İdlib’de üniversite hastanesi açıldı
GÜNDEMİDLİB (AA) Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib ilinde, tıp ve eczacılık fakültesi öğrencilerine eğitim vermek üzere üniversite hastanesi açıldı.
Hatay'daki Cilvegözü Sınır Kapısı karşısındaki Babü'l Hava Sınır Kapısı sivil yönetiminin desteğiyle İbni Sina Hastanesi, tadilatı yapılarak İdlib Üniversitesine devredildi.
İdlib Üniversitesi Rektörü Ahmed Ebu Hacar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tıp ve eczacılık fakültesi öğrencilerinin eğitimlerini daha sağlıklı şekilde almaları için üniversite hastanesi açtıklarını söyledi.
Üniversite hastanesinin 1600 öğrenciye uygulamalı ders vereceğini ifade eden Hacar, "Hastane, tıp fakültesi öğrencilerine büyük katkı sağlayacak." dedi.
Hacar, tıp ve mühendislik bölümleri için en son teknolojik cihazlarla uygulama merkezleri kurduklarını belirtti.
Suriye'nin farklı illerinden göç ederek İdlib'e sığınan öğrenciler, liseden sonra girdikleri sınavla İdlib Üniversitesine yerleşebiliyor. Üniversitede 15 bine yakın öğrenci eğitim görüyor.
İdlib'deki durum
Türkiye, Rusya ve İran arasında 45 Mayıs 2017'de gerçekleşen Astana toplantısında, İdlib ve komşu illerin (Lazkiye, Hama ve Halep vilayetleri) bazı bölgeleri, Humus ilinin kuzeyi, başkent Şam'daki Doğu Guta ile ülkenin güney bölgeleri (Dera ve Kuneytra vilayetleri) olmak üzere 4 "gerginliği azaltma bölgesi" oluşturuldu.
Ancak rejim ve İran destekli teröristler, Rusya'nın hava desteğiyle 4 bölgeden 3'ünü ele geçirip İdlib'e yöneldi. Türkiye, Eylül 2018'de Rusya ile ateşkesi güçlendirmek için Soçi'de ek mutabakata vardı.
Rusya ve rejim güçleri, Mayıs 2019'da tüm bölgeyi ele geçirmek için operasyonlara başladı ve İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi içinde çok sayıda büyük yerleşimi ele geçirdi.
Son olarak Türkiye ve Rusya arasında 5 Mart'ta Moskova'da yeni bir mutabakat sağlandı.
Rejim güçlerinin zaman zaman ihlal ettiği ateşkes büyük ölçüde korunuyor.
20172020 döneminde yaklaşık 2 milyon sivil, Rusya ve rejim güçlerinin saldırılarında, Türkiye sınırına yakın bölgelere göç etmek zorunda kaldı.
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?