Gazze’de balıkçılar 1,5 aylık aranın ardından Batı Şeria’ya balık satışına başladı
GÜNDEMGAZZE (AA) Gazze'de balıkçılar, İsrail'in yaklaşık 1,5 aydır uyguladığı yasağı geçen hafta kaldırmasının ardından, avladıkları balıkları işgal altındaki Batı Şeria'ya göndermeye başladı.
İsrail'in 5 Ağustos'ta Gazze'ye düzenlediği ve 3 gün süren son saldırılarından bu yana devam eden balık satışı yasağı geçen hafta kaldırıldı.
Gazzeli balıkçılar da 2 haftadır, avladıkları balıkları Kerm Ebu Salim Sınır Kapısı'ndan Batı Şeria'ya gönderiyor.
Gazze'deki Filistinli Balıkçılar Sendikası Başkanı Nizar Ayyaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yasağın kaldırılmasına rağmen satışı yapılacak balık miktarına sınırlama getirildiğini söyledi.
Ayyaş, daha önce 100 tona kadar balık satışına izin verilirken geçen hafta bunun 13 tonla sınırlı kaldığını kaydetti.
Gazze'deki Filistinlilerin alım gücünü aşan yüksek fiyatlı balıkların dışarıya gönderildiğine işaret eden Ayyaş, İsrail'in getirdiği kısıtlamaların balıkçıları büyük maddi zarara uğrattığını aktardı.
Daha önce Gazze'den Batı Şeria'ya haftada 2 gün olan balık satışının 1 güne indirildiği belirtiliyor.
İsrail, son olarak 5 Ağustos'ta Gazze Şeridi'ne saldırı düzenlemişti. İsrail'in üç gün süren saldırılarında aralarında çocukların da bulunduğu 49 Filistinli hayatını kaybetmiş, 300'den fazlası yaralanmıştı.
İsrail'in balıkçılara yönelik kısıtlamaları
İsrail, yaklaşık 2 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi'ni 2006'dan bu yana kara, deniz ve havadan abluka altında tutuyor.
Filistin Tarım Bakanlığına göre 4 bine yakın balıkçının bulunduğu Gazze'de balıkçılık önde gelen geçim kaynaklarından biri olarak biliniyor.
İnsan hakları raporlarına göre, İsrail'in diğer ihlallerine ek olarak Gazze'deki balıkçılar, sık sık gözaltı ve teknelerine el konulma eylemlerine maruz kalıyor.
Tel Aviv yönetimi, Gazze Şeridi'ndeki balıkçıların avlanma mesafesini de sık sık düşürüyor.
Filistin Kurtuluş Örgütü ile İsrail arasında 1993 yılında imzalanan Oslo Anlaşması'na göre Filistinliler, herhangi bir İsrail müdahalesine maruz kalmadan Gazze Şeridi'nin 20 mil açığına kadar serbest hareket etme hakkına sahip ancak İsrail yönetimi Filistinli balıkçıların bu hakkına engel oluyor.
İlginizi Çekebilir
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?
Yetkisiz çakar ve ruhsatsız silaha cezalar arttırıldı
Yetkisiz çakar kullanımına ve ateşli silahlara yönelik cezaların artırılmasını da içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
Cumhur İttifakı'nda görüş ayrılığı yok
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Cumhur İttifakı Türkiye Cumhuriyeti'dir, Türk milletinin özüdür. Yedi düvel topuyla tüfeğiyle üzerimize gelse bile ilke ve irademizden milim taviz vermedik, vermeyeceğiz" dedi.