suzuki Kazuhiro, ülkelerinin çok sayıda sığınmacıyı konuk eden Türk halkının yükünü azaltmak için desteği sürdüreceğini söyledi.
Suzuki Kazuhiro, "Bundan çok memnunum. Ayrıca burada yeni projeler de devam ediyor. Afet önleme açısından yeni çevre yolu bölgenin gelişmesine katkı verecektir. Dostluğumuzun sembolü olan bu ve bundan sonraki projelerle JaponyaTürkiye dostluğunun daha da gelişeceğine inanıyorum." diye konuştu.
"2022'nin sonlarında kuşak yollarımızı tamamlayıp hizmete açacağız"
İLBANK Genel Müdür Yardımcısı Emrah Baydemir de yerel yönetimlere hizmet etmek adına çalıştıklarını söyledi.
Yerel yönetimlere teknik destek ve gerekli finansmanı sağlamaya çalıştıklarını ifade eden Baydemir, şöyle konuştu:
"Son yıllarda ülkemizde artan ihtiyaçlara cevap verebilmek için birçok uluslararası kuruluşla da iş birliğimizi geliştirmiş bulunmaktayız. Bugün burada bu iş birliğinin en güzel örneklerinden birini sizlerle hayata geçiriyoruz. JICA ile beraber Malatya'da özellikle çevresel altyapı projelerinin hayata geçirilmesi, bu konudaki sıkıntıların giderilmesi, akabinde yeni başlayacak Kuzey Kuşak Yolu Projesi'nin de hayata geçirileceğinin müjdesini vermek istiyorum. Yine en yakın zamanda kentte Güney Kuşak Yolu ile Trambüs Projesi'ni de hayata geçirmek adına çalışmalarımızı yürütüyoruz. İnşallah bugün bir kısım projemizi burada açıyoruz, bir kısım projemizin yeni yılın ilk aylarında temel atma törenlerini gerçekleştireceğiz. İnşallah 2022 yılının sonlarında kuşak yollarımızı tamamlayıp sizlerin hizmetine açacağız."
Diğer konuşmacılar
JICA Türkiye Ofisi Başkanı Ikuro Nobuhiro da törene katılmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, "Dünyada en fazla Suriyeliye ev sahibi ülke olan ve çoğunluğu mülteci kampı dışında ülkenin dört bir yanına dağılmış olan Türkiye'de JICA tarafından yerel yönetimlere su, kanalizasyon ve atık yönetimi gibi sosyal altyapı projelerinin geliştirilmesi için gerekli olan uzun vadeli fondan bu projeye de sağlanmaktadır." diye konuştu.
Vali Aydın Baruş da çok köklü kültüre ve tarihe sahip iki ülkenin, iki milletin çok güzel bir iş birliğinin numunesini görmekten duydukları mutluluğu dile getirdi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Japonya ve Türkiye'nin iki kadim ülke olduğunu ve tarihi dostluklarının eskiye dayandığını belirterek, "İLBANK ve JICA ile ortaklaşa yapmış olduğumuz proje kapsamı içinde çok güzel işleri gerçekleştiriyoruz. Bugün açılışını gerçekleştirmekte olduğumuz yaklaşık 600 milyon liralık, 500 milyon lirası JICA'dan, 100 milyon lirası bizden olmak üzere bir hizmeti ve açılışı gerçekleştiriyoruz." dedi.
AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci de projeyi uygulamaya koyan yetkililere teşekkür etti.
MASKİ Genel Müdürü Mehmet Mert, Arslantepe Höyüğü'nün de yer aldığı bölgenin yıllardır su problemi yaşadığını, açılışı yapılan yatırımlarla sorunun çözüldüğünü söyledi.
Konuşmaların ardından katılımcılar tarafından açılış kurdelesi kesildi.
Arslantepe Höyüğü'nü gezen Büyükelçi Suzuki Kazuhiro, daha sonra Vali Baruş'u makamında ziyaret etti.
İlginizi Çekebilir
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?
Yetkisiz çakar ve ruhsatsız silaha cezalar arttırıldı
Yetkisiz çakar kullanımına ve ateşli silahlara yönelik cezaların artırılmasını da içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
Cumhur İttifakı'nda görüş ayrılığı yok
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Cumhur İttifakı Türkiye Cumhuriyeti'dir, Türk milletinin özüdür. Yedi düvel topuyla tüfeğiyle üzerimize gelse bile ilke ve irademizden milim taviz vermedik, vermeyeceğiz" dedi.