İtalya’da kamu ve özel sektöre yönelik ”Yeşil Geçiş” sertifikası zorunluluğu başladı
GÜNDEMPek çok şehirde ve bazı limanlarda Kovid19 ile mücadele kapsamındaki uygulamaya yönelik protestolar sürüyor
ROMA (AA) İtalya’da hükûmetin, yeni tip koronavirüs (Kovid19) salgınıyla mücadelede ağustosta yürürlüğe koyduğu "Yeşil Geçiş" sertifikası bugünden itibaren tüm kamu ve özel sektör çalışanları için zorunlu olurken ülke genelinde bu uygulamaya yönelik protesto gösterileri sürüyor.
Ülkede, 6 Ağustos’tan beri yürürlükte olan; aşı veya 48 saatte test yaptırmayı ya da kısa süre öncesinde Kovid19 geçirmiş olmayı belgelendiren "Yeşil Geçiş" sertifikasının kapsamı genişlemeye devam ediyor.
Hükûmetin eylülde çıkardığı kararname doğrultusunda kamu, özel sektör ve serbest meslek sahibi yaklaşık 23 milyon çalışan için bugünden itibaren iş yerlerine girişte bu sertifikayı ibraz etme zorunluluğu başladı.
Başkent Roma’da Başbakanlık ve bakanlıkların girişinde bakanlar da dahil olmak üzere çalışanlar, sertifikasını elektronik okuyuculardan göstererek turnikelerden geçti.
İş merkezlerinin yoğun olduğu Milano’da da kamuda ve özel sektörde çalışanlar, sabah işlerine giderken kurumsal kimliklerinin yanı sıra sertifikalarını da ibraz etti.
"Bu Yeşil Geçiş özgürlüğü kesip atan bir şey"
Bu arada Milano'da Germano isimli bir İtalyan, önüne ve sırtına astığı dövizlerle uygulamayı protesto etti.
Germano, "Bu Yeşil Geçiş, özgürlüğü kesip atan bir şey. Ben aşı yaptırmıyorum çünkü aşıdan korkmak için meşru kaygılarım var." dedi.
Milano Belediyesi Ulaştırma Dairesinde (ATM) görevli bir grup çalışan ise binanın girişinde, "Yeşil sertifikaya hayır." sloganı atarken bu belge olmadan işe gitmek istediklerini belirtti.
Sertifika karşıtı protestolar
Roma ile Milano başta olmak üzere pek çok kentte ve limanlarda, uygulamaya karşı irili ufaklı protestolar yapılıyor.
Milano’da Barış Anıtı önünde toplanan az sayıda protestocu, sertifikanın zorunlu hale gelmesini protesto etti.
"Yeşil Geçiş" sertifikasının zorunlu hale gelmesinden ötürü son birkaç gündür liman işçilerinin bugün için "grev" çağrısı yaptığı ülkenin önemli limanlarından Trieste'de 5 bin kişi protesto yürüyüşü gerçekleştirdi.
Trieste'deki liman işçileri, sık sık Başbakan Mario Draghi karşıtı slogan atarken "Elini işimizden çek." diye bağırdı.
Trieste limanının bağlı olduğu Friuli Venezia Giulia Bölgesel Yönetim Başkanı Massimiliano Fedriga protestoya rağmen limanın faaliyetlerinin devam ettiğini bildirdi.
Ülkenin bir diğer önemli limanı Cenova'da da 500 kişilik bir grubun limana çıkan bazı kapıları erişime kapatarak buranın işleyişine engel olmaya çalıştığı kaydedildi.
İlginizi Çekebilir
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?
Yetkisiz çakar ve ruhsatsız silaha cezalar arttırıldı
Yetkisiz çakar kullanımına ve ateşli silahlara yönelik cezaların artırılmasını da içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
Cumhur İttifakı'nda görüş ayrılığı yok
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Cumhur İttifakı Türkiye Cumhuriyeti'dir, Türk milletinin özüdür. Yedi düvel topuyla tüfeğiyle üzerimize gelse bile ilke ve irademizden milim taviz vermedik, vermeyeceğiz" dedi.