Kars’ta tarihi Süvari Tabyası peynir müzesine dönüştürüldü
GÜNDEM
KARS (AA) Gravyer başta olmak üzere birçok çeşit peynirin üretildiği Kars'ta, tarihi Süvari Tabyası'nda kurulan peynir müzesi ziyarete açıldı.
Kars'ı şehrin güneyinden gelebilecek saldırılara karşı korumak için 1734 yılında inşa ettirilen il merkezindeki tarihi Süvari Tabyası'nın restore edilerek müzeye dönüştürülmesi için başlatılan çalışmalar tamamlandı.
Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz'ün talimatıyla turizme kazandırılan tarihi tabyada kurulan peynir müzesinde ahır bölümü, içi süt dolu güğümler, yaylalardaki yaşam ve peynir yapımı ile peynirin imalatının serüveni anlatıldığı bölümler bulunuyor.
Süvari Tabyası'nın tarihçesine de yer verilen müzede, gravyer yapım salonu, peynir salonu, video odası, temsili Kars Garı, Kars bitki örtüsü, Ankara Gazi GarıKars evleri, şefin bölümü, atölye bölümleri de yer alıyor.
Müzede temsili olarak oluşturulan Kars Garı'ndan hareket eden maket Doğu Ekspresi Treni, gerçek Doğu Ekspresi Treni'nde olduğu gibi temsili olarak Ankara Gazi Garı'na giderek yeniden Kars'a dönüyor.
Peynir yapımının canlandırıldığı müzede, Kars'taki peynirin serüvenini de canlandırmalı olarak ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor.
Yörede üretilen peynirlerin yerli ve yabancı turistlere tanıtılması amacıyla kurulan müzenin giriş bölümüne ise yine temsili olarak onlarca gravyer peynir yerleştirildi.
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?