Japon şirket uzaya balonla turist yollayacak
TEKNOLOJİBir Japon girişim şirketi, astronomik derecede pahalı bir deneyimi yeryüzüne getireceğini umduğu ticari bir uzay izleme balonu uçuşu başlatmayı planlıyor
Bir Japon girişim şirketi salı günü, astronomik derecede pahalı bir deneyimi yeryüzüne getireceğini umduğu ticari bir uzay izleme balonu uçuşu başlatmayı planladığını duyurdu.
Şirket başkanı Keisuke Iwaya gazetecilere, yolcuların milyarder olması, yoğun bir eğitimden geçmesi ya da bir roketle uçmak için ihtiyaç duyulan dil becerilerine sahip olması gerekmediğini söyledi.
Iwaya, "Bu güvenli, ekonomik ve insanlar için nazik" dedi.
Amacımız uzay turizmini herkes için mümkün kılmak.
Başkan, "Uzayı demokratikleştirmek" istediğini söyledi.
Japonya'nın kuzeyindeki Hokkaido'nun başkenti Sapporo'da bulunan Iwaya Giken, 2012'den beri bu proje üzerinde çalışıyor ve o zamandan beri iki kişilik bir kabin ve Dünya'nın eğrisinin net bir şekilde görülebildiği 25 kilometre yüksekliğe kadar çıkabilen bir balon geliştirdiğini söylüyor. Balon sadece stratosferin yaklaşık olarak ortasına kadar yükseleceğinden, yolcular dış uzayda olmayacaklar, bir jet uçağının uçtuğundan daha yüksekte olacaklar ve dış uzayı herhangi bir engel olmadan görebilecekler.
Şirket, ticari bir seyahat için hazır olduğunda projede birlikte çalışmayı planladığını açıklayan büyük Japon seyahat acentesi JTB Corp. ile işbirliği yaptı. Başlangıçta bir uçuşun maliyeti yaklaşık 24 milyon yen (180 bin dolar) olmakla birlikte, Iwaya sonunda bunu birkaç milyon yene (30-40 bin dolar) indirmeyi hedeflediğini söyledi.
Japon uzay girişimleri, SpaceX gibi ABD şirketlerinin gerisinde kalmış olsa da Iwaya uzayı daha ulaşılabilir kılmayı amaçladığını söyledi.
SpaceX, üç zengin işadamını ve astronot refakatçilerini kişi başı 55 milyon dolar karşılığında Uluslararası Uzay İstasyonu'na fırlattı. Bu, şirketin NASA için yörüngedeki laboratuvara iki yıl boyunca astronot taşıdıktan sonra oraya yaptığı ilk özel charter uçuşuydu.
Ancak şirket yetkilileri, bir roket ya da sıcak hava balonundan farklı olarak, Iwaya Giken'in aracının büyük ölçüde yeniden kullanılabilen helyumla kaldırılacağını ve uçuşların güvenli bir şekilde Japon toprakları ya da hava sahası üzerinde kalacağını söyledi. İlk yolculuğun bu yılın sonları kadar erken bir tarihte yapılması planlanıyor.
İlginizi Çekebilir
Milli teknolojinin kalbinde Türk gençliğini görüyoruz
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, tam bağımsız Türkiye iddiası ve idari doğrultusunda her ne yapıyorsak işin kalbinde, merkezinde Türk gençlerini, TEKNOFEST kuşağını görüyoruz" dedi.
Türkiye'nin ilk kuantum bilgisayarı tanıtılacak
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinin çalışmalarıyla geliştirilen Türkiye'nin ilk kuantum bilgisayarı bugün faaliyete geçecek. Bilgisayar birçok alanda sağlayacağı katkılarla ülkenin bilgi işlem teknolojilerindeki gücünü artıracak.
Milyonlarca dolar cepte kalacak
Türkiye’nin insansız hava araçları yolculuğunda başrolde olan BAYKAR’ın yaklaşık 300 milyon dolarlık bir yatırımla ‘motor’ üreteceğini duyurması dikkate değer. Uzmanlara göre, bu yolla BAYKAR yurt dışından motor alımını belki de sonlandıracak ve milyonlarca dolar cepte kalacak. Motorun çok ciddi bir ihracat potansiyeli taşıyacağı beklentisi de var.
Togg T10F ilk kez görücüye çıktı
Togg, C araç segmentindeki ilk akıllı mobilite cihazı T10X'in ardından, yine aynı sınıfta geliştirilen ikinci cihazı T10F ilk kez Teknofest'te görücüye çıktı.