İzmir’de Kovid19 hastalarına yönelik izleme çalışmasının sonuçları açıklandı
GÜNDEMDEÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Semih Küçükgüçlü: ”Hastalık tanısı konulmasından sonra bir ay geçmiş olmasına rağmen hastaların yaklaşık yüzde 40’ında şikayetlerin devam ettiğini gördük”
İZMİR (AA) Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Semih Küçükgüçlü, Kovid19 Sonrası İzlem Merkezi'nin yürüttüğü çalışmada, hastalık tanısı konulduktan bir ay sonra hastaların yaklaşık yüzde 40'ının şikayetlerinin devam ettiğinin görüldüğünü belirtti.
Prof. Dr. Küçükgüçlü, yaptığı yazılı açıklamada hastane bünyesinde oluşturulan izlem merkezindeki görevlilerin Kovid19 hastalarını, tanılarından sonraki 1, 3 ve 6’ncı aylarda telefonla arayarak bilgi aldığını anlattı.
DEÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde Mart 2020’den Haziran 2021’e kadar 10 bin 156 hastanın koronavirüs tanısı aldığını aktaran Küçükgüçlü, şu bilgileri verdi:
"Haziran ayına kadar yaklaşık 11 bin 500 arama yaptık. Genel olarak hastaların şikayetlerinin devam edip etmediği, Kovid19 sonrası ek hastalıklarının ortaya çıkıp çıkmadığını, hastalık sonrası sağlık hizmeti başvurusu olup olmadığını soruyoruz ve iyileşme durumlarını kontrol ediyoruz. Hastalığın tanısının konulmasından sonra bir ay geçmiş olmasına rağmen hastaların yaklaşık yüzde 40’ında şikayetlerin devam ettiğini gördük.
En sık devam eden şikayetler; çabuk yorulma, kaseklem ağrıları ve halsizlik. Üçüncü ayda hala devam eden ortalama şikayet sayısı 2 olarak belirlendi. Yine üçüncü ay itibarıyla hastaların yüzde 4’ünde koku kaybı, yüzde 2,5’inde tat kaybı hala devam ediyor. Üçüncü ay itibarıyla hastalarımızın yüzde 75’i tamamen iyileştiğini, yüzde 24’ü kısmen iyileştiğini, yüzde 1’i ise iyileşmediğini belirtiyor."
DEÜ Hastanesinde yeni tanılarda nisan ayının üçüncü haftasından itibaren düşüş yaşandığını ifade eden Küçükgüçlü, aşılamanın artmasıyla birlikte hasta sayısı ve ölümlerde de azalma beklediklerini kaydetti.
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?