Hayvanların nasıl gördüğünü gösteren kamera geliştirildi
TEKNOLOJİBilim insanları hayvanların dünyayı nasıl gördüğünü gösteren yeni bir kamera sistemi üzerinde çalışıyor. Yüzde 92 doğruluk oranı olduğu düşünülüyor.
Bilimsel dergi PLOS Biology'de yayımlanan araştırmaya göre, hayvanların renkleri nasıl gördüğünü yüzde 92 oranında doğru gösteren bir kamera geliştirildi.
Kamera sistemi üzerinde çalışan bilim insanlarının kaleme aldığı makalede, "Kamera ve bağlantılı yazılım paketi çevre bilimcilere, hayvanların renkleri dinamik ortamlarda nasıl kullandığını, doğal ışık kaynağının renk algısını değiştirme şeklini ve bugüne kadar uygun araçların olmaması nedeniyle yanıtsız kalmış diğer soruları araştırma imkanı verecek" ifadelerine yer verildi.
Araştırma kapsamında, özel bir kamera ve yazılım kullanan bir grup bilim insanı, mavi, yeşil, kırmızı ve ultraviyole gibi renklerde videolar hazırladı.
Sonrasında videolar, hayvanların gözleriyle ilgili bilinenlere uygun olarak değiştirildi ve elde edilen veriler yeni bir videoya dönüştürüldü.
Araştırmacılar her hayvanın renkleri farklı algıladığına dikkat çekti.
Kamera sisteminde "ışın dağıtıcı" adını verdikleri özel bir parça olduğunu belirten bilim insanları bu parça sayesinde ultraviyole ışığın normal ışıktan ayrıştırıldığını ve iki farklı kameraya dağıtıldığını söyledi.
Normal kameralar ve 3D yazıcılar yardımıyla üretilen bazı parçaların birleştirilmesiyle ortaya çıkan yeni kamera sistemi henüz satışta değil ancak kullanılan yazılım araştırmacıların faydalanabilmesi için açık kaynak olarak paylaşıldı.
İlginizi Çekebilir
Milli teknolojinin kalbinde Türk gençliğini görüyoruz
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, tam bağımsız Türkiye iddiası ve idari doğrultusunda her ne yapıyorsak işin kalbinde, merkezinde Türk gençlerini, TEKNOFEST kuşağını görüyoruz" dedi.
Türkiye'nin ilk kuantum bilgisayarı tanıtılacak
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinin çalışmalarıyla geliştirilen Türkiye'nin ilk kuantum bilgisayarı bugün faaliyete geçecek. Bilgisayar birçok alanda sağlayacağı katkılarla ülkenin bilgi işlem teknolojilerindeki gücünü artıracak.
Milyonlarca dolar cepte kalacak
Türkiye’nin insansız hava araçları yolculuğunda başrolde olan BAYKAR’ın yaklaşık 300 milyon dolarlık bir yatırımla ‘motor’ üreteceğini duyurması dikkate değer. Uzmanlara göre, bu yolla BAYKAR yurt dışından motor alımını belki de sonlandıracak ve milyonlarca dolar cepte kalacak. Motorun çok ciddi bir ihracat potansiyeli taşıyacağı beklentisi de var.
Togg T10F ilk kez görücüye çıktı
Togg, C araç segmentindeki ilk akıllı mobilite cihazı T10X'in ardından, yine aynı sınıfta geliştirilen ikinci cihazı T10F ilk kez Teknofest'te görücüye çıktı.