Fransız sosyolog Liogier: ”Yahudiler ile bugün Müslümanlara yapılanlar arasında ortak nokta var”
GÜNDEM”(Hazreti Muhammed’e yönelik) Bu karikatürler 1930’lu yıllarda aşırı sağcı veya Alman Nazi dergilerindeki Yahudiler hakkında çizilen karikatürlere benziyor” ”Müslümanları teröristlerle bağdaştırmaya çalışan Macron’un seçimler yaklaştığı için (İslam’la) sorunu olduğunu göstermesi gerekiyor” ”İfade özgürlüğünün sınırının Müslümanlar için geçerli olmadığı görülüyor” ”Fransa’da siyonizmi eleştirdiğinizde Yahudi karşıtı olduğunuzu söylüyorlar. Hatta bunu konuşmanız bile engelleniyor” ”Fransa’da (aşırı sağcı örgüt) Generation Identitaire’in düzenlediği saldırılar hiç konuşulmuyor. Bu örgüt Avrupa’da iyi organize oluyor. Bunun altının çizilmesi gerekiyor”
PARİS (AA) YUSUF ÖZCAN Fransa'da sosyoloji alanında yaptığı çalışmalarla bilinen Science Po AixenProvence Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Raphael Liogier, Hazreti Muhammed'e yönelik hakaret içerikli karikatürlerin şiddet içerdiğini belirterek, "1930'lu yıllarda Yahudiler ile bugün Müslümanlara yapılanlar arasında bir ortak nokta var. (Hazreti Muhammed'e yönelik) Bu karikatürler 1930'lu yıllarda aşırı sağcı veya Alman Nazi dergilerindeki Yahudiler hakkında çizilen karikatürlere benziyor." dedi.
Türkiye'de de yayımlanan "İslamlaşma Efsanesi, Kolektif Bir Anksiyete Üzerine Deneme" adlı kitabın yazarı Liogier'in Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un İslam karşıtı tutumuna, Hazreti Muhammed'e yönelik hakaret içerikli karikatürlerin yayımlanmasına ve ülkedeki İslam karşıtı uygulamalara ilişkin AA muhabirinin sorularına verdiği yanıtlar şöyle:
SORU: Macron'un son dönemde sergilediği İslam karşıtı tutum hakkında ne düşünüyorsunuz?
CEVAP: Macron liberal siyaset programıyla cumhurbaşkanı seçildi ve başlarda eski Başbakan Manuel Valls gibi İslam karşıtlığına dayalı siyaseti benimsemedi. Ancak zamanla ve özellikle geçen yıl ekim ayından bu yana Macron'un ideolojisi İslam karşıtlığına kaydı. Macron'un son dönemde izlediği siyasetle ülkede popülist bir atmosfer oluştu. Macron'un bakanları İslam karşıtı ve aşırı sağcı siyasete kaydı. Macron, çevresinden etkileniyor ve ülkedeki İslam ile ilgili sorunlardan endişe duyduğunu göstermek istiyor. Macron'un seçimler yaklaştığı için (İslam'la) sorunu olduğunu göstermesi gerekiyor.
SORU: Fransa'da Müslümanları hedef alan açıklamaların ve saldırıların artmasının nedenleri nedir?
CEVAP: Ülkede Müslümanların Fransız toplumunu dönüştürmeye çalıştığı düşüncesi gündeme taşınıyor, böylece Müslümanlara karşı savaş açılmak isteniyor. Başörtüsü gibi konular terörizmle ilgisi olmamasına rağmen ülke çapında sorun haline getiriliyor. Ülkede terör saldırılarını düzenleyenlerin İslam'la ilişkisi bulunmuyor ancak buna rağmen saldırıların İslam'dan kaynaklandığı söyleniyor. Macron, Müslümanları teröristlerle bağdaştırmaya çalışıyor. İslam'ı daha fazla yaşadıkça ve İslam'a ilişkin daha görünür hale geldiğinde, terörist olma olasılığınız daha fazla.
Macron'a göre dindar Müslümanlar şiddete daha fazla meyilli oluyor. Bu yanlış. Şiddetten bahsetmek için (Fransız) toplumuyla savaşta olan İslam imajı oluşturuluyor. Fransa'nın bir zamanlar sömürgeleştirdiği Arap Müslümanların şimdi Fransa'yı sömürgeleştirmesinden endişe duyuluyor. Macron sorumluluk sahibi olmak yerine popülizm hastalığına yenik düşüyor. Bunları seçimlerden dolayı yapıyor. Macron ve çevresi toplumun "İslamlaşmasından" da tedirgin oluyor.
SORU: Fransa'da neden Müslümanlar bir sorun olarak görülüyor ve asıl problemlere odaklanılmıyor?
CEVAP: Nice'te NotreDame Kilisesi'nde saldırı düzenlenmesinden sonra saldırganın kimliği henüz açıklanmadan olay İslam veya İslamcılıkla bağdaştırıldı. Ama Fransa'da (aşırı sağcı örgüt) Generation Identitaire'in düzenlediği saldırılar hiç konuşulmuyor. Bu örgüt Avrupa'da iyi organize oluyor. Bunun altının çizilmesi gerekiyor. Bunun gibi örgütlere göz yumulurken yanlış yerlere odaklanılıyor. Bu, paranoyak bir zihniyetin sonucu. Müslümanların ülkede düzenlenen saldırılarla bağlantısı olmamasına rağmen bu hep sorgulanıyor.
SORU: Charlie Hebdo'nun Hazreti Muhammed'e yönelik hakaret içerikli karikatürleri hakkında ne düşünüyorsunuz?
CEVAP: Bu karikatürlerin ne kadar saldırgan ve Müslümanlar için şiddet içerdiğini göremiyoruz. Bu karikatürlerin şiddet içerdiğine inanıyorum. 1930'lu yıllarda Yahudiler ile bugün Müslümanlara yapılanlar arasında bir ortak nokta var. (Hazreti Muhammed'e yönelik) Bu karikatürler 1930'lu yıllarda aşırı sağcı veya Alman Nazi dergilerindeki Yahudiler hakkında çizilen karikatürlere benziyor.
Fransa'da son 5 yıldır Müslümanlara sistematik olarak hakaret ediliyor. Ülkede Müslümanlar barış içinde yaşamak istiyor. Ülkede laiklik 2003 ve 2004'ten bu yana popülizmin bir aracı haline geldi. Bu endişe verici. Ülkede dini özgürlükleri savunan kişiler hedefe konuluyor. Fransa'da başörtüsü takan bir kadın potansiyel teröristtir. 2003'ten bu yana böyle. Bugün de her yerde bu söyleniyor. Ülkede basında ve televizyon kanallarında terörün kaynağına ilişkin bir program görmedim ve sorun Müslümanlarda aranıyor.
SORU: Macron, Al Jazeera kanalına verdiği demeçte karikatürlerin ifade özgürlüğü olduğunu sıkça vurguladı. Karikatürlerin ifade özgürlüğü kapsamına alınması hakkında ne düşünüyorsunuz? İfade özgürlüğünün sınırı var mıdır?
CEVAP: İfade özgürlüğünün sınırının olmadığı bir dünyada yaşıyorsak, insanlara ve öğrencilere hakaret etme hakkım olacak mı? Eğer ifade özgürlüğü sınırsız ise bunu yapabilmem gerekiyor. Ancak bugün bunu yapamıyorum. Teorik olarak Yahudileri eleştiremiyoruz. Fransa'da siyonizmi eleştirdiğinizde Yahudi karşıtı olduğunuzu söylüyorlar. Hatta bunu konuşmanız bile engelleniyor. Halbuki siyonizm karşıtı olabilirsiniz ve aynı zamanda Yahudi karşıtı olmayabilirsiniz. Bu tamamen siyasi bir şey ve gerçekten sorun teşkil ediyor. Siyasi ideolojiler eleştirilebilir. Eğer ifade özgürlüğü sınırlı ise bu herkes için geçerli olmalı. İfade özgürlüğünün sınırının Müslümanlar için geçerli olmadığı görünüyor.
SORU: Bir akademisyen olarak, Senato'da kabul edilen eğitim yasasındaki değişiklik ile üniversitelerde görev yapan öğretim görevlilerinin araştırmalarını ve derslerini "cumhuriyetin değerlerine göre" yapmasının zorunlu kılınması hakkında ne düşünüyorsunuz?
CEVAP: Özgürlükler kısıtlanıyor. İstediğimizi söyleyemeyeceğiz. Bu beni derinden şoke ediyor. Yakında kendimizi ifade etme özgürlüğümüz elimizden alınacak.
Liogier kimdir?
Fransa'da sosyoloji alanında ve ülkenin toplumsal sorunlarıyla ilgili sıkça başvurulan bir akademisyen olan Liogier, Science Po AixenProvence Üniversitesi'nde profesör ve aynı zamanda New York'taki Kolombiya Üniversitesi'nde misafir profesör olarak görev yapıyor.
Liogier, Türkiye'de "İslamlaşma Efsanesi, Kolektif Bir Anksiyete Üzerine Deneme" adlı kitabıyla biliniyor.
Çalışmalarını dini kimlikler, laiklik ve din, bireysel ile kolektif yapılar ve bunların sosyal ve siyasi sonuçları hakkında sürdüren Liogier, yayımlanan "Medeniyetler Savaşı olmayacak", "Bu gelen popülizm", "Budizm ve Normları" adlı kitapların da yazarı.
Liogier, ülkede İslam'ın nasıl değersizleştirildiğine dair çalışmalar da yapıyor ve bu konuda sık sık konferanslara ve sempozyumlara davet ediliyor.
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?