Kuzey Makedonya’da nüfus sayımı yapılıyor
GÜNDEM
ÜSKÜP (AA) Kuzey Makedonya'da nisanda düzenlenmesi planlanan ancak ülkede ağırlaşan yeni tip koronavirüs (Kovid19) salgını nedeniyle ertelenen nüfus sayımına başlandı.
Ülkede Kovid19 nedeniyle 121 Nisan düzenlenemeyerek ertelen nüfus, hane halkı ve konut sayımı gerçekleştiriliyor. Sayımın 30 Eylül'e kadar sürmesi bekleniyor.
Başkent Üsküp'te bir mahallede yapılan sayıma katılan Kuzey Makedonya Devlet İstatistik Kurumu Başkanı Apostol Simovski, gazetecilere açıklamasında, sürecin iyi geçmesi temennisinde bulundu.
Simovski, ülke genelinde 50 sayım bölgesinde 5 bin kayıt memuru, 500 bölgesel müfettiş ve 150 ulusal müfettişin katıldığı bilgisini paylaştı.
Sayımın ertelenmesine giden süreçte Kuzey Makedonya'daki en büyük iki siyasi parti liderleri; Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği (SDSM) Genel Başkanı ve aynı zamanda Başbakan Zoran Zaev ile muhalefetteki İç Makedon Devrimci ÖrgütüMakedonya Ulusal Demokratik Birliği (VMRODPMNE) Genel Başkanı Hristijan Mickoski, mart sonunda yaptıkları görüşmede sayımın ertelenmesi kararı almıştı.
Kuzey Makedonya Meclisi, 2 Nisan'da oyladığı yasa değişikliğiyle sayımı resmen nisandan eylüle ertelemişti. Oylamada 120 sandalyeli Mecliste 95 milletvekili "evet", 12 milletvekili "hayır" oyu kullanmıştı.
Diasporadaki vatandaşların sayımına 1 Mart'ta başlanmıştı
Kuzey Makedonya, 1 Mart'ta diasporada bulunan vatandaşların sayımına çevrim içi sistem aracılığıyla başlamıştı. 115 Mart tarihlerinde ise Kuzey Makedonya ordusunun ülke içi ve dışındaki mensupları, ceza infaz kurumları ve ıslahevlerinde bulunan mahkumlar ve evsizlerin sayımı gerçekleştirilmişti.
Sayım için kurulan web sitesindeki verilere göre, bugün itibarıyla çevrim içi sistem aracılığıyla yurt dışından kaydını yaptıran vatandaş sayısı 191 bin 118 olarak kayıtlara geçti.
Ülkede son kez sayım 2002 yılında gerçekleşmişti.
Son sayım verilerine göre ülkenin nüfusu 2 milyon 22 bin 547 olarak kaydedilirken; Makedonlar nüfusun yüzde 64,18'ini (1 milyon 297 bin 981), Arnavutlar yüzde 25,17'sini (509 bin 83), Türkler yüzde 3,85'ini (77 bin 959), Romanlar yüzde 2,66'sını (53 bin 879), Sırplar yüzde 1,78'ini (35 bin 939), Boşnaklar yüzde 0,84'ünü (17 bin 18), Ulahlar yüzde 0,48'ini (9 bin 695) ve diğerleri yüzde 1,04'ünü (20 bin 993) oluşturuyor.
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?