Kars’ta meme kanseri konusunda vatandaşları bilgilendirildi
SAĞLIKKARS (AA) Kafkas Genç Yeryüzü Doktorları Topluluğu, Kars'ta stant açarak "Meme Kanseri Farkındalık Ayı" etkinlikleri kapsamında vatandaşları bilgilendirdi.
Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Tıp ve Diş Hekimliği Fakültesi öğrencilerinden oluşan topluluk üyeleri, Gazi Ahmet Muhtar Paşa Konağı önünde açtıkları stantta meme kanseri bilgilendirmesi, vücut kitle indeski ölçümü, obezite ve akıllı ilaç kullanımı hakkında vatandaşlara bilgi verdi, anket yaptı.
Kafkas Genç Yeryüzü Doktorları Topluluğu Başkanı Rukiye Akman, AA muhabirine, yaptıkları çalışmalar nedeniyle vatandaştan olumlu tepkiler aldıklarını söyledi.
Akman, standa gelen ziyaretçilere kanserden korunmaları için yapmaları gerekenleri anlatıp broşür dağıttıklarını ifade ederek, "Meme Kanseri Farkındalık Ayı'nda halkı bilgilendiriyoruz, boy ve kilosunu ölçerek vücut kitle indeksini hesaplıyoruz. Obezite risk oranını söylüyor, bu konu hakkında bilgi veriyoruz. Akıllı ilaç kullanımıyla alakalı anketimiz var vatandaşlara sorular soruyoruz ve bu ilaçlarla ilgili bilgiler veriyoruz. Bunlar yaparken aynı zamanda maske ve mesafeye dikkat ediyoruz." diye konuştu.
Kendi gelişimleri açısından da güzel bir etkinlik yaptıklarını anlatan Akman, "Ne kadar çok insana ulaşırsak bizim için o kadar iyi. Yaş gruplarına ve risklere dikkat çekiyoruz, meme kanserinin kontrolünün nasıl yapıldığını gösteriyoruz. Buraya gelenler verdiğimiz bilgilerden memnun. Kars'ta bulunduğumuz süre boyunca bu tarz sosyal faaliyetlerde bulunmaya devam edeceğiz. Hekim adayları olarak motive edici davranışları için Kars halkına teşekkür ederiz." ifadelerini kullandı.
İlginizi Çekebilir
Her 10 kişiden biri KOAH
Dünyadaki en yaygın sağlık sorunlarından biri de KOAH… Öyle ki her 10 kişiden birinde görülüyor. Hastalıktan korunmanın başlıca yolu ise sigaradan uzak durmaktan geçiyor.
Sağlık sistemimizi lekelemeye çalışanlara göz açtırmayacağız
Sağlık Bakanı Memişoğlu, "Özel hastanelere ilişkin denetimler aralıksız devam ederken özel sağlık kurumlarına ilişkin yapısal reformlar da bakanlığımızın gündemindedir. Bütün dünyanın takdir ettiği sağlık sistemimizi, kişisel çıkarları ve maddi menfaatleri için lekelemeye çalışanlara göz açtırmayacağız" dedi.
Dünyanın ilk akciğer kanseri aşısı denemeleri yedi ülkede başlatıldı
Dünyanın ilk mRNA akciğer kanseri aşısı, Türkiye'nin de dahil olduğu 7 ülkedeki hastalar üzerinde denenmeye başladı. Uzmanlar, bu aşının binlerce hayatı kurtarma potansiyelini "çığır açıcı" olarak nitelendiriyor.
30'u yerli 39 ilaç daha geri ödeme listesine alındı
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan düzenlemeyle 30'u yerli üretim olmak üzere 39 ilaç daha geri ödeme listesine alındı.